FantastičnonajnovijeNaslovna vijestSimpatičnoZabavna Lola

Reflektivne površine i sijalice osvjetljuju Mishka Bosco bar u Moskvi

Više od 2.000 sijalica čije svjetlo se može smanjivati i materijali koji su pogodni za pravljenje selfija ispunjavaju grandiozni enterijer ovog koktel bara na moskovskom Crvenom Trgu u Rusiji. 

Maja Dropić

Dezeen.com

Foto: Milhail Loskutov

Smješten u slavnom GUM tržnom centru iz 19. vijeka, Mishka Bosco bar su nedavno renovirale sestre bliznakinje Irina i Olga Sundukovy , koje imaju svoj lokalni studijo i koje su bile članice žirija ovogodišnjih nagrada magazina Dezeen.

One su htjele da kreiraju savremeni prostor koji odaje počast origanlnim gipsanim detaljima na zidovima i plafonima ovog enterijera.

„Cilj nam je bio da ne pretrpamo zidove originalnim elementima, već da pročistimo prostor,“ rekle su one. „Odlučile smo da se držimo voljenog minimalizma, naglašavajući ga ekspresivnim detaljima, što je ovaj prostor povezalo sa jedinstvenim istorijskim nasljeđem.“

Bar se sastoji od niza visokih prostora povezanih dekorativnim gipsanim lučnim prolazima.

Dizajnerski tim je odlučio da gipsane dijelove ostavi nedovršenima kako bi napravili kontrast sa drugim materijalima poput mermernih površina stolova, dekorativnih drvenih faseta i sjajnog nehrđajućeg čelika.

Na samom ulazu, u središnjem dijelu, nalazi se reflektivni dio prostora za sjedenje napravljen od nehrđajućeg čelika.

Postavljen u stilu zigurata, što znači da se sužava prema vrhu, izgled prostora za sjedenje inspirisan je mauzolejem koji se nalazi na Crvenom Trgu. On služi kao mjesto za sjedenje tokom dana i kao plesni podijum u večernjim satima.

Prostor je dramatično osvjetljen reflektorima i redovima sijalica čije se svjetlo može prigušiti, a koje krase grandiozne lučne prolaze i stubove.

„Ključna veza između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora je 2.050 sijalica, koje reflektuju fasadno osvjetljenje tržnog centra GUM,“ objasnili su iz studija.

„S obzirom na to da te sijalice izgledaju veličanstveno kada ih posmatrate sa spoljašnjih prozora, one privlače mnogobrojne goste u večernjim satima.

Reflektivni materijal u bojama duge koji naglašava donji dio bara i koji se nalazi u ćoškovima napravljen je zbog društvenih mreža. Kada se uslikate tu koristeći blic na vašoj kameri dobićete izvanrednu fotografiju.

„Kada se otkrije ovaj efekat, selfiji će se neprestano praviti, a time ćemo povećati interesovanje na društvenim mrežama,“ rekli su iz studija.

Kao kontrast minimalističkom namještaju i reflektivnim elementima, studio je dodao starinske stolove i lustere u počast istoriji građevine.

U zapadnom Holivudu, američka dizajnerska firma Home Studios, koristila je rebraste površine, nježne boje i detalje u obliku suze kako bi stvorila enterijer bara koji ima djelimično bečki izgled, a djelimično izgled postmodernog kafića.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije