AktivizamFeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

15 inspirativnih filmova o izuzetnim ženama

Kada kažemo jaka žena, većina nas već ima neku sliku u glavi. Iako se žene sa  snažnim ličnostima često ne sviđaju svima, one nas, poput magneta, privlače sebi.

Prevela: Maja Dropić

Bright Side

U većini slučajeva, te žene usljed teških životnih okolnosti donose odluke koje ih, na kraju, naprave jakim ženama vrijednim divljenja.

Spisak filmova koji smo sastavili za vas uključuje priče nekih od najjačih i najinspirativnijih žena ikada prikazanih u filmskoj industriji.

Frances Ha (2012)

Ponekad jednostavno moramo da uradimo neke stvari. Nije lako izbjeći probleme u životu, čak i ako ste veoma prilagodljiva i opuštena osoba. Najvažnije je da nikada ne odustanete od svojih snova. Ova priča govori o usponima i padovima jedne žene iz Njujorka koja je uspjela da donese pravu odluku. Postala je nezavisna žena. Ona se više ne prepušta putu kojim je život vodi – umjesto toga ona preuzima kontrolu nad svojim životom.

English Vinglish (2012)

Junakinja ovog filma nema namjeru da spasi svijet od zla, niti da pronađe lijek za rak. Ona je jednostavno jaka žena koja se ne plaši rada na sebi. Njena priča je jednostavna i svakidašnja. Rješenje njenih problema je, suštinski, banalno – ona odlučuje da upiše kurs engleskog jezika. Bez obzira na sve navedeno, junakinja ovog filma je uporna i sposobna da se fokusira na ono što je najbitnije.

En kongelig affære (2012)

Kraljice su rijetko srećne u ljubavi. Biti u srećnom braku je gotovo nemoguće, jer kralj, gotovo uvijek, vise uživa u društvu drugih ljudi nego u društvu svoje žene. Uz to, vladavina ih pretjerano ne zanima. Mnoge od njih odluče da budu strpljive, pokušaju naći dobre prijatelje i jednostavno se trude biti srećne same sa sobom. Nažalost, život nam ne daje uvijek hrabre partnere koji nas vole, ali bez obzira na to moramo se boriti do kraja.

Gravity (2013)

Svemir. Usamljenost i praznina. Kako da tamo ostanete normalni, pogotovo ako niste smješteni u svemirskom brodu i nemate nikakvu sigurnost, te ste okruženi samo širokom i potpunom prazninom svemira? Ovo je nevjerovatna priča o snazi volje, izdržljivosti i hrabrosti jedne žene koja se našla u krajnje opasnoj situaciji. Sandra Bulok svojom prepoznatljivom brilijantnom glumom drži publiku u neizvjesnosti tokom čitavog filma. Mi ne možemo da se ne saosjećamo sa njom i da se ne zapitamo šta bismo mi uradili da smo na njenom mjestu. Ne bismo svi mogli da prebrodimo prepreke sa kojima se ova junakinja suočava.

Clouds of Sils Maria (2014)

Glumica u godinama, Marija Enders, dobije ponudu da glumi uspješnu, ali lakovjernu i ne tako mladu poslovnu ženu koja se zaljubi u svog mladog sekretara. Čini se kao prosječna uloga za glumca, ali Marija je već glumila istu ulogu u istoj predstavi na početku svoje karijere prije 20. godina. Ova nova uloga u potpunosti iznevjeri Mariju. Kako da se prebaci iz jedne uloge u drugu i prihvati novu sebe?

Still Alice (2014)

Profesorica lingvistike se probudi jednog dana i shvata da zaboravlja riječi. Počne da zaboravlja imena članova porodice i prijatelja – sve zbog Alchajmerove bolesti koja izuzetno brzo napreduje. Međutim, Elis se još uvijek sjeća da je ona srećna osoba. Ovo je predivan film koji morate pogledati kako bi se podsjetili da je svaki trenutak u životu neprocjenjiv.

Ма Ма (2015)

Da li je prepoznajete? Da, to je Penélope Kruz. U ovom filmu ona glumi talentovanu nastavnicu i brižnu majku, Magdu. Ona mora skupiti snagu kako bi nastavila svoj život i prebrodila tešku bolest, te time vratila svoje pravo na život i sreću.

Gone Girl (2015)

Ona je luda, ali je istovremeno i puna ljubavi. Gdje je granica između strasti i ludila? Neposredno pred njihovu petu godišnjicu ona nestane ostavljajući tragove i zagonetke svom mužu. Ova pametna i kreativna žena često priređuje ovakva iznenađenja svom mužu. Ali šta mu je spremila ovaj put?

The Age of Adaline (2015)

Kakav je osjećaj nadživjeti ljude koje volite? Kakav je osjećaj nikada ne ostariti i stalno držati distancu od ljudi, uvijek se seliti iz jednog mjesta u drugo kako niko nikada ne bi saznao vašu tajnu? Kako je kada gledate svoju jedinu kćerku kako stari i znate da će ona napustiti ovaj svijet prije vas? The Age of Adeline je predivan i bolno iskren romantični film.

Woman in Gold (2015)

Glavni lik ovog filma, Helen Miren, je mnogo propatila. Ona se sada bori za pravdu tako što pokušava vratiti porodično blago, sliku Gustava Klimta. Ovo je priča o borbi jedne žene protiv cijele države. Film nam govori o vrijednostima i prošlosti koja se ne treba zaboraviti i koja se treba poštovati.

Mad Max: Fury Road (2015)

Iako je ovaj film dobio ime po muškarcu Maksu, glavni lik je žena. Ona živi u svijetu nakon apokalipse. Jednom je doživjela izvanredan uspjeh i umalo pokrenula revoluciju. Sjajna Šarliz Teron maestralno prikazuje bijesnu ženu koja traži svoj lični raj i pokušava spasiti druge žene od ekstremističkog društva.

Suffragette (2015)

Sufražetkinje nisu samo „ekstremistkinje“ koje razbijaju kamenjem stakla izloga. One su svakidašnje žene, žene pune ljubavi, majke i kćerke. Njihova glavna briga je ravnopravnost polova. One se suočavaju sa problemima seksualnog uznemiravanja na poslu, nasilja u porodici i kršenja njihovih roditeljskih prava. Njihove plate su mnogo manje od plata muških kolega. I po prvi put, njihova iskustva su predstavljena na ekranu u ovom fantastičnom filmu.

Sicario (2015)

Žena policajac, bez ikakvog straha za sebe, prati dvojicu vojnika u lovu na dilere droge. Ona ne sluti u kakvu opasnost se upušta, ali to je ne bi zaustavilo čak ni kada bi toga bila svjesna – jer je ona nesalomljiva u želji da pomogne u borbi za pravdu. Ubrzo se nalazi pred izborom: otkriti mračne tajne do kojih je došla i rizikovati da je neko ubije ili živjeti u strašnoj stvarnosti u kojoj se našla.

Joy (2015)

Radnja ovog filma zasniva se na životu Džoj Mangano, samohrane majke sa Long Ajlenda, koja je izumila čarobnu metlu kada se razočarala u standardna sredstva za čišćenje. Usljed toga, postala je jedan od najuspešnijih preduzetnika na svijetu.

The Dressmaker (2015)

Glamurozna žena se vraća u grad u kojem je odrasla, a koji je napustila jer je optužena za ubistvo kada je još bila dijete. Građani njenog rodnog grada je ne dočekaju sa oduševljenjem, ali ona postepeno pridobija lokalne žene svojom duhovitošću i vještinama šivanja. Intrigantna priča u kojoj glumi nenadmašna Kejt Vinslet.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije