Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Ne želim da postanem rob, mama

Voljela bih da ljudi znaju koliko je moćno ne biti isti i ostati suzdržan na svakog idiota koji pokuša da te zatvori u društveno prihvatljiv kalup koji ne mijenja svijet čak ni dok spava.

Piše: Teodora Zorić Redakcija

Svrha mog života je da se odbranim od kolotečine. To je ona bara koja ti uđe duboko u krvne sudove pa te u tom kavezu navede da razmišljaš u okviru norme koja ti je naređena.

Kad te bace u tu baru jednoličnosti, može da te spasi samo i jedino tvoje pravo Ja koje cijeli život guraš pod tepih i osuđuješ na smrt.

Je li, mama, da li si ti rodila marionetu ili lava?

Mame nisu u mogućnosti uvijek da odgovore na ovo pitanje, ali sam se potrudila da ispoštujem sopstveni znoj koji sam prolila za neke ljude i neke uspjehe.

Ispoštovala sam se do nenormalne granice, do granice koja možda nije ni legalna, ispoštovala sam se do granice kad sam za sebe napokon mogla reći – Ja sam ja, a i do granice gdje sam vama uspjela reći one čudne fraze koje koristimo samo za sebe: Ne, Ne želim, Nemam vremena, Nisam zainteresovana.

Rođena sam za nešto. Rođena Si za nešto.

Znaš li koliko si moćnija od jedne države???

Čarolija u meni kipi, vrišti i hoće napolje, budem li je zaključala, eksplodiraće i ostaviti mrlju koja se jedva skida.

Ne želim da postanem rob, mama. Pored toga što svaki dan nailazimo na prilike koje nam se pružaju da ih obojimo ili postanemo bolji, tako naš svakodnevni život pruža mnogo mogućnosti da zapnemo i prospemo identitet na pod.

Na primjer, mi svaki dan idemo u školu, fakultet ili na posao na kom nam se ne sviđa sve što moramo. Uradimo to, naravno. Koliko dugo ćemo izdržati gušenje u toj vodi, ako između svega nemamo vir ličnog zadovoljstva koje vida rane i sprema te za dane, borbe, sreće i idiote?

Odgovor je: Nimalo, ili cijeli život.

Sve u svemu: Diši, piši, bljuj vatru. Nisi ti za ćutanje. Tišinu želim da čujem samo onda kad s njom možeš urlati glasnije nego riječima i kada ona može da kaže sve ono za šta u riječniku nema definicije.

Boji, i platna i duše i planetu.

Niko nikad neće svijetu dati ono što ti nisi. Zato nju nemoj ostaviti uskraćenu za jednu čaroliju. Daj joj sve što imaš, umije ona da vrati.

Znaš li šta?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije