Ljudski odnosinajnovijeŽivot

Marina Radoš: Kampanja sa Severinom i Hristinom je sjajna, ali Balkan ima materijala za čitav film

Jako mi se svidjela kampanja Buke u kojoj sudjeluju Hristina Popović, Severina Kojić i Goran Bogdan.

Marina Radoš

Svidjelo mi se i to što sam osjetila da ovo troje zaista sjajnih glumaca imaju knedlu u grlu kada treba izgovoriti izraze poput „kurve turske“, „smeća balijskog“, „pederčine četničke“ i „drolje ustaške“.

Kampanja je zaista sjajna, ali u njoj je zaista premalo uvreda. Odavno se mi više ne vrijeđamo samo na nacionalnoj i vjerskoj razini. Sve te uvrede postale su basic. Balkanski Facebook ratnici su odavno prešli igricu i sada se više ne grupiraju samo na mržnji prema drugoj ili trećoj naciji.

Grupiraju se prema mržnji… Prema gotovo svemu.

Pandemija koronavirusa grupirala ih je, između ostalog, prema mržnji prema medicini. Prema novinarima. Prema znanstvenicima. Prema intelektualcima. Prema ljudima koji vole putovati. Prema ljudima čiji poslovi pate u pandemiji. Prema ljudima koji su živjeli život prije korone. Prema ljudima koji su bili sretni.

Svjedočanstva o seksualanom zlostavljanju grupirala ih je u mržnji prema ženama. Silovanim ženama. Onima koje su prijavile odmah, onima koje nikad nisu prijavile, onima koje su prijavile nakon deset godina, onima koje su prijavile nakon četrdeset godina.

Svjedočanstva o lošoj financijskoj situaciji grupirala ih je u mržnju prema svim uspješnim ljudima koji godinu dana ne rade. Prema ljudima koji zarađuju preko Instagrama, Facebooka, YouTubea. Prema svima čiji im se život činio sretniji i lakši.

Foto: Google images

Kada bi sjajni gospodin Ličina skupio sve uvrede koje svaki dan čitamo na društvenim mrežama, vjerojatno bi ovaj sjajni spot trajao kao cijeli film.

Tako bi se drolje ustaške mogle proširiti na drolje novinarske, Soroševe kuje, kuje plaćenice, drolje komunističke, drolje režimske, drolje Draškove, drolje Dodikove, drolje, drolje, drolje…

Kurve turske mogle bi se proširiti na kurve koje su same tražile, kurve koje su dale svima pa se odjednom bune, kurve koje nose kratku suknju, kurve koje su imale seks, kurve koje koje nisu rodile djecu, kurve koje rađaju djecu koju ne mogu othraniti, kurve koje su se udale bogato, kurve koje se nisu udale, kurve koje se slikaju u kupaćem, kurve koje nisu dovoljno mršave, kurve, kurve, kurve, kurve…

Smeća balijska mogla bi se proširiti na smeća iz redakcija, na smeća iz bolnica, smeća plaćenička, smeća komunistička (to svaka nacija ima), smeća koja nepostojećom koronom plaše nevini puk, smeća koja cijepe svoju djecu, smeća u socijalnim službama, smeća u vrtićima, smeća u školama, smeća, smeća, smeća…

Pederčine četničke mogle bi se proširiti na pederčine koje nose maske, pederčine koje se boje korone, pederčine koje nose haljine, pederčine koje se šminkaju, pederčine koje pomažu u kućanskim poslovima, pederčine papučare, pederčine koje brane silovane žene, pederčine koje ne razumiju da su žene seksualni objekti, pederčine, pederčine, pederčine…

Kroz svoju karijeru zaista sam malo puta bila izvrijeđana na nacionalnoj osnovi. Puno češće sam u komentarima i porukama dobila jedan od izraza koje sam nabrojala gore. Puno više me vrijeđaju iz čiste mržnje koja je na ovim područjima odavno preskočila sve nacionalne etikete.

Usuđujem se napisati da osjećam kako nacionalizam na Balkanu slabi kako mržnja raste. Nije više važno jesi li ustaša, četnik ili balija. Pomalo je izašlo iz mode.

Hejteri su ujedinjeni u mržnji i više nije važno je li silovana žena Srpkinja. Od svih naroda i narodnosti ona ima isti tretman.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije