Ljudski odnosinajnovijeŽivot

Marina Radoš: Odgađala sam alarme koji su me drmali za životna buđenja

Gotovo svako jutro ista priča.

Još pet minuta.

Neka me još samo malo. Snooze. Sad ću. 

Marina Radoš

Čak i kada bih se dovoljno naspavala i nasanjala. Još pet minuta. Još samo malo. Sad ću.

Gotovo svako jutro odgađanje neminovnog. Buđenja. Prekidanja ušuškanosti. Prekid nekog lucidnog sna. Odgađanje ustajanja u realnost, koja uopće nije loša kako se čini u tih pet dodatnih minuta sna koje želim svako jutro.

Takvu naviku vidim imaju mnogi. Ne smatram je uopće velikim problemom, osim ako zakasnim. Ili se ne dotjeram dovoljno. Ili ako ne pospremim mjesto gdje sam spavala.

Problem je što je ta navika samo simbol mog ostajanja u krevetu i životnog spavanja u vezama i odnosima kojima se bližio kraj.

Kada se jednom kvalitetno životno probudite to je najagresivnije buđenje ikada.

Tako sam odgađala sve alarme koji su me drmali za životno buđenje. Ignorirala svu buku koja je govorila: Ustani se. Vrijeme je da se ustaneš.

Računala sam: neka me još pet minuta. Neka me još pet sati. Neka me još pet mjeseci. Nigdje neću zakasniti ako se ne probudim na vrijeme.

Sada kada sam konačno budna, taj krevet nerealnosti, ta toksična postelja me vuče snažno natrag. Kao da govori: Neka te još malo. Nigdje nećeš zakasniti. Lijepo ti je i toplo.

Taj životni krevet iz kojeg sam se ustala na jedvite jade odvratan je i nepospremljen. Ja sam daleko od dotjerane žene. Na mnogo toga sam vjerojatno zakasnila.

Ipak, ustala sam se bez alarma. Ignorirani su godinama. Vjerojatno su sami prestali da zvone.

To je trenutak kao kad se probudite iz sna usred noći i više jednostavno ne možete zaspati. I nema druge. Morate se ustati. Probudili ste se.

Foto: Canva

I to je novo jutro života. Potpuno ste zbunjeni. Život se izvan vašeg toksičnog kreveta uvelike odvija bez vas. Bojite se kako ćete se uklopiti. Krevet vam je oduzeo osobnost. Godinama ste spavali i sanjali.

Bilo je lijepo na početku. Pred kraj sna bilo je mučno, puno noćnih mora, puno ništavila i muke.

Sad sam budna. Novo jutro života. Osjećam da sam se dovoljno naspavala i nasanjala. I najbolje od svega je to što znam da više ne mogu spavati čak i ako se vratim u krevet.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije