KulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Knjiga koja je izmaštala “Muzej nevinosti”

Roman-muzej pretvoren u stvarnost.

Nalazim se u Istanbulu.

Godina je 2019, mjesec novembar.

Piše: Ana Rakić Redakcija

Prebacujem torbu sa jednog ramena na drugo, jer mi je teška. U torbi nosim knjigu.

Dan je predviđen za obilazak Aja Sofije i Plave džamije.

Nakon toga bi trebalo da odemo do Bosfora u Topkapi muzej. Iako svojim saputnicima nisam otkrila svoje skrivene namjere, za popodne sam isplanirala da obiđem jedan poseban muzej.

Knjiga koju nosim je moja ulaznica! Na 578. strani je odštampana ulaznica za sve čitaoce ove knjige, koji uz pomoć nje mogu da uđu u stvarni Muzej nevinosti u Istanbulu.

Kasnije tog istog dana, šetamo avenijom Istiklal, prolazimo pokraj Galatasaraja i prateći mapu iz knjige tražimo ovaj, za mene, intrigantni muzej.

Prolazimo kaldrmisanim strmim ulicama, unaokolo su mahom umjetničke radnje, galerije, radnje muzičkih instrumenata. Čuju se različiti zvuci: smijeh, muzika i ljudski žamor.

Vrlo brzo nalazimo ulicu Čukurdžuma gdje prepoznajem zgradu bordo boje, dolazim do blagajne, pokazujem stranicu sa ulaznicom, dobijam pečat u obliku leptira i stranice knjige se polako otvaraju.

Roman počinje rečenicom: „Bio je to najsrećniji trenutak u mom životu, mada tada toga nisam bio svestan“.

Muzej nevinosti je jedan od najobimnijih romana Orhana Pamuka. Prati više od sto pedeset likova koji grade svijet Istanbula u vremenu od 1975. pa do današnjih dana.

Ukratko, radnja se vrti oko toga da se bogati mladić Kemal zaljubljuje i zavodi lijepu djevojku Fusun, iako je već vjeren za drugu djevojku.

Ipak, ljubav ne bira vrijeme niti mjesto, tako da se njih dvoje prepuštaju silovitoj i neobuzdanoj ljubavi.

Iako iskreno i duboko zaljubljen u Fusun, on se ipak ženi sa drugom djevojkom i na taj način ostavlja Fusun „obilježenom“, jer je tih godina u Turskoj nevinost djevojke bila rezervisana za brak.

Nakon Kemalove ženidbe Fusun nestaje, Kemal je dugo traži i strašno pati za njom. Troje ljudi je bolno nesrećno, i Kemal i Fusun i Kemalova supruga. U vremenu razdvojenosti i Fusun se udala, te se opet čitava priča komplikuje.

U ovoj knjizi je sve u detaljima. Fanatičnu posvećenost ljubavi koju osjeća prema Fusun, Kemal održava tako što sistematično sakuplja sitnice koje Fusun posjeduje, pa kasnije i koje dodirne, ili koje su naprosto tu u njenoj blizini.

Tako knjiga postaje svojevrsni muzej, a porodična kuća Keskin u Istanbulu se pretvara u stvarni muzej koji je prethodno stvoren u knjizi. Svijetovi se prepliću, te stvari iz knjige dospijevaju na police u muzeju.

Vidimo bioskopske karte, papiriće, keramičke figurice, njenu haljinu, torbicu iz butika, ali i mnoge druge predmete koji pripadaju vremenskom periodu radnje u knjizi. Posebno mi je bila interesantna kolekcija opušaka koje je Fusun bacala, a Kemal ih krišom, sistematično sakupljao. Na zidu u muzeju ih se nalazi 4.213 komada.

Ako volite ljubavne romane sa dobrim opisima karaktera i vremena u kom se dešavaju, onda je ovaj roman svakako moja preporuka za vas.

A ko zna, možda će upravo ovaj muzej biti jedan od razloga da posjetite predivni Istanbul.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije