Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Miljana Šuković: „A, kako si ga zadržala?“

Pitanje, posle kojeg bi svaka žena koja i malo drži do sebe trebalo da ustane i ode, makar ona bila i Viktorija Bekam.

Miljana Sukovic

A, šta tu inače ima da se zadržava?

Nije to šleper neocarinjene robe na Horgošu, pa da ga zadrže zbog papira!

Jasno vam je da me koncept „zadržavanja muškarca“ strašno živcira. Od rubrike za ispijanja kafe, preko TV intervjua i magazina, sa svih strana i u raznim oblicima se postavlja.

Kao jedan od onih gasova bez boje i ukusa, ne vidite ga i ne osećate, a on vas ubija. Imam utisak čak da prisutnosti ovog shvatanja nismo ni svesni, da je to uverenje koje nam se posadi još sa prvom Barbikom, a onda zaliva dok god imamo kiseonika u grudima.

Dva stuba, dva merila, dva konstitutivna elementa svakog ženskog bića, definišu nas i pre nego što progovorimo i jednu jedinu reč.

Lepota kao fizički izgled i muškarac.

Ako si lepa, onda si ga vrlo verovatno zaslužila tom istom lepotom i vrlo verovatno njom i zadržala. Ako nisi, onda ili pod nož ili da nabaviš nekog ko će da ide okolo i priča „da imaš ono nešto“, pa možda ti to pomogne.

Foto: Canva

A, ako si lepa, a nemaš muškarca, e onda si u debelom preblemu, jer onda „sa tobom definitivno nešto nije u redu“, sigurno imaš neki problem kad te niko neće i onda kad ti i priđe neki muškarac i priupita „Je l’ imaš momka?“, pa mu još onako stidljivo uz povetarac nadanja, saopštiš da nemaš, spremi se za značajno odmeravanje,  kao X Man će pokušati da te provuče kroz rendgen ne bi li locirao tvoj skriveni nedostatak, jer , ako niko nije već tu, a lepa je, nešto tu nije baš kako treba…

Ima neki štos. Nije on neki naivan miš, pa da pogine u mišolovci na sočan komad sira… I onda sledi čuveno pitanje u formi komplimenta, a u stvari inspekcija robe sa potencijalnim felereom, „Tako lepa devojka, a da nema momka, kako to?“

Mnogo bolje ćete proći, ako kažete imam, još će se vrlo verovatno čak i više potruditi da ostave dobar utisak.

Da li je do najbanalnijeg mehanizma ponude i tražnje na velelepnom tržištu ljubavi, pa ste poželjniji, ako ste zauzeti ili je nešto drugo, ali jednostavno, niko, ali baš niko neće pretpostaviti da je sa vama sve u redu i da možda jednostavno želite da budete sami. Niko.

I obrni okreni, na kraju nekako ispadne da ipak najviše vremena provedemo pričajući o njima. Muškarcima.

U analizama i teorijama, njih i njihovog ponašanja.

A zašto?

Pa, možda ima neke veze i sa onim delom o „zadržavanju“ i usrećivanju „svog čoveka“, prvom i osnovnom zadatku svake „poštene“ žene koja stremi poštovanju i udaji.

Na početku će to i biti „Kako je bilo na dejtu?“ i čuveno, „Je l’ se javlja?“ pitanja, ali nakon toga se pretvorimo u ON razgovore.

Inače i ovo „Je l’se javlja?“ pitanje me strašno živcira. Ono je samo produkt onih koji se nisu javljali, pa sad ovi koji MAKAR to rade, time što podignu slušalicu kupe kajmak.

Malo pretresemo eliminacioni test uvodnim temama, ima li manire, zna li da koristi nož i viljušku, da li je higijenski ispravan, vlada li tablicom množenja, pravopisom. Pitanja za semenke i kikiriki za zagrevanje zuba.

A kako se veza razvija, onda u igru već moramo ubacimo i neke ozbiljne igrače, npr. Vladetu Jerotića, Irvina Jaloma i ostalu lektiru za razumevanje i zajedničko prevazilaženje njegovih, a kad ste u vezi to je naših i vaših problema. Nije nam lako.

U ovim godinama to je radni staž jednog iskusnog terapeuta koji pokriva sve oblasti, od kognitivno bihejvioralne do isterivanja đavola.

I to sve naravno iz ljubavi, ne zaboravimo i taj sastojak. Ljubav vam dođe k’o razlog za krstaške ratove. Možda ste i krenuli iz iskrenih pobuda, ali krvavi iz te priče izlazite sigurno. Iz ljubavi i zato što ste nazreli taj veličanstveni zajeb, zvani „potencijal“.

Potencijal za vezu i skladan odnos, potencijal za brak, potencijal za tatu, a za ovo poslednje nas je još i majka priroda naštelovala, ugradila tajmere, okidače i najveće ženske neprijatelje hormone i tu se mnogo ni ne pitate.

I onda posle svega ovoga, gde ste čak i u tom razgovoru sa drugaricama VI? Čak i nesvesno težište prebacimo na on i zaboravimo da u toj vezi postojimo i mi, tj. JA.

A gde ste u toj vezi? Zadržavalite li vi tog muškarca ili jok?

Primećujete li, koliko je pitanje perfidno?

Njegovo zadržavanje je vaša odgovornost, i, ako nije zadržan, vi niste bili uspešni u zadržavanju.

I onda šta vi radite, da biste bili uspešni u zadržavanju?

Sve.

Vi morate biti lepi, pažljivi, umiljati, zgodni, sexy, nežni, mili, dragi, ženstveni, fini, ljupki, kuvati lepo, peglati, pajati, radjati, odgajati, vaspitavati, raditi, zarađivati, pratiti novitete u sexu – jer svi časopisi kažu, da ne smete biti dosadni, da se seksualni život mora osvežavati itd. I tako, morati biti sve, jer je nekad neko nama stavio teret odgovornosti nečijeg zadržavanja.

A, ono životnog iskustva, svog i tuđeg koje sam usput sabrala, kaže da onog trenutka kad si sve i radiš sve za nekog drugog makar i iz najveće moguće ljubavi, da tog trenutka prestaješ biti ti.

I od tog trenutka, kreće nezadovoljstvo i sobom i onom drugom osobom, koja vam možda čak nije ni tražila niti očekivala sve to.

Ali niste vi krivi, „samo nežno prema sebi“. Čak i reklama za antiperspirant će vam poručiti da to tako treba, da je to vaš zadatak kao žene i da ćete samo tada biti dovoljni i dovoljno dobri.

Zato, jedino zadržavanje koje bih ja zadržala je ono koje kaže zadržati sebe, sva druga, nisu ni vredna zadržavanja, ako ih treba zadržavati.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije