MjestanajnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Blockstudio je napravio pariški ambijent u stanu u Moskvi

Ruska arhitektonska firma Blockstudio pomiješala je različite materijale, teksture i vremenske periode u novoizgrađenom moskovskom stanu kako bi stvorili osjećaj starog pariškog enterijera.

Prevela: Maja Dropić Redakcija

dezeen.com

Smješten u mirnom dijelu centra Moskve, stan od 208 m2 nalazi se na trećem spratu moderne stambene zgrade i ima pogled na vijugave stare ulice grada.

Kuhinja i trepzarija su odvojene pregradnim zidomu u ramu od mesinga. Mermerno ostrvo probija pregradu i proteže se kroz oba prostora .

Vlasnici, mlada četvoročlana porodica, su shvatili da ih pogled podsjeća na stan iz 19. vijeka u kojem su živjeli dok su boravili u Parizu, a koji se mogao pohvaliti visokim plafonima, klasičnim lajsnama, parketskim podovima i panoramskim prozorima.

Shodno tome, kada su trebali redizajnirati enterijer, pozvali su lokalnu arhitektonsku firmu Blockstudio da ponovo stvori ambijent voljenog porodičnog stana u Parizu.

Viseći luster od mesinga osvjetljava trpezariju

„Moderna arhitektura stambene zgrade se nije mogla lako uklopiti u stilske elemente pariškog stana“ – Blockstudio je rekao magazinu Dezeen.

„Stoga smo mi predložili da napravimo enterijer koji se ne bi tačno odnosio na njegovo mjesto, već bi se umjesto toga oslanjao na slojeve i raznolikost raznih tekstura i materijala tipičnih za pariške enterijere.“

„Pariški stil enterijera je poseban i jedinstven,“ dodali su. Sastoji se od tradicije duge nekoliko vijekova kombinovane sa bohemijskim šikom, gipsanim plafonima i modernim namještajem – a sve to ima svoj poseban šarm.“

Obnovljeni parketni podovi protežu se kroz dnevnu sobu i trpezariju.

Brat i sestra Ivan i Natalia Trofimov, koji su osnovali Blockstudio 2009. godine, izabrali  su neutralnu paletu svijetlih boja i prirodnih materijala kako bi umjetnički i kolekcionarski predmeti vlasnika ostali u centru pažnje.

Kroz stan se protežu hladne boje, tkanine od prirodnih vlakana i bijele mermerne površine istaknute toplim mesingom i prirodnim drvetom.

„Mi ne pravimo kontrast materijala i tekstura,“ rekli su iz arhitektonske firme. „To je više igranje različitim bojama i materijalima.“

U hodniku se nalazi pod od pločica.

Dizajn takođe kombinuje niz različitih doba i referenci. Na primjer, obnovljeni parket od hrastovog drveta iz Italije postavljen je po mjeri u dnevnom boravku i trpezariji, dok stakleni pregradni zid u ramu od mesinga, odvaja trpezariju od kuhinje i podsjeća na dizajn stanova 20-tog vijeka.

Ovaj zastakljeni zid stvara osjećaj jedinstvenog prostora dok istovremeno omogućava odvajanje prostora za kuhanje od ostatka stana.

Lažni kamin ugrađen je u mermerno kuhinjsko ostrvo na trpezarijskoj strani.

Mermerno kuhinjsko ostrvo probija se kroz pregradni zid proširujući oba prostora i poprimajući oblik lažnog kamina u trpezariji.

Dvije dječije sobe su takođe odvojene kliznom pregradom koja se može koristiti za podjelu ili spajanje prostora po potrebi.

U stanu žive i vlasnikove mačke.

Iako većina namještaja i dijelova osvjetljenja u stanu potiče iz kolekcije vlasnika, ostalo je nabavljeno iz moskovske galerije za savremeni dizajn Alina Pinski .

Arhitektonska firma Biasol je imala sličan cilj kada su dizajnirali stan u Melburnu. Oni su htjeli da stvore romantiku klasičnog pariškog stana stavljajući biljke i velike prozore u središnji dio i zidne obloge u francuskom stilu u hodnike.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije