DogađajiKulturaLjudinajnovijeSponzorisano

One su bh. heroine: Ove žene stvaraju nova pravila igre!

Gradonačelnicu u BiH ima jedino Sarajevo.

Odžak, Drvar, Istočni Drvar, Jezero i Novo Goražde imaju načelnice.

I, to bi bilo to…

Redakcija

Statistika je neumoljiva. Procenti, iako u ovom slučaju mali, pričaju jednu veliku priču…

Prema trenutnom Ustavu, žena nikada nije bila članica Predsjedništva BiH. Žene su na rukovodećim pozicijama u 16,6% kompanija u BiH. Žene su na 18,8% ministarskih pozicija u BiH.

Žene su ambasadorice i generalne konzulice u 26,5% diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu. Žene su rukovoditeljice 17,5% institucija u BiH…

Niz je dugačak i vodi nas, između ostalih, i do podatka da su na proteklim lokalnim izborima u BiH od 425 kandidata/kinje za načelnike/ce, njih 29 bile žene, od čega 12 u Republici Srpskoj i 17 u Federaciji BiH.

Ovo je pokazatelj da u bh. društvu rodna ravnopravnost još uvijek ne postoji, kao ni politička volja da se ženama omogući veće učešće u politici i javnom životu.

Kroz projekat „Žene na izborima u BiH“, koji finansira Švedska, a provode UNDP i UN Women, pet žena iz BiH progovara o liderstvu u sferama političkog odlučivanja, biznisa, borbe za građanska prava, osnaživanja žena na selu, aktivizma. One su hrabre, neustrašive i inspirative, one stvaraju nova pravila igre!

Svi koji znaju za borbu fabrike „Dita“ tokom posljednjih nekoliko decenija, znaju i za ženu koja je vodila borbu za njen spas. Emina Busuladžić članica je Sindikata radnika tuzlanske tvornice deterdženata „Dita” i nekadašnja predsjednica Štrajkačkog odbora ove firme. Teta Minka je jedna od najpoznatijih sindikalnih aktivistica u BiH koja ni danas, u penziji, nije odustala od borbe za radnička prava i pravednije društvo.

https://www.facebook.com/unwomenbih/videos/1078664299327951

I Lana Prlić može biti inspiracija i podstrek, naročito mladim ženama, da za velike rezultate nisu nužno potrebne godine iskustva. Ova 28-godišnja Mostarka je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i jedna je od najmlađih visokih stranačkih zvaničnica u BiH, ali i regionu.

Magistrica je međunarodnih finansija i poslovanja, i duže od decenije je aktivna volonterka i aktivistkinja koja se zalaže za bolje bh. drušvo. Inicijatorka je formiranja Alimentacionog fonda u FBiH, a nedavno je najavila i prijedlog Zakona o registru pedofila.

https://www.facebook.com/unwomenbih/videos/2855121381369093

Jeste li znali da je jedna od tri protagonistkinje nagrađivanog dokumentarnog filma „A Powerful Nois“, o inspirativnim ženama iz različitih krajeva svijeta koje se svakodnevno bore protiv siromaštva, ugnjetavanja i sukoba, upravo iz BiH?!

To je Nada Marković, predsjednica Udruženja žena „Maja“ iz Kravica, kod Bratunca, jednog od prvih udruženja u BiH koje je osnovano u ruralnom području, a koje je posvećeno pravima žena. Kroz prvu žensku zadrugu u BiH, ovo udruženje omogućava ženama da razvijaju svoje biznise i plasiraju proizvode na tržište.

 

Maja Dragojević Stojić je na proteklim lokalnim izborima bila kandidatkinja za gradonačelnicu Prijedora. Zaposlena je kao internistica i kardiologinja u Opštoj bolnici Prijedor, a tokom pandemije je izrazito aktivna kroz pružanje stručnih savjeta koji su od važnosti za javnost.

Smatra da je velika greška, ali i jedan od razloga zašto živimo u nedovoljno uređenom društvu, upravo praksa današnjih „muških“ politika da se na žene i dalje gleda kao na „rezervni“ stranački ešalon, što želi da mijenja vlastitim primjerom.

 

Inženjerka elektrotehnike, završila postdiplomske studije iz oblasti poslovanja, informacionih tehnologija i finansija. Certifikovana konsultantica za marketing, promociju i poslovno planiranje. Svojevremeno vlasnica radio stanice Studio 88 u Mostaru, danas direktorica predstavništva Dedalus S.p.A. za BiH.

Preduzetnica i aktivistkinja, članica Women Waging Peace Networka. Bila je kandidatkinja na posljednjim lokalnim izborima u Mostaru, 2020. godine. Ona je Amna Popovac, žena koja će objasniti zašto muškarci treba da shvate da je i za njihovo dobro bolje da ima više žena na visokim pozicijama.

Sve one vlastitim djelovanjem pokazuju da su hrabre i sposobne žene svuda oko nas, a da prepreke i stereotipi o tome da nešto ne mogu, ne umiju ili neće uspjeti isključivo zbog toga što su – žene zauvijek treba da budu izbrisani.

Njihove priče, u okviru kampanje „Podržimo žene na pozicijama odlučivanja“ su podsjetnik da istrajnost i vjera u sebe donose promjene čak i u onim oblastima kojima tradicionalno dominiraju muškarci.

I zato, podržimo žene na pozicijama odlučivanja, podržimo nova pravila igre!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije