Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Četiri stvari zbog kojih možeš reći da voliš sebe

Ljubav, ona mitska stvar koja učini da vam kaktus raste bolje ili pak krči put i sve prepreke do cilja kad se umiješa, sastavlja rastavljene, ta precijenjena mimikrija koincidencije i spoljnog faktora u stvarnosti dolazi samo iznutra.

Piše: Marija Šormaz Redakcija

Svaka bakica zna da „Ljepota dolazi iznutra“, uz tu rečenicu bake isto znaju reći i da vanjština nije bitna. Ako bismo to projektovali na ljubav, shvatili bismo da su naše bake i deke često govorili mudre stvari, a da vanjština nije bitna govori i citat Isidore Bjelice koji sam čula od nje u Beogradu, parafraziram: „Sve što nam je neko uradio, prvo smo mi uradili sami sebi“, koji je vrlo distinktivan način da se sada otvorimo za suštinu ljubavi prema sebi.

Amerikanci imaju fast food, junk food, i to holivudsko gubljenje glave, tzv. „padanje u ljubav“ (prim. aut.). Šta rade Azijci?

Jedu rižu, žive 300-500 godina po osobi, ako jedu manje riže onda godina gore-dole, i pažljivo, probirljivo odvajaju korov od biljke. Slikovito rečeno, tako biraju i osobu sa kojom grade ljubav, ne drže glavu u torbi, tu drže rižu!

Foto: unsplash

Tako je i sa ljubavlju prema sebi, ona se uči, ona se gradi. Nije narcisoidnost džabe poremećaj, narcis, paradoksalno, ne voli sebe, samo je zaljubljen – jer nema kontakta sa sobom.

Narcis je zapeo za sliku o sebi i pao negdje i čujemo ga odatle kako viče da mu je super, a nije, sebičnjaku nikad nije super i ljubav prema sebi je sve, samo ne to.

Pa šta je onda?

Ponašaj se prema sebi kao prema nekome koga voliš.

Prvo i osnovno, šta bi radila za nekog koga voliš? Kakav bi doručak napravila nekome koga voliš? Kupila bi cvijeće mami npr., kupi sebi!

Foto: unsplash

Ovo je najjednostavniji način da shvatiš šta znači „samo nežno prema sebi“. Ne bi nekom koga voliš rekla ništa ružno, niti bi pustila da to neko drugi uradi, nego bi ga podržala u svakoj mogućoj situaciji.

Bila bi tu. Budi tu, al’ prvo sebi i nemoj nikada da brineš da nešto s tobom nije u redu ako ne ide odmah – ljubav prema sebi se uči, koga smo mi kao mali imali da nam to kaže?

Reci „NE“ i ne valjaj kamen uzbrdo

Znam čega se bojiš kada treba reći „ne“ nekome ili nečemu, a znaš i ti. Bojimo se osude. Svijet će prestati da se okreće ako mi kažemo NE.

Govorim ti, kao sebi, OKEJ JE što si nekad ranije rekla da kad si mislila NE, nisi tad znala sve što znaš sad i kako si mogla da znaš. Prestaneš to raditi kad upoznaš sebe.

Spoznaj već jednom da si dovoljna, da vrijediš. Onda počnu da vrijede i tvoja interesovanja, stavovi i odluke. Dovoljna sam i ja vrijedim, a pošto ja vrijedim i ne ide mi se možda na taj parti ili mi se ne sviđa, to znači da taj tvoj event za mene (kraljicu univerzuma)  nije okej (ne ide mi se, hoću da kuvam paprike) i neću otići. Ne zanima me šta neko misli o tome, pošto ja mislim da je to okej. I tako za svaku stvar. Vrjednuj sebe i svoja „da“ i „ne“.  Neće se ništa desiti, vjeruj mi.

Ne pristaj na manje

Hoćeš visokog plavog tipa, mišićave konstitucije, zgodnog. Ima fensi sat i ima stila, ne previše ali taman. Obrazovan, zna se ponašati u društvu, lako se skonta s muškim življem, duhovit je.

Obožava te, razmišlja o tebi 80-85% vremena. Kupuje ti cvijeće često, male poklone, vodi te na razna mjesta, ima položeno i uvek je kreativan i pun prijedloga gdje bi mogli ići sledeće.

Radi nešto zanimljivo, a opet administrativno i pomalo dosadno. Ima ispravne stavove o životu i politici, nije pristrasan. Taj čovek je zaljubljen u tebe. Vodi te u Veneciju i priča malo italijanskog.

Jesi li ikad vidjela da su Fendi, Prada ili Luj Viton na popustu? Nisi! Sad kad smo to ustanovili, popiši ovako sve što hoćeš, da znaš šta hoćeš i da to možeš prepoznati. Tako ćeš znati i šta nećeš ako ti se slučajno ušunja u život.

Foto: unsplash

BRINI O SEBI I SVOJIM OSJEĆANJIMA

Kaže Isidora Bjelica: „Sve što nam je neko loše uradio, uradili smo prvo mi sami sebi“. Ako si sa tipom koji te konstantno povrjeđuje, razmisli ko je za to odgovoran.

Da li on, što je đubre, ili ti što si tu. Znači, TI si, djevojko, još uvijek tu. „Ali ja ga vol…“ -zaboravi to, život je odgovorna stvar i žive ga samo oni koji vole sebe, ostali pate. Samo onaj ko ne voli sebe može voljeti one koji ne vole njega. Treba li još primjera? Tako sam i mislila. Okruži se ljudima, ljudinama, lolama. Čuvaj svoja osjećanja, svako ko ih testira nema mu mjesta kod tebe.

DVIJE BONUS STVARI ZA TEBE:

Za kraj, samo da znaš, ego je taj koji pati, duša se uvijek raduje, okej?

U vezi s tim, oni koji su srećni sa sobom uglavnom nisu ljubomorni.

Ljubomora nema svrhu. Zamisli rijeku (neku situaciju koju želiš zaustaviti, a ne zavisi od tebe), a ti hoćeš od svojih kostiju da napraviš branu.

I posložiš ti njih, lijepo da ne pušta nigdje, da zaustaviš tok, a vidi kolicna si ti a kolika je rijeka, koja, by the way neometano teče. E to ti je ljubomora. I ko je klovn u priči? Samo onaj koji slaže LEGO KOCKE. Dakle, voljeti sebe znači i znati svoju vrijednost, i umjesto ljubomore potražiti vrata, uvijek.

I još jedna: ti nisi samo tijelo, zato nisam ni pisala o tome. Lijepa si. Svi smo.

Stavi taj hajlajter i sijaj danas iz ljubavi prema sebi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije