FeminizamLjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Osam vrsta izgaranja koje nas čine bolesnima, umornima i razdražljivima

Da li ste ikada poželjeli da se razbolite samo da biste imali razlog da napravite nekoliko dana odmora od svega?

Prevela: Maja Dropić

U redu je priznati. Većina nas je već prošla kroz to.

Trebamo pobunu naših tijela samo da bismo sebi dali dozvolu da uzmemo vrijeme koje nam je potrebno da bismo usporili, odmorili se, sve odložili i samo disali. Dodajte tome stres zbog pandemije, kućno obrazovanje, izolaciju, neizvjesnu ekonomsku situaciju i čudo je što još uviiek stojimo na nogama.

Ali da li zaista moramo da se fizički razbolimo i premorimo prije nego što pružimo sebi ono što nam treba? Ili da dođemo do tačke gdje tiho ključamo zbog ogorčenja prema svemu što moramo izdržati i uraditi za ljude na poslu ili one koje volimo kod kuće? A onda pući jer jednostavno ne možemo izdržati toliki pritisak?

Ovo nije način na koji treba da funkcionišemo u našem svakodnevnom životu, ali istina je da mnogi od nas to tako rade. Ali postoji i druga opcija, osim bolesti ili napadanja, da ukažete da nešto nije u redu sa načinom na koji mi radimo, funkcionišemo i komuniciramo.

Razmislite o ovome: šta ako bismo mi mogli uvidjeti upozorenja da smo na putu do izgaranja ili toga da budemo pretrpani svime, prije nego što pritisak postane prevelik i naše tijelo se razboli kako bi mi morali usporiti?

Da li ste znali da je naše tijelo posljednje mjesto “bolesti” I efekata pretrpanosti i izgaranja.

Kada dođe do toga da se Vi i ja osjećamo premorenim ili nam se manta ili pokazujemo neke druge simptome, tada smo se već iscrpili. Bolest se ukorijenila u naša fizička tijela i naše misli, te nam treba mnogo duže da se oporavimo i vratimo u stanje harmonije, balansa i jasnoće.

Veliki sam obožavatelj jačine koju nose riječi – one su kao vrata do oslobođenja. Pa, pogledajmo riječ bolest (disease), ne samo kao fizički simptom ili dijagnozu, već i kao stanje nelagode u nama samima.

Dis- znači “odvojeno.” Disease je odvojena od olakšanja (ease), odvojena od harmonije. Kada postanemo svjesniji bolesti (dis-ease) u nama samima, vidimo iduće kao znakove da smo na putu do izgaranja:

>> Emotivno u smislu anksioznosti i zabrinutosti
>> Mentalno u vidu negativnog obraćanja sebi, zabrinutosti oko budućnosti i nemogućnosti da usporimo naše misli naveče.
>> Energijski u našem nervnom sistemu kada se osjećamo isfrustrirano ili pretrpano obavezama.

Samo kada smo svjesni toga, mi imamo snagu da pravimo promjene prije nego što postanemo u potpunosti iscrpljeni ili fizički bolesni.

Prisjetite se vremena kada ste udarili u zid, razbolili se ili se slomili pod pritiskom. Zar nisu postojali suptilniji znakovi, ali kada su naglašeni, možete vidjeti kako je čitavo vaše biće bilo preopterećeno?

Mi često poistovjećujemo izgaranje sa našim fizičkim tijelom ili mentalnim stanjem, jer su to područja na koja smo naučeni da se fokusiramo. Ali postoji najmanje osam vrsta izgaranja, od kojih je samo jedno fizičko izgaranje.

Ostale vrste izgaranja se često pojave prije znakova umora ili bolesti.

Prije nekih 10. godina, postala sam svjesna da imam „krug izgaranja“ koji sam ja stvarala. Svaka tri mjeseca, nakon što cijelu sebe dam u posao, fizički se razbolim ili se osjećam potpuno poraženo, kao da nisam ništa napravila. Da sam obraćala pažnju na moja emotivna i energijska tijela, mnogo brže bih primjetila da počinjem da se osjećam kao mašina, a ne kao ljudsko biće i da se iskaljujem na ljude koje najviše volim – što su bili znakovi da tonem ka izgaranju.

Kada možemo da razaznamo kakvu vrstu izgaranja doživljavamo nasuprot tome da samo kažemo da smo mrtvi umorni, iscrpljeni ili preplavljeni, imamo više snage da vidimo uzrok toga i dobijemo ono što nam treba prije nego što se razbolimo.

Ovdje je osam različitih vrsta izgaranja koje sam otkrila u mom istraživanju. Prođite kroz njih i otkrijte kroz koji od njih Vi možda prolazite upravo sada. Imajte u vidu da ste , ako ste poput mene, već iskusili mnogo njih, ali to je u redu. Ono što nije u redu jeste da nastavimo prihvatati izgaranje kao način na koji radimo i dajemo.

Osam vrsta izgaranja

  1. Mentalno izgaranje. Moj um ne može više funkcionisati, spržen je.
  2. Emotivno izgaranje. Ove teške i zamorne misli me iscrpljuju.
  3. Izgaranje u saosjećanju. Nemam više mjesta za ljubav prema drugima, nisam svoja.
  4. Izgaranje u povezivanju. Previše se dajem drugima, svojoj firmi, zajednici/porodici I dosta mi je toga.
  5. Izgaranje zbog preživljavanja. Umorna sam od krpanja kraja s krajem I držanja glave iznad vode.
  6. Superžena izgaranje. Težina uzimanja previše stvari na sebe je prevelika. Ne mogu više sve da izdržim.
  7. Strastveno izgaranje. Volim ono što radim, ali suviše se dajem I trudim se previše.
  8. Fizičko izgaranje. Moje tijelo se buni. Iscrpila sam životnu energiju.

Ovdje je naša moć – u iskrenosti prema sebi i samosvjesnosti. Ne možemo promijeniti ono što ne vidimo, ali kada to uvidimo, postanemo dovoljno jaki da pravimo drugačije izbore.

Uzmite si vremena da poradite na Vašoj samosvjesnosti o tome kako se ove vrste izgaranja manifestuju kod Vas. Ovo će Vam pomoći da vidite i osjetite znakove i simptome prije nego što dođe do fizičkog izgaranja.

Zatim se pozabavite Vašim životom i eksperimentišite u donošenju drugačijih izbora koristeći skladne načine, što će Vam pomoći da uvidite kroz koje izgaranje možda prolazite sada i šta možete uraditi da to spriječite.

Samosvjesnost: Koji su Vaši znakovi izgaranja?

>> Koje vrste izgaranja sam već doživio?

>> Koji znakovi ili simptomi mi pokazuju da prolazim kroz ove vrste izgaranja? Kada se oni dese, koristite vježbu harmonije ispod kako ne biste doživjeli izgaranje.

Vježba harmonije: Obrnite tok svog trenutnog pada u izgaranje

>>Koju od 8 vrsta izgaranja ja sada doživljavam? Izaberite jednu ili dvije koje su najizraženije sada.

>> Šta treba da uradim kako bi obrnuo tok padanja u fizičko izgaranje? Dajte vremena ovome ili pružite podršku sebi.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije