Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Stabilna veza ne znači dosadu već – zrelost i kisik

Nezrelost je ta osobina koja ne može vezi dati stabilnost, sigurnost i ono što nam je najvažnije; kontinuitet.

Piše: Vana Kovačić Redakcija

Vatreni sex, seksi igračke, romantična ili pak neka druga divna, važnija i praktičnija iznenađenja/pažnje poput napunjenog rezervoara, skuhane kave, domaćih limuna – sitnice su koje su nam puno važnije i zdravije od vatrometa za jubilarnu godišnjicu, šest klapa u nošnji pod prozorom iznenada pjeva pjesmu s tvojim imenom.

 „Ero s onoga svijeta“ uz zalaz sunca samo za tebe busevima punih Ladara i Ladarica, natpisa na nebu „Živote moj, prerezao bih si grkljan skalpelom za tebe“ koji vijori za vojnim avionom, dijamantne naušnice zbog kojih se zadužilo, nezaboravno Instagram-vikend putovanje business klasom zbog kojeg prodajemo na njuškalu oboje po bubreg. Hvala lijepa!

Život i jest svakodnevica. U partnerstvu su osim ljubavi; sitnice, prijateljstvo, ljubaznost, spremnost na suradnju i želja za kvalitetno iskorištenom svakodnevicom ono što nam treba.

     Sitnicama zalijevamo odnos i dobivamo užitak i žar kao gorivo za vedru, a ne samo Odrađenu svakodnevicu.

Hrabrost i zrelost su alat za upustiti se u takvu avanturu.

Potrebna je i spremnost i želja.

Te nije za kriviti onoga koji to još ne želi ili ne može.

Možda svi u nekoj adolescentskoj dobi imamo meksičke zaplete/rasplete, dugometražne telefonske razgovore i rasprave, pa nervozno pušimo „strašno nam bitne“ cigarete kao „odrasli“ i ne spavamo do sitnih sati.

Sazivamo kružok s frendicama, nepošteno im prenosimo sve pikanterije. Nakon toga slijede pomirbene tantre i hiper romantična večera gliserom do svjetionika na kraju svijeta preko veze. Krasno. Možda nam tada i odgovara neobaveznost i ne želimo planove. Ali kad postanemo zreliji…. ne, hvala.

Za zdrav život, dobar ten, nenaborano čelo, zdravu štitnjaču, koncentraciju na poslu, ugodnu kavu s kolegama bez grča u stomaku, uživanje u glazbi u vožnji, bivanje u trenutku, osmišljanje i kuhanje ručka, uživanje u njemu i društvu za svojim stolom, vukljanje vrećica iz shoppinga, vrijeme s djecom, vrijeme s partnerom, rano buđenje, tople tabane, tvrd san… za život koji želimo živjeti, a ne preživjeti, namjesto biti anksiozni bez samospoznaje – potreban nam je mir, harmonija, organizacija, a ako imamo i partnera onda Partner u punom smislu riječi.

Foto: Canva

Potreban nam je užitak koji sve to spaja i daje smisao životu. Samo tako možemo rasti. Samo dišemo li. Stabilnost nam daje zrak i prpošnost. Stres nam daje ravnodušnost.

     Ili ćemo odraditi život. I to je opcija.

Nije nam potrebna svađa, pa neprirodno tepanje dva dana, šlihtanje, tri orgazma do podne i tri od podne, pa opet sutra dar-mar, jedan spava na kauču, gluma pred djecom, na usni herpes (i šutnja)… neee.

Konstantni stres… ne. Konstanta… da. Na usni ruž, buzara, osmjeh, riječi…

Hvala za jagode sa šlagom jednom godišnje za doručak u krevetu, ja bih radije uigrani zeleni smoothie jutrom. Seks mi je kad navalimo jedan na perilicu, drugi na sušilicu ili izneseno smeće i tako dobijemo vremena za trening. Kud ćeš bolji foreplay. Onda će biti vremena za sve.

Nezrele veze, izazivanja ljubomore, glupiranja s društvenim mrežama, tanki ledovi, nekomuniciranja, inat, ego, nedajbože uvrede, distance uvjetovanja, šutnja – ne daju nam sigurnost, ni lepršavost nego frustraciju.

Takvog trenutka lazanje koje radimo budu presuhe, ispadne nam vatrostalna na pločice, ubodemo se na stakalce, isprljamo krvlju bijelu košulju, dok pometemo staklo propustimo ili kasnimo na druženje ili dječji rođendan, zaboravimo poklončić, dijete je grintavo radi nas nervoznih, svijetla u autu ostanu gorjeti, potroši se akumulator, odgađamo večeru s prijateljima – jer ništa nije bitno niti tada veseli.

A sve je tako bitno.

Dok mi izlazimo iz kuće još jedno jutro bez pozdrava ili zagrljaja.

Onog trenutka kad istim činom nije izazivana zavist nego ponos započela je realna i ozbiljna veza. Takva nam daje mišiće, energiju i dobar imunitet. Nepostoji suplement koji ubija stres.

Toksične veze često se vezuju uz pojmove pasivno agresivnih pojedinaca, ili pak narcisa, manipulatora, psihopatije, emotivno rezerviranih i zlostavljanih ili prestrašenih i rezerviranih pojedinaca, emocionalnih iscrpljivanja, zbunjivanja, obeshrabrivanja.

Foto: Canva

Često nezrela veza ne mora čak sadržavati ništa od toga već samo nezrelost i nedoraslost vezi u kojoj se svaki pojedinac može razvijati. Ponekad su zaista tek dišpar. Zamislite da su se u trenutku strasti i ludosti spojili Ross i Phoebe, Penny i Sheldon, Faca i Charlote…

Nestabilni odnosi će stvoriti frustriranost i toksičnu vezu u svakom slučaju. Ne mora to biti zbog psihopatije, ali definitivno dolazi do patologije u vezi ili obitelji. Ne mora postojati krivac, ili Jedan krivac.

Ponekad zbog nezrelosti i ne napuštamo, jer ne možemo prepoznati nekompatibilnost usprkos ljubavi, prijateljstvu i ljubaznosti koje si želimo pokloniti i tlačimo po istom u neosnovanoj nadi.

     Stabilnost ne znači uzimanje zdravo za gotovo. Stabilnost raspršuje i žar i mir.

Transparentnost i opuštena komunikacija drže tlo pod tepihom čistim i odmornim, spremnim za nove korake.

Zrelije je biti u zdravoj vezi sam sa sobom.

Život bi trebao biti „šaka suza, vrića smija“, a ne obrnuto.

Ne odstupanje iz frustracije kažnjavanje je oba partnera (nažalost i njihove okoline).

Ljubav prema sebi ne vodi mazohizmu ni destruktivizmu, a često je ona poljuljana u odnosu u kojem ne možeš biti ono što jesi.

I tako potraje začarani krug.

I ti i tvoj partner morate biti ono što jeste. Stabilnost ne znači dosadu, već dovoljno zemlje za puštanje korijenja i hvatanja visine, sunca, boja i najbolje verzije sebe.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije