DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Zašto moda danas izgleda kao preslika nemaštovitog Instagram feeda?

Prošla je svega pokoja godina otkako su se mnoge renomirane modne kuće upustile u temeljnu rošadu svojih vizualnih identiteta.

Redakcija

buro247.hr

Većina rebranding pustolovina započela je s novim kreativnim direktorima, a na prvoj crti redefinisanja imidža našli su se logotipi i njihova tipografija.

Svoje stare i nadaleko prepoznatljive logotipe koji su se odavno utaborili u našoj svijesti, Balenciaga, Burberry, Calvin Klein, Celine, Saint Laurent i mnogi drugi brže su bolje zamijenili masno otisnutim, čistim, printanim slovima u sans-serif fontu. I odjednom, svi su izgledali gotovo pa identično. To je, razumljivo, podignulo mnoge obrve i zakotrljalo bezbroj pitanja.

U svijetu u kojem diferencijacija znači ekskluzivnost, a ekskluzivnost znači novac, zašto iznenada svi teže homogenosti?

Zašto odbacuju svoje stare i prepoznatljive identitete ako to znači da više neće sličiti na sebe same, ali će sličiti na sve ostale? Šta time žele poručiti svojoj publici? Naravno, brend nije samo njegov logo, no promjena koja se dogodila poprilično je znakovita.

Logo je najvidljiviji element brendinga, značka, pečat, simbol koji se ugnijezdi u našu svijest i motiv po kojem određeni brend prepoznajemo. Da se razlikuje od ostalih u istoj niši, htjeli mi to priznati ili ne, poprilično je bitno.

Danas izgleda da to više nikome nije bitno. No, kakve god bile, spomenute su promjene sasvim sigurno obilježile početak jedne nove ere koja se dodatno zakotrljala u vremenu pandemije i neizvjesnosti.

Virgil Abloh je izjavio kako se na obzorju pomalja “zora nove renesanse”. Pitanje je samo, kakve renesanse? I nije li svetogrđe renesansom nazivati eru koja ne miriše na procvat kreativnosti i slobode, nego na krizu identiteta?

Zašto moda danas izgleda kao preslika nemaštovitog Instagram feeda? (фото 1)
Zašto moda danas izgleda kao preslika nemaštovitog Instagram feeda? (фото 3)

Doduše, bilo bi licemjerno konstatovati kako je u pred-pandemijsko i pred-instagramsko vrijeme sve prštalo originalnošću i inovativnošću. Moda je cirkularna, bazira se na oponašanju i nadograđivanju, trendovima koji dolaze, dosežu vrhunac, tonu u zaborav i iznova se vraćaju.

Čak su i najoriginalniji dizajneri svjesni te naravi mode. Prije nego što osnovao svoj brend Vetements, gruzijski dizajner Demna Gvasalia brusio je zanat u jednoj od najeminentnijih modnih kuća, Maison Martin Margiela.

Desetak godina kasnije, u svojoj kolekciji “The Elephant in the Room” Gvasalia je na pistu poslao novu Vetements kolekciju u kojoj su mjesto pronašle ikonične Tabi čizme s kojima je Margiela šokirao svijet 1989. godine.

Mnogi su modni mediji o tome brujali spominjući manjak originalnosti, zanemarujući pritom činjenicu da je Margiela izgled Tabi čizme “posudio” iz tradicionalne japanske obuće koja datira još iz 15. stoljeća. Premda su ga nazivali jedinim istinskim modnim inovatorom koji je svojim radom promijenio dotadašnju paradigmu, i sam Margiela bio je svjestan da nije riječ o inovacijama već o interpretacijama.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Diet Prada ™ (@diet_prada)

Kada je u svojoj kolekciji 1991. godine preradio toalete iz pedesetih godina koje je kupio na buvljaku, publika je bila zgrožena činjenicom da je na pisti pokazao staru odjeću. “Dao sam novi život staroj i odbačenoj odjeći kako bih pokazao da se ona može nositi na novi način”, izjavio je tada.

Na sličnom tragu, koristeći reference na Margielu, Helmuta Langa i Rafa Simonsa, Virgil Abloh je za jesen 2017. godine predstavio kolekciju naziva “Nothing New”. I zbilja, ništa to nije suviše novo, riječ je tek o interpretaciji nečije interpretacije.

Moda je cirkulirala i još uvijek cirkulira, ili kako bi rekla povjesničarka mode Valerie Steele: “Suknje postaju kraće i kraće sve dok više ne mogu biti kraće. Onda se opet vraćamo na maksi.” I to je tako. No, ono što upućuje na krizu identiteta nije to što se moda čini kao interpretacija nečije interpretacije (jer je to oduvijek i bila), već što se doima da svi inspiraciju crpe iz istog bazena.

Ko od koga danas posuđuje, posve je nejasno. Kopira li visoka moda Instagram feed ili obratno? Nemamo više pojma. Možda Virgil Abloh i jest u pravu kada kaže da je ovo zora neke nove renesanse. Oslonimo li se na ono što nas je povijest do sada naučila, nakon mračnog perioda uvijek dolazi sunce.

Tako će i nakon ovog učmalog perioda sivila, manjka kreativnosti i mnogo igre na sigurno zasigurno procvjetati nešto što će to sivilo otjerati. Nakon dosadne homogenosti možda zasja carstvo slobode i individualnosti. Ne preostaje nam ništa drugo nego se tome nadati.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Off-White™ (@off____white)

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vogue Runway (@voguerunway)

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mytheresa (@mytheresa.com)

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Lisa Aiken (@lisa.aiken)

Preuzeto sa: buro247.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije