Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Kako da preživimo loše dane kad živimo sami?

Oni koji žive sami suočavaju se sa jedinstvenim izazovima samoće kada imaju loš dan i ne osjećaju se psihički dobro.

Redakcija

ultra.ba

Nemaju mogućnost da zamole partnera ili cimera da umjesto njih operu suđe, ili da im naprave topli napitak.

Ali postoji nešto što mogu učiniti da si olakšaju te dane.

Da li samački život utiče na mentalno zdravlje?

Neki od nas odluče živjeti sami, dok su drugi su primorani zbog različitih životnih okolnosti. Razlozi zbog kojih živimo sami mogu uticati na našu vjerovatnoću da ćemo imati različite probleme sa mentalnim zdravljem.

Sve u svemu, oni koji žive sami pokazuju viši nivo anksioznosti i niži nivo sreće od parova koji žive zajedno, ali nemaju djecu. Međutim, trenutno nije jasno da li je samački život direktni uzrok te anksioznosti ili rezultat faktora koji su doveli do toga da živimo sami – na primjer, prekid emotivne veze.

Potrebno je obaviti više istraživanja kako bi se utvrdile veze između lošeg mentalnog zdravlja i samačkog života.

Foto: Canva

Izazovi samačkog života

Neke izazove samačkog života očekujemo. Znamo da moramo sami, naprimjer, da kosimo travu i da moramo ustati ako želimo još jednu šoljicu čaja. Drugi izazovi su stvari koje nam možda neće pasti na pamet dok se ne dogode. Kada nam je loše, opet moramo sami da ustanemo iz kreveta i dohvatimo stvari koje su nam potrebne.

Ako stvari krenu po zlu, često moramo potražiti podršku, ona nije automatski tu. Donošenje velikih odluka može biti teško; možda očajnički želimo da neko odbaci naše ideje i usmjeri nas.

Sve ove stvari utiču na naše mentalno zdravlje.

Nije sve tako loše

Samački život ima i svoje prednosti. Ako volimo našu rutinu, onda nam ovakav život odgovara, jer tu rutinu nema ko da prekine. Oni koji cijene mir i tišinu i kojima je potrebno puno vremena za sebe, mogu shvatiti da je život u samoći idealna opcija. Ako volimo da stvari ostanu tamo gdje smo ih ostavili, tada život s drugima možda neće biti za nas.

Postoje i druge prednosti. Ni sa kim se ne moramo svađati oko kupatila, ne moramo se nositi s tuđim neredom, možemo okrečiti dnevnu sobu kako želimo, i birati šta jedemo svake večeri.

Iskren razgovor sa bliskim ljudima

Kad tek počnemo živjeti sami, treba otvoreno i iskreno razgovarati s onima koji su nam bliski o znakovima koji upućuju na to da nam mentalno zdravlje nije zadovoljavajuće. Ti znakovi mogu biti samoizolacija, ignorisanje poziva ljudi, odustajanje od obroka ili odustajanje od bilo kakvog pokušaja kućanskih poslova. Identifikacija ovakvih znakova je jako važna.

Kada jednom uspostavimo ovakav odnos, mnogo je lakše dati do znanja voljenima da imamo loš dan i da nam treba pomoć.

Treba nam podrška

Ponekad nam je potrebna emotivna podrška prijatelja, ponekad tehnička podrška u domaćinstvu ili socijalna podrška neke grupe kojoj pripadamo. Niko ne može da funkcioniše sam, potrebni su nam ljudi oko nas.

Plan za loš dan

Možeš unaprijed planirati loš dan, tačnije napraviti plan koji možeš slijediti kad ti padne raspoloženje. To bi moglo uključivati ​​stvari poput korak-po-korak liste tvojih jutarnjih i večernjih rutina i obaveza. Popis stvari koje pomažu, poput šetnje ili jutarnje joge.

Kad živimo sami, nemamo nekoga da nas potakne ili podsjeti na one stvari koje pomažu. Moramo se osloniti na sebe.

Dakle, upućivanje na samopomoć, podsjetnici na strategije umirivanja koje nam pomažu i podsjetnici na one koje možemo nazvati često su zaista korisni.

Foto: Getty Images
Usamljenost

Usamljenost može biti problem kada živimo sami, ali postoje stvari koje možemo učiniti kako bismo smanjili vjerovatnoću da se osjećamo usamljeno.

Večernji telefonski pozivi i / ili video pozivi s prijateljima ili porodicom mogu biti od velike koristi. Udomljavanje kućnog ljubimca može biti sjajno za naše mentalno zdravlje.

Slušanje i gledanje podkasta i TV emisija je takođe dobra opcija. Volontiranje ili pridruživanje lokalnim interesnim grupama može nas izvući iz našeg životnog prostora. Oni takođe mogu povećati naš osjećaj zajedništva.

Osjećaj sigurnosti

Naš osjećaj sigurnosti može uticati na naše mentalno zdravlje, a često je to ono čega smo posebno svjesni kada živimo sami. Neke stvari mogu pomoći. Izbjegavaj objavljivanje fotografija na društvenim mrežama koje bi mogle odrediti tvoju lokaciju. Instaliraj alarm, daj rezervni ključ prijateljima i porodici.

Život u samoći može biti ok

Važno je znati da život u samoći ne mora negativno uticati na naše mentalno zdravlje. Uvijek možemo potražiti podršku. Živjeti u samoći ne mora značiti da smo usamljeni.

Preuzeto sa: ultra.ba

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije