FantastičnonajnovijeZabavna Lola

Kritičko razmišljanje: Šta je to i kako ga savladati

Šta je zapravo kritičko razmišljanje?

Ovo je veoma poslovan naslov, pa vam je oprošteno što ne znate.

Prevela: Maja Dropić Redakcija

hult.edu/blog/

Kritičko razmišljanje je grupa uobičajenih vještina koje svakodnevno koristite. To su liderske vještine, tako da vi već usavršavate svoju stručnost, a da ni sami ne znate. Odlično!

Kada rastavite kritičko razmišljanje na dijelove, ono je zapravo sposobnost jasnog i racionalnog razmišljanja. Ono je, takođe, sposobnost razumijevanja logičkih veza između ideja, kao i sposobnost rasuđivanja.

Ono je promišljanje stvari na aktivan način, a ne pasivan. Kao kritički mislilac vi pronalazite, analizirate, a zatim rješavate probleme umjesto da ih pokušavate uočiti uz pomoć instinkta i intuicije.

Koji su 8 dijelova kritičkog razmišljanja?

Dobar način da još više razvijete vaše kritičko razmišljanje je rad na ovih osam osnovnih komponenti.

  1. Analiza: sposobnost da rastavite informaciju na manje dijelove kako biste je bolje razumjeli.
  2. Tumačenje: sposobnost donošenja mišljenja o informaciji koju ste analizirali.
  3. Zaključivanje: sposobnost donošenja zaključaka na osnovu dokaza koji su vam dostupni.
  4. Procjena: sposobnost donošenja odluka na osnovu dostupnih informacija.
  5. Objašnjenje:jasno obrazloženje vaših pronalazaka, mišljenja ili pretpostavki.
  6. Samoregulacija: sposobnost praćenja i upravljanja vašim načinima razmišljanja.
  7. Otvorenost uma: razmatranje drugih mogućnosti i mišljenja.
  8. Rješavanje problema: određivanje problema, njegovog uzroka, razmatranje ideja i odabir rješenja.

Zašto je kritičko razmišljanje važno

Možda zato što je od ključnog značaja za svaki posao? Ljudi su oni koji mogu analizirati ogromne količine informacija i donijeti zaključke pomoću kojih možemo donositi bolje odluke u budućnosti.

Iako mašine mogu prikupiti i protumačiti velike količine informacija, sposobnost analiziranja i djelovanja u skladu sa podacima je i dalje vještina koju posjeduju samo ljudi.

I tokom studiranja, a i u karijeri, testiraćete svoje vještine kritičkog razmišljanja u mnogo realnih situacija. Možda ćete morati da analizirate stvari poput toga da li postojeća firma posluje sa optimalnom efikasnošću ili ne ili možda koju demografsku kategoriju trebate ciljati u vašem marketingu?

Koji je najbolji način da strateški promijenite vaš proizvod ili uslugu? Kritičko razmišljanje je dio vašeg svakodnevnog posla.

Takođe, nije samo kreativnost u izmišljanju novih stvari ono što remeti industriju. To je i sposobnost kritičke procjene mogućnosti – i rizika – koje ovi novi proizvodi donose društvu.

Foto: Canva

Uzmite u obzir društvene promjene koje je donio pronalazak i širenje željeznice i pruga.  Koje su bile nove poslovne mogućnosti i izazovi? Kako možemo primjeniti ova saznanja na novu tehnologiju? Sve su to primjeri kritičkog razmišljanja.

#2 Kritičko razmišljanje je druga najvažnija vještina na poslu, navodi Svjetski Ekonomski Forum

60% firmi smatra da novim maturantima nedostaju vještine kritičkog razmišljanja.

Kako postati kritički mislilac

Postoje tri jednostavne navike na kojima možete raditi kako biste ojačali vaše vještine kritičkog razmišljana. Koja je to prva? Pretpostavke mogućih pitanja: vaših, vaše firme i vaših kolega. Isprobajte stvari.

Uradite ankete, stupite u kontakt sa potrošačima – šta god da je potrebno da biste dobili podatke koji opravdavaju neku od pretpostavki.

Druga, razmišljajte logički. Postoji mnogo načina na koje to možete uraditi. Na primjer, možda razmišljate da postanete kupac ili prodavač robe. Kada uzimate u obzir šta ćete prodavati, morate da logički razmišljate.

Recimo, umjesto da prodajete iste stvari širom svijeta, bilo bi pametno istražiti svaku teritoriju i ukus njenih potrošača. Ono što se prodaje u SAD-u se možda neće prodati u Evropi. A to se sve može u potpunosti razlikovati od onoga što se masovno kupuje u Velikoj Britaniji.

Treća, sarađujte sa drugima kako biste čuli različita mišljenja. Slušajte, raspravljajte i istražujte različita ubjeđenja. Proširite svoje poslovne i društvene krugove. Kada izađete iz zone komfora možete dobiti dragocjene i različite perspektive i proširiti vase horizonte.

Ne zaboravite da se samo vježbanjem možemo usavršiti u nečemu. Počnite sa većom svjesnošću vježbati vaše vještine kritičkog razmišljanja. Na njima svakodnevno možete učiti i usavršavati se.

Steknite vaše vještine kritičkog razmišljanja i lidersko iskustvo na Hult-u

Studenti koji završe master iz poslovnih studija na Hult-u imaju liderske vještine poput kritičkog razmišljanja u svom spisku sadržaja. Upišite, na primjer, master iz  finansijskog menadžmenta gdje ćete razviti znanje, vještine, sposobnosti kritičkog razmišljanja i obrazce ponašanja koji se zahtjevaju od svakog menadžera.

Hult-ova globalna strategija master studija, takođe, pokriva kritičko razmišljanje. Naučite kako da razmišljate strateški i da se ponašate u skladu sa time, bez gubljenja brzine. Ojačajte vaše vještine kritičkog razmišljanja i razvijte poslovne sposobnosti da biste mogli da procjenite ključne izazove i mogućnosti u globalnom okruženju.

Unaprijedite vaše vještine kritičkog razmišljanja kako biste se još vise isticali

Nevjerovatno, 60% firmi misli da novim studentima nedostaju vještine kritičkog razmišljanja. Samo zbog toga bi trebalo da se bacite na učenje! Vi možete mnogo toga učiniti da ubijedite u suprotno buduće poslodavce. Pronašli smo još sedamnaest liderskih vještina koje možete lako naučiti i uvježbati.

Ovo je sve jednostavno za naučiti. Razmislite o vještinama poput komunikacije, aktivnog slušanja, kreativnog razmišljanja i izgradnje tima. To su sve stvari koje možete primjeniti na svoju svakodnevnicu.

Razgovor sa porodicom, prijateljima i ljudima koje upoznate pruža vam priliku da isprobate stvari. Posmatrajte svaki projekat kao priliku da pokažete svoje liderske vještine – postaćete stručnjak prije nego što i sami budete svjesni toga.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije