DogađajiKulturaLjudinajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Marina Radoš: Kad se Karly skine, ona traži pažnju, a gola Lizzo ohrabruje. Kakvo licemjerje.

Jučer sam gledala prve probe ovogodišnjih natjecatelja na Eurosongu.

Marina Radoš

Foto: Unsplash

Apsolutni favorit za pobjedu ove godine je 18-godišnja Destiny, malteško-nigerijska pjevačica koja ima fantastičan glas i fantastičnu pjesmu. Netko je Destiny posavjetovao da se skine na sceni, a njezin stajling izazvao je oprečne reakcije kod eurovizijskih fanova.

U djetinjstvu smo čitali priču o dječaku koji je prvi i jedini povikao „Car je gol“ jer je car bio gol. Danas je gola carica, a narod je pod torturom takozvanog ohrabrivanja žena i body positivity kulture i svi se boje reći da mladoj pjevačici, koja nema nikakvu potrebu da se skida, ne pristaje ovakav kostim.

Ok, jel mogu ja? Ne pristaje ti taj kostim i onaj tko te nagovorio na njega nije dobronamjeran.

Reći da se ova mlada, talentirana i lijepa djevojka nije trebala skinuti i da joj je očigledno neprijatno u kostimu klizačice danas se smatra monstruoznim. Da, rečenica iznad zaista zvuči monstruozno. Ali, netko mora.

Nije monstruozno. Monstruozna je ideja da se žena uopće treba skidati, bez obzira koliko kilograma ima.

Više nije imperativ da si visoka, mršava, plavokosa, sisata i lomljiva u struku, da imaš pravilne kosti lica i sve ostalo čime su nas terorizirali proteklih godina. Sada je imperativ biti valjda gola, bez obzira kako se osjećaš. Reći da se osjećaš loše jer imaš problem s viškom kilograma je zabranjeno. Ako imaš deset ili pedeset kilograma viška i javno kažeš da si nesretna zbog toga i da bi radije pjevala u nečem što je šire i udobnije, automatski se sramiš svog tijela.

Zaista mi nije jasno otkad je skidanje jasan pokazatelj da se žena ne srami svog tijela? Znači li ti da se sve ostale žene koje se nikad nisu skinule svog tijela srame?

Slična je stvar i sa Lizzo, novom zvijezdom takozvane body positivity kulture.


https://www.instagram.com/p/CI1IItHBX58/
Credit: Lizzo/Instagram

Njezine gole fotografije koje je nedavno objavila na Instagramu izazvale su salve oduševljenja. Kažu da ona ohrabruje, da je očigledno da je presretna u svojoj koži i da bi svaka žena koja ima slično tijelo trebala napraviti isto.

To što osobno mislim da nijedna od ove dvije žene nije presretna uopće nije bitno.

S druge strane, ista ekipa pljuje žene koje se skidaju gole, a imaju nešto manje kilograma. Tako ispod golih slika Jelene Karleuše, Severine Kojić, Jennifer Lopez i svih ostalih koje u našem društvu imaju status zgodnih žena nikad nećete naći komentare u kojima ih se slavi. Nikad za njih vijeće body pozitivaca neće reći da ohrabruju druge. Nikad im se neće čestitati što su se skinule.

Ispod njihovih golih fotografija naći ćete komentare o tome kako one loše utječu na mlade žene. Kako se žena ne treba skidati. Kako nisu ispravni uzori. Kako promoviraju nedostižne ideale ljepote.

OK, Kakve ideale ljepote promovira Lizzo?

Ne, ne trebaš se skinuti gola da bi nama bilo jasno da se ti svog tijela ne sramiš.  Ne trebaš se skinuti gola da bi nama svima bilo jasno da je tebi ugodno u svojoj koži. Ne, ne moraš biti lijepa po mjeri Instagram licemjera.

Amen.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije