KarijeranajnovijeNaslovna vijestŽivot

Kako sam bez talenta postala – pisac!

Hajde da budemo iskreni – verovatno ste i vi tokom srednjoškolskih dana bar jednom (ili više puta) prepisali temu sa Interneta za svoj pismeni zadatak iz srpskog.

Je l’ jeste?

Piše: Tijana Đurić Redakcija

Ili ste unapred uposlili nekog da napiše tih desetak rečenica na određenu temu za vas?

A onda ste možda kao ja, nakon nekog vremena i bezbroj pročitanih knjiga, odjednom osetili ljubav prema pisanoj reči i želju da se izražavate kroz redove teksta. 

Ali…na tom putu stoji jedna prepreka – nemate talenat za pisanje.

E pa dragi moji, sada ću vam otkriti jednu veliku istinu. 

Tam ta ta taaam: Pisanje je moguće naučiti.

Kako znam? Tako što sam ja bila antitalenat koji je mrzeo sastave u školi (i često ih prepisivao sa puškica), a sada sam content writer.

Ako sam vas zainteresovala svojom iskrenom pričom, nastavite da čitate. U nastavku teksta delim sa vama 3 jednostavna saveta kako da savladate veštinu pisanje iako “nemate talenat”.

  • ČITAJTE SVE ŠTO VAM PADNE POD RUKU

Iz ovog teksta nećete poneti sa sobom torbu punu preporuka lektira, iako smatram da bi trebalo bar jednom u životu pročitati sva ta velika dela koja su obeležila istoriju (šteta što nam ih serviraju u školi u godinama kada nas to ne interesuje). 

Ono što sam htela ovde da vam kažem, je da čitate sve što vam padne pod ruku jer ne znate u kom grmu leži zec i koja rečenica će vam ostati u pamćenju, probuditi inspiraciju za pisanje ili vas podsetiti na neku novu ideju.

Iako materijale za čitanje imate na dohvat ruke, gde god da se okrenete, najbolje je da se fokusirate na knjige i blog postove. Ukoliko želite da budete content writing pisac, kvalitetni blog postovi su blago jer vam crno na belo pokazuju kako da pišete, a da svojim rečima zaista zagolicate pažnju čitalaca i pružite im vrednost. 

I moja ljubav prema pisanju se rodila iz čitanja. Volela sam da čitam još od osnovne škole, ali pisanje sastava me nije mnogo privlačilo. Nije mi išlo od ruke prirodno, pa se nisam nešto posebno ni trudila da naučim. Zapravo, niko mi nije tada rekao da pisanje može da se nauči.

Zatim je došao red na srednju školu i ja sam nastavila istim sistemom da rešavam pismene zadatke (malo Internet inspiracije, malo pomoć prijatelja 😁). 

Međutim, kako je srednja škola odmicala, moja zainteresovanost za pisanje je išla uzlaznom putanjom jer me je inspirisala profesorka srpskog jezika i književnosti pored koje sam još više zavolela čitanje. Ona je bila sve što sam ikada zamišljala da pravi profesor (posebno maternjeg jezika) treba da ima i bude.

Bila je staložena, prijatnog glasa i mimike. Imala je visoke kriterijume, ali je isto toliko cenila trud i rad. Toliko je lepo obrađivala književna dela, da i ona koja nisam pročitala za predviđeni čas sam naknadno čitala. Pored čitanja, usadila mi je ljubav prema pozorištu koja i nakon završetka gimnazije cveta. 

Drugi izvor inspiracije je bio sportski članak u ujkinoj režiji koji nije završio novivnarstvo i nije imao poseban dar za pisanje. Zbog svoje velike ljubavi prema sportu i znanju koje je imao, dodeljena mu je pozicija sportskog novinara.

Nakon čitanja njegovog prvog članka, zanemela sam. Struktura teksta, upečatljiv naslov, jasno prikazana poruka, bistar tok misli i što je najvažnije, drži pažnju i meni koja ne spadam u velike fanove sportskih aktivnosti. Tada sam shvatila da je i te kako moguće naučiti ovu veštinu, ukoliko te to istinski interesuje, ispunjava i “vozi”. 

Ubrzo nakon toga sam kod Milice Malešević na Instagramu pročitala da nije pisac piscem postao tako što je pisao, nego što je čitao, i tada mi se upalila lampica i znala sam šta je prvi korak ka mom cilju lepog pisanja (a sada znate i vi).

Svakog meseca pročitam bar dve knjige i ovde ću vam ostaviti koristan članak na temu kako da čitate brže.

  • NAČULJI UŠI I PAŽLJIVO SLUŠAJ

Koliko pažljivo slušate prijatelja u toku razgovora? Koliko ste skoncentrisani dok slušate omiljenu pesmu? Da li dok gledate film ili seriju, zapazite tekst koji glumci izgovaraju ili vam je samo bitna radnja?

Verovali ili ne, mnogo lepih rečenica, reči, fraza i misli možete čuti oko sebe samo ako malo više fokusa usmerite na to.

Bilo da slušate ili čitate, bitno je da obratite pažnju na jezičku strukturu i da je analizirate. Posebno ako vam se dopada kako neko piše ili priča.

Od kada sam odlučila da želim da naučim veštinu pisanja, postala sam osetljivija na reči. Sve duplo pažljivije slušam, upijam i uočavam. Dok radim kućne poslove, u autobusu ili tokom šetnje, umesto muzike, u pozadini slušam podcaste. Trenutno su mi omiljeni Agelast i Wanted!

E sad sledi pitanje – kako to sve ostaje u mojoj glavi? O tome vam pišem u nadolazećim redovima.

PAMETAN PIŠE, A GLUP……

… Pamti. 

Čitate, aktivno slušate, a koliko zapravo od svega toga ostaje zapamćeno i pomaže vam u rušenju blokada u pisanju? 

Veoma malo.

Po nemačkom psihologu Ebinghausu u prvih 20 minuta zaboravi se 42% naučenog materijala, posle 1h – 56%, a nakon 30 dana – 79%.

Zato je bitno da sve što čujete ili pročitate, a može vam koristiti – zapišete. Možete imati posebnu svesku koja će biti riznica lepih rečeničnih struktura, a možete koristiti i Word dokument ili docs u okviru svog gmail naloga. Bitno je da vam je na dohvat ruke i sve na jednom mestu kako biste nešto od toga iskoristili u pisanju vašeg teksta.

  • ZAPISIVANJE JE JEDNO, A PISANJE DRUGO

Za kraj sam ostavila pisanje. Koliko god da je čitanje, slušanje i zapisivanje važno, nikako ne možemo zaobići pisanje. 

Pisanje se uči pisanjem tj. vežbanjem.

Zato svakodnevno pišete. Vežbate svoju disciplinu, pisanje vam ulazi u rutinu, misli “ispljunete” na papir, mozak očistite od previše razmišljanja, a uz sve to vežbate i svoj stil. 

Saveti koji vam mogu pomoći kod pisanja:

  • Jutarnje stranice – ovaj koncept obuhvata svakodnevno pisanje minimum tri stranice sveske A5, bilo čega, šta god vam padne na um ili vam se mota po glavi. Bitan je kontinuitet, da oslobodite mozak za nove ideje i da olakšate dušu kao da ste na kafi sa prijateljima. Sve napisano se uglavnom ne čita kasnije (jedino ukoliko to želite, kako biste videli napredak).

 

  • Izazov – možete sebi zadati izazov od mesec dana da svakodnevno pišete na određenu temu. Tekstovi mogu biti iz ličnog iskustva, na osnovu istraživanja, ili vašeg razmišljanja. Teme mogu biti šarenolike, šta god vas inspiriše i pokreće na pisanje. I ovde je bitna doslednost i disciplina.

 

  • Čitajte naglas – na ovaj način ćete jasnije uvideti kako izgleda to što ste napisali, i pomoći će vam da odmah ispravite rečenice koje škripe. Dok čitate naglas, tekst treba da teče glatko i da zvuči kao da razgovarate sa nekim.

 

  • Blog – možete otvoriti svoj blog u okviru kojeg ćete obrađivati teme koje vas zanimaju i u kojima se pronalazite. Ukoliko ne želite da plaćate programere za kreiranje bloga, postoje i besplatne opcije

 

  • Kursevi – postoje brojni online kursevi o pisanju koji su vam dostupni. Sve zavisi koji vam stil leži i čiji način izražavanja volite. I da, neka teoretska znanja koja kursevi nude postoje na Google-u, međutim, kursevi i radionice sadrže vežbe plus kad nešto platite, tek tada se zaista obavežete da povratite tu investiciju. Takođe, od osobe koja drži kurs možete dobiti feedback koji zlata vredi jer ćete tako najbolje znati gde ste pogrešili i na čemu treba još da radite. Ja sam prošla Content Writing online kurs i pored svih vrednosti koje nudi, praktične vežbe su se pokazale kao najkorisnije. Sve tehnike sa kursa sam primenila u tekstu “3 out the box načina kako do posla” pomoću kojeg sam ostvarila saradnju i dobila priliku da budem guest pisac! 

MALO MOTIVACIJE ZA KRAJ

Ako ste mislili da ću vam dati magičan recept kako da preko noći postanete odlični pisci, prevarili ste se. 

Ali znate šta, posvećenost stvara magiju. Ona kreira čuda. 

Zato zagrejte stolicu i razvijte veštinu pisanja do maksimuma. Pišite svakodnevno, bilo šta. Ne težite savršenstvu, bitan je napredak. Ne sedite skrštenih ruku, tražite sami prilike i mogućnosti gde možete da pokažete svoj rad, a kroz praksu dolazi i više iskustva. A onda će u jednom momentu ruka sama pisati. Uverićete se u to i sami.

Sad kad znate da je moguće, nema povlačenja!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije