AktivizamFeminizamHrabra Lolanajnovije

POZIV ZA SVE DJEVOJČICE: „Pod lupom stereotipa – pogledaj i progledaj!“

Poziv za djevojčice i djevojke za dostavljanje video priča u svrhu obilježavanja „Međunarodnog dana djevojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) – Girls Day in ICT! 2021“

Lola Magazin

Foto: Canva

Povodom desetogodišnjeg obilježavanja „Međunarodnog dana djevojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) Girls Day in ICT!”, koji se u Republici Srpskoj obilježava od 2011. godine, Gender centar – Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske poziva:

  • sve zainteresovane učenice osnovnih škola, srednjih škola i studentkinje Republike Srpske, starosti od 13 do 20 godina

da dostave svoje video priče na temu „Pod lupom steretotipa – pogledaj i progledaj!“ (šta za Vas predstavlja IKT, interesovanja, inspiracija, mogućnosti i prepreke u oblasti nauke, tehnologije, inovacija, IKT-a iz Vašeg ugla, položaj djevojaka i žena u nauci, tehnologiji, inovacijama i IKT-u). Video priče su u funkciji obilježavanja „Međunarodnog dana djevojčica u IKT-u (GIRLS Day in ICT!)”, te doprinosa vidljivosti  i povećanju učešća žena i djevojaka u ovoj oblasti.

 

Amaterske video priče treba da:

  • traju između 30-60 sekundi;
  • budu snimljene mobilnim telefonom, fotoaparatom ili nekim drugim uređajem koji ima mogućnost video zapisa;
  • budu dostavljene do 04.2021. godine na sljedeću adresu: [email protected], ili u inbox na Facebook stranicu Gender centra Republike Srpske ili narezane na CD/DVD i dostavljenje na adresu: Gender centar Vlade RS, Vuka Karadžića 4, 78 000 Banja Luka (po prijemu e-maila, poruke u inbox ili CD-a sa video pričom dobićete potvrdu o prijemu);
  • uz video priču dostaviti kratku biografiju koja sadržava sljedeće podatke: ime, prezime, godine starosti, mjesto prebivališta, status – škola, fakultet, broj telefona, e-mail adresa.

Napomena: Video priče ne smiju sadržavati uvredljive sadržaje, riječi i stavove. Samim slanjem video zapisa dajete svoju saglasnost za plasiranje, promociju, prikazivanje i distribuciju.

 

  • Svi zaprimljeni video zapisi će biti objavljeni na Facebook stranici Gender centra Vlade RS
  • Predstavnice Gender centra RS i predstavnice kompanije Lanako će dana 28.04.2021.godine pregledati dostavljene materijale i obavijestiti 3 djevojčice koje prema ocjeni komisije budu izabrane za najbolje
  • U prostorijama Lanako kompanije u Banja Luci u četvrtak, 29.04.2021.godine biće uručene nagrade: 3 nagradna paketa, u kojima su pametne narukvice, termos boce i usb stikovi. Ukoliko neko ne bude moga biti prisutan dodjeli nagrade ista će mu biti dostavljena naknadno ili poštom ukoliko nije iz Banja Luke.

O „Međunarodnom danu djevojčica u IKT-u“:  Uspostavljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obilježava se svake godine poslednjeg četvrtka u aprilu mjesecu (ove godine taj dan je 22. april). Na ovaj dan širom svijeta se organizuju razne promotivne akcije, događaji, dani otvorenih vrata za školsku djecu i omladinu u institucijama, ustanovama, kompanijama i fakultetima u oblasti IKT-a. Cilj obilježavanja je promovisanje rodne ravnopravnosti u oblasti IKT-a, osnaživanje žena i djevojaka putem IKT-a, povećanje interesa, pristupa i njihovog učešća za profesije u oblasti IKT-a, kako bi se demistifikovala zanimanja iz oblasti IKT- kao “tipično muška”.

Partner:

  • Lanaco – Informacione tehnologije Banja Luka

 

Za sva pitanja i dodatne informacije, molimo Vas da nas kontaktirate:

Kontakt osobe: Jelena Grahovac, telefon: 051/247-589, e mail [email protected] i

Ana Đurić, telefon: i 051/247-494, e-mail: [email protected].

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije