DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeRadoznala Lola

Kristijan ima svoj đir: Putuje 300 dana godišnje. Nije ga zaustavila ni pandemija.

Dao nam je savjete gdje i kako putovati u vrijeme koronakrize.

Redakcija

Slobodna Dalmacija

Kristijan Iličić nedavno je zahvaljujući svom blogu po treći put zaredom osvojio titulu najboljeg hrvatskog travel bloggera, stoga nije čudno što smo ga zatekli na putovanju. Po Centralnoj Americi, koroni usprkos. Put je malo prije Nove godine započeo sa svojom zaručnicom Andreom Trgovčević, kad smo ga mi uhvatili, negdje u Kostarici, putovao je solo.

Kristijan i Andrea poznat su par na društvenim mrežama i imaju hijade pratilaca na različitim društvenim platformama, a njihovi obožavaoci se posebno raznježe na priču kako je Kristijan prije nekoliko godina zbog svoje djevojke preletio deset hiljada kilometara, samo da bi je iznenadio na rođendan…

Druge, pak, fasciniraju Kristijnovi koloritni izvještaji iz svih kutaka svijeta u kojima piše o pustolovinama s putovanja, razgledanim zanimljivostima, kulturi, hrani, načinu života, jeftinom smještaju, uličnoj hrani i drugim interesantnim temama te sve to ilustruje fascinantnim fotografijama i snimcima.

Kristijan je diplomirani stručni specijalist inženjer informacijskih tehnologija, prije nekoliko godina odlučio je prekinuti uspješnu karijeru u medijima i ostvariti svoje globtroterske snove. I toga se prihvatio svojski, na putu godišnje provede čak 300 dana, a do sad je posjetio više od 75 zemalja s naglaskom na manje razvijene zemlje koje su zadržale svoju autentičnost.

Jedno od najdražih odredišta mu je Etiopija u kojoj je proveo više od dva mjeseca putujući i istražujući, a gotovo jednako očaran je Kambodžom, Laosom, Vijetnamom, Indonezijom, Filipinima i Tajlandom, koje je obišao prije desetak godina, za vrijeme svog prvog velikog putovanja, tokom kojeg je proveo puna tri mjeseca u Aziji živeći kao lokalac, no zamjera im što su u međuvremenu postali previše posjećeni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic)


Kristijan ističe kako je po prirodi vrlo znatiželjan, što rezultueja istraživanjem neistraženog koje je pretvorio u svoj životni poziv. Napominje i kako nikad ne putuje kao turist nego kao putnik. Putovanje je sa zaručnicom započeo u Panami, trebali su ga završiti u Meksiku, no epidemiološka situacija im je malo zakomplikovala planove. E pa baš smo o tome odlučili s njime popričati i saznati kako putovati svijetom usred pandemije.

Kako putovati za vrijeme pandemije i na što posebno obratiti pažnju?

– Po mom iskustvu, malo je problematično, barem u Centralnoj Americi. Zbog smanjenog broja turista ukinute su neke autobusne linije, teže je organizovati transport… Ono na što bi svakako najviše treba obratiti pažnju su propisi vezani uz testove pri prelasku iz jedne u drugu državu te logistiku vezanu uz njih. Prema onome što sam doživio do sad na ovom putovanju, treba paziti na to može li se korona-test napraviti u gradovima koji su vam na ruti ili zbog testiranja treba potegnuti do glavnog grada jer u tom slučaju treba odraditi logistiku puta do glavnog grada, gdje se treba naručiti, odraditi test, pričekati rezultate 24 sata te tek tada kupiti kartu za dalje.

Čini se da je korona poprilično zakomplikovala putovanja. Je li ih po nečemu olakšala? Možda po pitanju cijene?

– Nije. Barem ne u Centralnoj Americi, jer kako je turista manje, odlučili su zaradu kompenzovati podizanjem cijena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic)

Za svoj ste blog dobili niz nagrada, proglašeni ste travel bloggerom godine, imate li savjet za one koji razmišljaju krenuti vašim stopama?

-Vjerujem da je najvažniji savjet koji im mogu uputiti da budu ono što jesu i da se ne mijenjaju radi nikoga i da putuju onako kako žele putovati. Dobra ideja je naći neku nišu i orjentisati se na nju, dakle prvo treba odlučiti koja vrsta travel bloggera želite biti – avanturistički, food ili luxury travel blogger – i zatim se držati te specijalizacije.

Na koji način birate desetinacije?

-Destinacije trenutno biram prema tome gdje mogu putovati, u koje je zemlje dozvoljen ulazak, prema tome treba li se ili ne treba testirati na koronavirus i je li za turiste propisana karantin, kao i prema tome koje zemlje do sada još nisam posjetio.

S obzirom na pandemiju možete li izdvojiti nekoliko destinacija za manje iskusne putnike? Mislim na ljude koji bi samo voljeli negdje na godišnji odmor, negdje toplo, dok je kod nas još uvijek prehladno za kupanje.

-Moja preporuka svima koji sada žele putovati je Meksiko. Cijeli je Yucatan siguran, plaže su fenomenalne, sve radi, sve je otvoreno, restorani i barovi rade. Maske se nose, ali test na koronu nije potreban za ulazak. Svakako preporučujem i Kostariku, trenutno najposjećeniju zemlju Centralne Amerike. Za ulazak u Kostariku ne traži se korona-test, kao ni za ulazak u Dominikansku Republiku, gdje je Punta Cana, stvarno idealno mjesto za odmor s prekrasnim plažama i resortima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic)

Kakvi su vam utisci sa putovanja kroz Centralnu Ameriku? Šta ste do sada obišli?

-Putovanje kroz Centralnu Ameriku je vrhunsko iskustvo. Krenuli smo kroz Panamu, ali smo zbog lockdowna morali promijeniti plan. Isti dan smo bukirali smo karte za Meksiko i obišli dobar dio Yukatana. Zatim smo prešli brodom do Gvatemale. Putovali smo autobusom preko cijele Gvatemale putovali da bi posjetili džunglu i izgubljene gradove do kojih je jako teško doći. Imali smo velikih problema na putu, zapeli smo u blatu, na kraju se izvukli i napravili snimke kakvi se nigdje ne mogu naći po internetu, naročito takve snimke snimljene dronom.

U Gvatemali smo obišli jezero Atitlán, proveli nezaboravno vrijeme tamo. Iz Antigve smo se popeli na vulkan Acatenango i od tamo gledali erupciju vulkana Volcán de Fuego. To mi je bilo jedno od najljepših iskustava u životu, ali i jedno od najtežih. Prošao sam zatim El Salvador i Honduras, Nikaragvu, Kostariku… Bit će jako puno materijala i storija.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije