najnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Hit među decom – pop-it igračka u stvari je strateška igra, a ovo su pravila

Sigurno se sećate čuvenih fidžet spinera?

Deca su ih vrtela do iznemoglosti.

Redakcija

Nismo videli svrhu te igre, oni očigledno jesu. Možda ih je smirivalo, možda je to samo bio, kako bi danas mladi rekli “hajp” u koji se treba uključiti.

Deci je važno da budu deo grupe, roditelji ne brane ono u čemu ne vide štetu ili problem. I to je ok.

Godinu ili dve kasnije, spinere su svi zaboravili. Zamenili su ih popit fidžeti. To je ovo:

Foto: zelenaucionica.com

Igra počinje tako što se okreće ona strana popita na kojoj su loptice ispupčene, kao popit levo na ovoj fotografiji.

Sigurno ste ih videli i pomislili “pobogu kakvim se glupostima današnja deca igraju”, neki bi dodali i “ali bolje i to, nego da po ceo dan gledaju u telefon i računar”.

I zapravo jeste bolje. Većina dece i odraslih ne zna da je ovo zapravo odlična strateška igra. Uči decu da planiraju unapred, predviđaju poteze protivnika, da se koncentrišu i fokusiraju. A mogu je igrati deca od četiri godine, pa do odraslog doba.

Pravila popit igre:

Igraju je dva igrača.

Igra počinje tako što najpre odigraju papir-kamen-makaze, a pobednik počinje prvi tako što pritiska onoliko loptica na popitu koliko želi, ali samo u jednom redu ili koloni.

Istu stvar zatim radi i sledeći igrač – pritiska onoliko loptica koliko želi, može u istom redu u kom je pritiskao protivnik (ako ih ima), a može u nekom drugom. Tako igraju naizmenično, dok ne ostane samo jedna. Onaj kome ostane poslednja loptica da je pritisne, gubi.

Dakle, možda izgleda kao još jedna glupost kojom se deca zaluđuju, ali ako ovu igračku koriste na pravi način, ona je mnogo više od toga.

Preuzeto sa: zelenaucionica.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije