Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Marina Radoš: Je li moguće da muškarci zaista misle da se uređujemo isključivo zbog njih?

Kad sam imala fazu ogromnih dugih noktiju, moj bivši dečko me je suptilno upozorio da se njemu to ne sviđa.

Kako bi opravdao svoj ukus ili neukus, davao je do znanja da se takvi nokti ne sviđaju nikome.

Marina Radoš

Imala sam jednom davno i tipa koji je mrzio leopard uzorak pa bi me, kao neki otužni modni savjetnik, redovito upozoravao da mu je moja ljubav prema životinjskom uzorku veliki „no no“ i da bih trebala izbjegavati nositi ga. Nije seksi, govorio je. Nije damski. Nije elegantno.

Bezbroj puta su mi moji muški prijatelji rekli da bi zapalili balerinke, da bi zapalili duge babske suknje, da bi zatvorili osobu koja je izmislila jaku šminku i sjene u boji i da, citiram, „mi žene nismo normalne“ kada „trpimo“ neke stvari za ljepotu.

Svi oni uvjereni da mi trpimo bol da bismo njima bile lijepe, pa nas velikodušno oslobađaju ropstva kozmetičkog salona. Jao, hvala vam!

Gledajući i slušajući sva ta draga muška bića u mom životu pitala sam se: Je li zaista moguće da ih je društvo uvjerilo da se žene oblače i skidaju isključivo zbog njih, da nosimo šminku zbog njih i skidamo je, da nosimo potpetice zbog njihovog fetiša i ne kupujemo balerinke jer se njima gade?

Jesmo li mi žene prešutno dale dozvolu frajerima da postanu modni i moralni suci za cijeli ženski rod?

I zašto sve češće čujem žene da su promijenile nešto na sebi samo zato što je njihov partner ustvrdio da to nije lijepo?

Nedavno sam na Twitteru upala u raspravu o tome jesu li ljepši tanki listovi kakve imam i sama ili jači listovi na koje su se žalile druge cure na Twitteru. Našu duhovitu raspravu o mojim čizmama koje spadaju do gležnja i onih koje cure s jačim listovima ne mogu zakopčati prekinuo je „dobronamjerni“ tip koji nas je srdačno upozorio da sve možemo popraviti plastičnom operacijom, osim smisla za humor i pameti na koju „padaju pravi šmekeri“.

Hahahahaah – liče! Hahahaahahahahahah!

Zamislite vi taj stav.

On je primjer frajera koji je uvjeren da su moji listovi tu da bi se njemu sviđali, da su silikonske ili obične sise tu isključivo da bi se njemu sviđale ili ne sviđale, da su usta tu da bi on procijenio valjaju li ili ne valjaju.

Foto: Canva

On je tu sa stavom da mi je sve uzalud ako sam, po procjeni njega i vijeća šmekera, glupa ili neduhovita.

Svijet u kojemu se žena treba prilagoditi željama jednog ili skupine muškaraca zaista je stvaran. Stvaran je kada od partnera krijemo cipele koje smo kupile.

Stvaran je kada nam kažu da oni ne vole kratku kosu. Stvaran je kada nas upozore da muškarci vole prirodno, pa da smanjimo količinu sjene na očima. Stvaran je kada nas upozore da stavimo manje karmina.

Stvaran je čak i kada nam smeta nekoliko kila viška, pa nam velikodušno kažu da je muškarcima draže da ljulja nego da žulja. Stvaran je kad si lijepa kao bog, ali su oni ipak za stolom šmekera dogovorili da nisi dovoljno pametna.

Koji vrag, žene drage? Koji vrag?

Nismo stvorene da bi on odobrio naše nokte, sise, dva kilograma viška, noge, kosu, štikle ni pamet. Nismo tu da bismo im se sviđale ili gadile. Ne postojimo da bismo udovoljavale njihovim kriterijima ili kriterijima vijeća šmekera.

Ponovite si ovo deset puta danas i ofarbajte svoje nokte onako kako vi želite.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije