DogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Policajac koji je ubio Džordža Flojda proglašen je krivim i mogao bi da dobije 75 godina zatvora

Nekadašnji američki policajac Derek Šovin proglašen je krivim je po svim tačkama optužnice za ubistvo Džordža Flojda.

Redakcija

noizz.rs

On je vraćan u zatvor i do izvršenja presude je stavljen pod prismotru uz sumnju da bi mogao da izvrši samoubistvo.

Derek Šovin je proglašen krivim za nenamerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena.

Sudija će odlučiti o dužini zatvorske kazne koja će minimum biti 12,5 godina, zato što nije prethodno osuđivan, ali bi tužilaštvo moglo da zatraži kaznu do 40 godina ako sudija Piter Kejhil utvrdi da je bilo „otežavajućih okolnosti“. Takođe, ako bude služio kaznu bez prekida za svaku od optužbi, Šovin bi mogao da odleži 75 godina u zatvoru.

Inače, od 12 porotnika koji su odlučivali o sudbini Šovina, šest su belci, četvoro Afroamerikanci, a dvoje mešane rase.

Tužilaštvo je tokom dve nedelje iznošenja svojih argumenata tvrdilo da je Šovin upotrebio prekomernu i nelegalnu silu time što je tokom privođenja klečao na Flojdovom vratu više od devet minuta i na taj način mu prekinuo dotok kiseonika.

Šovinovi advokati su tokom nedelju dana iznošenja svojih argumenata rekli da je on radio ono za šta je obučavan tokom 19 godina rada u policiji Mineapolisa.

Američko Udruženje za građanske slobode podsetilo je da je ovo prvi put ikada da je u Minesoti jedan policajac belac proglašen krivim za ubistvo Afroamerikanca, a tokom suđenja ispred suda su sve vreme bili demonstranti.

Džordž Flojd je ubijen prošle godine kada je policajac Šovin stavio levo koleno na Flojdov vrat i držao ga tako više od devet minuta. Još dvojica policajaca pomogla su mu da ga zadrži, dok je jedan sprečio svedoke da intervenišu.

Više od 20 puta Flojd je rekao da ne može da diše. Na video snimku se videlo da se ne pomera i kako ga policija odvodi. Sat vremena kasnije proglašen je mrtvim u bolnici.

Inače, pokušali su Flojda da uhapse jer je prodavac u radnji posumnjao da mu je Flojd podmetnuo lažnu novčanicu od 20 dolara.

Preuzeto sa: noizz.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije