KulturaLjudinajnovijeNaslovna vijest

Najlepše melodije Zorana Simjanovića koje su zauvek promenile domaći film

Filmska muzika se na ovim prostorima vezuje za nekoliko imena, i naravno, uvek je sve stvar ukusa i ličnih preferencija, ali za mnoge će najveći autor filmske muzike na ovim prostrima ostati Zoran Simjanović.

Redakcija

noizz.rs

Napustio nas je zauvek Simke, ali dubina traga koji je on ostavio iza sebe je nemerljiv, jer u mnogim slučajevima, teme, melodije i songovi koje je stvarao su bili zaštitni znak filmova u kojima su se pojavili.

Zoran Simjanović je uspevao da svojom glavnom temom, bez reči, opiše to osećanje koje nas prožima dok gledamo određeno delo, tako da samim tim, kao neka vrsta pavlovljevog refleksa, kad čujemo tu muziku, celo telo nam preplavi određena doza tuge, nostalgije, sete ili sreće, zavisno od toga šta smo osećali dok smo gledali određeni film i avanture junaka. Podsetićemo se nekih od njih.

Jedna od prvih stvari koje je ikad uradio, nakon svog sviranja u bendu Siluete je muzika za seriju Srđana Karanovića, Grlom U Jagode.

Nostalgična priča klinaca iz Beograda pedesetih i šesdesetih pratila je ova melanholična tema koja sada svira svakome od nas u glavi kad se prisećamo svojih detinjstava. Iako je napravio sredinom sedamdesetih, verovatno ćemo Simketa najviše pamtiti po ovoj muzici.

Simjanović je bio stalni saradnik nekih od najvećih domaćih reditelja. Sa Goranom Markovićem je najčešće sarađivao. Bilo u horor filmovima gde je pravio jezivu zvučnu pozadinu (Variola Vera, Već Viđeno) ili u nešto grandoznijim horskim melodijama (Sabirni Centar) ipak izdvajamo muziku iz Specijalnog Vaspitanja, gde u jednoj tihoj klavirskoj baladi smiruje stvari nakon furioznog kraja filma.

U specijalnom vaspitanju se ističu i super funky disco kreacije, ali takve melodije će doći u prvi plan tek u sledećoj saradnji Marković-Simjanović.

Jednog od najvećih šmekara domaćeg filma ikada, zvučno je osmislio Zoran Simjanović. Kao što za Travoltu vezujemo Bee Gees i disko zvuk filma Saturday Night Fever filma, tako uz Dragana Nikolića vezujemo Floyda, čijoj pojavi ipak pripisujemo i swag koji mu je donela Simketova muzika. Ovo je jedan od prvih velikih muzičkih saundtrekova na ovim prostorima.

Iako saradnja sa Srđanom Karanovićem na filmu Miris Poljskog Cveća mu je donela nagradu na filmskom festivalu u Puli, i sama ta tema je često bila muzička pozadina raznih emisija i priloga na TV-u osamdesetih i devedesetih, sa Petrijim Vencom Simjanović ulazi u istraživanje domaćeg narodnog i etno zvuka.

Ova melodija zvuči starovremenski i kao da je nastala u nekoj kafani u periodu posle drugog svetskog rata, a ova violina postaje jedan upečatljiv instrument koji kao da oplakuje tužne sudbine glavnih likova.

Jedan od najnagrađivanijih domaćih filmova svih vremena prati tužan valcer na harmonici koji ćete i danas čuti kad prođete pored nekog harmonikaša koji svira na ulici. Kao neka pomerena varijanta Na lepom plavom Dunavu. Dovoljno pomerena svakako da bi se našla u Kusturičinom filmu.

Sa ovom melodijom Simjanović je dobio i mnoge nagrade van ovih prostora. Mogle su ovde, u ovom tekstu, da se nađu i neke druge teme, pesme i kompozicije, jer opus Zorana Simjanovića je ogroman i od velikog značaja za srpsku kulturu uopšte. Nek ovo bude samo početak prisećanja na njega, a vi sami nastavite putovanje i plovidbu kroz njegov rad.

Preuzeto sa: noizz.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije