Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Bulimija je ovisnost, ali ja bih rekla i bol duše, nedostatak nježnosti, potreba da nas neko zaista vidi i razumije

Prije par godina, upravo ovdje na Loli sam naišla na jedan tekst koji sam bezbroj puta pročitala, suze su mi svaki put jurile iz očiju, a ja sam iz potrebe da osvjestim šta mi se dešava i želje da nisam jedina, čitala tekst i po 5 puta za redom.

Piše: Jovana Cvijanović Redakcija

Onda sam ga čitala mami, pa smo zajedno plakale od svih tih pomiješanih emocija koliko jedno stanje može biti bolno, ali i od nekog olakšanja da će ipak sve biti u redu.

Vjerujem da se u tom tekstu pronašla svaka 4 osoba, ako ne u potpunosti, onda sigurno u dijelovima. Ja sam imala osjećaj kao da sam ga sama pisala, prošlom životu skrojila, a sad našla.

Lična priča: Kako sam zauvijek ispljunula bulimiju

Čitala sam ga 3 godine i 3 godine tješila sebe da će proći, da mogu sama i da ih ima još koji čitaju pa su žive i preživjeće.

Ta potreba da sve sama i taj šamar realnosti da je hrana jača od mene, da moj mozak radi na moju štetu, a onda me ubjeđuje kako će proći i kako sam jaka, a nisam bila.

Sve to je napravilo začarani krug iz kojeg ne da nisam mogla sama da izađem, već sam osjećala kako upadam u vrtlog sve više i jedino me viša sila, Bog i 7 čudo može spasiti.

Sebe bih tada opisala kao izgubljeno – izmučenu sa potrebom i ulaganjem svih svojih snaga da izgledam kao stabilna, uspješna i srećna mlada osoba.

Pokušavala sam dizati vibraciju, meditirati, voditi plan ishrane, pisati koja hrana mi je okidač, raditi energetske vježbe, otupštati, ignorisati, zanimati se drugim stvarima, raditi natalne karte, ići u crkvu, moliti se, tješiti dijete u sebi, tražiti šta je bio okidač i šta mi se desilo u djetinjstvu pa da sam došla do poremećaja u ishrani, ići do krajnjih granica u nadi da će mi se moje stanje zgaditi.

Sve sam pokušala i ništa nije pomoglo. Osim iz ugla da sam se uvjerila kako sam sve pokušala i kako ništa ne pomaže i da je sada krajnje vrijeme za jedinu opciju koja mi je ostala – psihoterapija.

Sebe smatram vrlo svjesnom i odgovornom osobom, u smislu da dobro znam kada je nešto u redu i kada nije u redu. Kada trebam stati i okrenuti se, kada priznati sebi da nešto boli. Sa bulimijom mi je sve bilo jasno – nije dobro što uništavam svoje tijelo, što me duša, tijelo i glava boli od svega toga.

Apsolutno sam bila svjesna svog bola bespomoćnosti i svjesna da mi je jedino olakšanje u tom trenutku dva prsta u ustima i povraćanje hrane, kao simbola za život.

Nisam mogla da svarim život, ljude, okolnosti, pritisak, potrebe, ništa. Sve mi je bilo previše i tuge i sreće, a moje tijelo i mozak u nadi da me spasti pronašlo je ovaj očajnički način da preživim. To je bilo preživljavanje sa trenucima sreće.

Bulimija je ovisnost, ali ja bih rekla bol duše, nedostatak nježnosti i potreba da nas neko zaista vidi i razumije.

Ja sam bila viđena, prihvaćena i vraćena sebi na psihoterapiji. Nikad neću prestati da se vraćam toj tako moćnoj prostoriji u kojoj osjećam apsolutnu sigurnost i u kojoj svaki problem ima svoje rješenje. U kojoj sam zaštićena i nekim nevidljivim ugovorom, ubijeđena da ću biti dobro i da je svaki osjećaj dozvoljen.

U kojoj dobijam snagu da živim i van te sobe. To je teretana za dušu i glavu. A ja sam imala tu sreću da imam najboljeg trenera na svijetu. Onog koji razumije kako funkcionišem i kada treba da odmorim, a kada da dodam gas.

I svako može da pronađe svog najboljeg trenera. Svako će vjerovati nekome u skladu sa svojim vrijednosima. A to liječi – povjerenje, ljubav i prihvatanje. Nijedna tehnika nije moćna kao ove 3 riječi. Mene je to vratilo meni, dalo mi snagu i povjerenje u život.

A svi želimo vjerovati životu, svi smo isti i sve nas iste stvari bole. Osjećaji nisu sramota i za skrivanje. To što osjećaš sigurno sam i ja osjetila, tako da budi slobodna javiti se i tražiti kontakt od pravih ljudi.

Ukoliko imaš sličan problem koji sam ja imala, sigurna sam da ću te uputiti na prave osobe i da ćeš shvatiti koliko si vrjednija nego što si ikad mogla da zamisliš.

Izlaz postoji.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije