KulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Uspješne žene iz svijeta mode kroz istoriju

Upoznajte žene koje su utabale put savremenoj modi.

Prevela: Maja Dropić Redakcija

crfashionbook.com

Upoznajte žene koje su utabale put savremenoj modi.

U svijetu kožnih pantalona, peek-a-boo haljina i topova koji spadaju u donji veš, moda nikada nije bila više u stilu samoizražavanja i pozitivnosti tijela.

Možete li zamisliti da ikada poslušate modne savjete sredovječnog muškarca u 2021. godini? Zahvaljujući velikom broju modernih žena u istoriji koje su bile dovoljno hrabre da prkose pravilima, prethodno tabu trendovi se mogu sada smatrati normom.

Oslobađanje savremene mode otvorilo je put uniseks stilu i ležernoj odjeći u modnoj industriji i omogućilo istinsku posebnost ljudi.

Sve pantalone sa uzorkom, haljine A kroja i uske hlače u vašem ormaru ne bi bile moguće bez ovih uticajnih dizajnera i stvaraoca trendova. Prelistajte našu galeriju kako biste otkrili žene koje su napravile revoluciju u industriji.

ELSA PERETTI

Prvobitno je predstavljala Njujoršku modnu scenu kao model iz 60-ih, a kasniji rad Else Peretti  kao dizajnerke nakita za Tiffani & Company transformisao je čitav pojam nakita. Iako je Peretti, nažalost, preminula ovog marta, njeno nasljeđe je poznato širom svijeta.

Prije njenog interesovanja za nakit, srebro jednostavno nije bilo materijal za luksuzne brendove. Peretti je u priču uvela srebro i započela potpuno novu modnu revoluciju njegovom upotrebom kao dragocjenog metala.

Možda ste čuli za slavnu ogrlicu Tiffany Bean? Ili narukvicu Bone Cuff? Možda čak i za privjesak Open Heart? Njeno vješto oko za dizajn je krivac za obilno carstvo srebrnog nakita.

JEAN SHRIMPTON

Ko bi mogao pretpostaviti da je jedna od prvih svjetskih supermodela zapravo odrasla na farmi? Jean Shrimpton, poznatija kao „The Shrimp“ i „Lice šezdesetih” ima neobičnu priču o porijeklu u poređenju sa Kendall Jenners i Gigi Hadids. Činjenice da je ona proslavila mini suknje, glumila u nekoliko filmova,i svojevremeno bila najplaćeniji model su samo neki od uspjeha u njenoj karijeri.

Kako joj život u centru pažnje nije u potpunosti odgovarao, Shrimptonova se na kraju povukla da bi otvorila svoju antikvarnicu i kako bi sa suprugom Michael Cozom vodila mali luksuzni hotel na obali.

MARY QUANT

Dizajnerka čiji je stil inspirisan modom mladih građana Londona. Mary Quant je poznata po svojim živopisnim i pristupačnim kreacijama. Dječija odjeća, ali za odrasle.

Iako ona možda izgleda prosječno, njeni dizajni su bili sofisticirani i spadali su u visoku modu. Zaslužna za slavu mini suknje, Quant je konstantno iznova stvarala dizajne odjeće na blago skandalozan način.

Osim njenih uskih džempera, vrućih pantalona i mini suknji, Quant je takođe bila među prvima u upotrebi PVC-a. Ranije nebitan materijal u modi, PVC je postao zaštitni znak novog trendovskog „mokrog izgleda“ i bio je praktičan jer je bio u isto vrijeme vodootporan i moderan.

TWIGGY

Nisu samo dizajneri u mogućnosti da ovekovječe čitave modne pokrete. U stvari, na supermodele se često oslanja da bi proslavile određeni trend. Tokom 60-ih, Twiggy je postala svjetska senzacija i kreatorka trendova, još prije nego što je tokom 70-ih prešla u glumačku karijeru. S obzirom na njen androgeni izgled Twiggy je bila oličenje mladalačkog izgleda tog vremena.

Naizgled na svakoj naslovnici časopisa, Twiggy je bilo nemoguće zaobići. Čak su i mala djeca znala za nju jer je Mattel napravio lutku po uzoru na nju. Manekenka je i sama postala dizajnerka 1966. godine kada je dizajnirala kolekciju odjeće nazvanu „Twiggy haljine“.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije