Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

U svijetu kada se svako malo ažuriraju aplikacije, ponekad je potrebno ažurirati sebe

Ding.

Dolazi ti notifikacija da softver na tvome mobitelu treba ažuriranje.

Piše: Adna Ahmetspahić Redakcija

Bez dvojbenosti, hitrim pokretima palca, za dvije sekunde, pokreneš ažuriranje.

Bol u glavi. Dolazi ti notifikacija da ti treba ažuriranje misli. Bez dvojbenosti, hitrim mislima, za dvije sekunde, odložiš ažuriranje.

Odlaganje se ponavlja, dok ne postane svakodnevno, a ti ignorišeš. Postaješ vješta u tome.

Čovjek je načinio tehnologiju, što nam je svima poznato. Stvorio je nešto služeći se primjerom svojih potreba, prevedenim na tehnološki jezik.

Tehnologija svakim danom sve više napreduje, a mi nazadujemo. Ili tako barem kažu? Možda do toga ne bi ni dolazilo da stalno odlažemo naše ažuriranje. Mentalno zdravlje je idalje jedna od najviše rangiranih tabu tema koja je prisutna u našem društvu.

U društvu, čija su parole  “šutnja je zlato” i“šuti, ja sam i kroz gore prošla” svakako se da naslutiti u kakvom je društvenom položaju mentalno zdravlje. Ono je poput djeteta, stjeranog u ćošak, kome još uvijek nije dozvoljeno objedovati na stolu sa odraslima.

Kao što svaki dan obavljamo fizičku higijenu, tako je potrebno uraditi i mentalnu higijenu. Ona podrazumijeva pozitivan self talk u vidu afirmacija, ili jednostavno govorenja sebi da će sve biti uredu.

Koliko god otrcano i patetično zvuči, kada ste aktivirali više puta opciju za ažuriranje, ova omražena rečenice će dobiti značaj. U svakom slučaju, bolja je od rečenice: Ja ovo ne mogu, neću uspjeti, nisam snažna… Da li osjetite veliku količinu negativnih čestica na prvo čitanje?

Ukoliko je tako, onda ste se dovoljno puta ažurirali i na ove rečenice gledate kao na neki virus, koji treba biti odstranjen iz vašeg sistema. Pošto je kod nas u Bosni, sve mjerljivo samo u domeni stida i srama, najbolje je definisati mentalno zdravlje kao normalnu dozu “nije me stid, i “što me treba biti stid vlastitih osjećaja?”.

Nije sramota javno o tome govoriti, sramota je o tome javno šutjeti.

Potrebno je pokrenuti ažuriranje, a znamo da je za stopostotno ažuriranje, potrebno više vremena. I zato, od danas, nemojte ignorisati notifikaciju vašeg uma. Bez dvojbenosti, hitrim pokretima, pokrenite ažuriranje koje život znači.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije