FantastičnonajnovijeNaslovna vijestSimpatičnoZabavna Lola

Da li ste se ikada zapitali kakav zvuk ima Mars? Upravo ovakav

Nedelju za nedeljom dobijamo po neku novu informaciju sa Marsa. I to ne mislimo na sve neke banalne tračeve i glupave priče koje zvuče kao nešto što je “palo s Marsa” nego nam po prvi put u istoriji stvarno dolaze informacije sa Marsa.

Redakcija

Buro 247

Foto: Unsplash

Prošle nedelje NASA je podelila prvu ikada sliku u boji ove planete, koju je snimio Ingenuity helikopter. Sada je stigla na red druga jednako revolucionarna vest a to je prvi audio zapis sa iste eskpedicije koji beleži zvuk marsovske atmosfere, i okej, helikoptera koji sve to snima.

Mikrofon na roveru koji je poslat na Mars prošle godine, a koji je sleteo u februaru ove, zabeležio je prvi zvuk koji ne dolazi samo od letelice, već i sa površine planete.

U videu i snimku koji je objavila NASA, fanovi kosmičkih otkrivanja mogu da čuju vetar koji duva preko kratera Jezero, pre nego što se čuje zvuk same letelice.

Foto: Unsplash

Prvobitno, nije bilo baš sasvim izvesno da li će mikrofon “pokupiti” bilo koji zvuk ali je uspeo da zabeleži ambijentalni šum i ostale zvučne više efekte nego sam zvuk iz Marsovske tanke atmosfere.

“Ovo je prilično veliko i dobro iznenađenje.” rekao je David Mimoun, profesor na institutu Supérieur de l’Aéronautique et de l’Espace u Tuluzu.

Ovo možda ne zvuči kao neka revolucija, ali kako naučnici kažu “ovaj snimak je rudnik zlata za buduće razumevanje atmosfere na Marsu”. Donosi novu dimenziju istraživanjima, i sada možemo da čujemo kako se mašina ponaša na drugoj planeti, kako ta planeta zvuči i da bolje razumemo sve što tek treba da se istraži a toga je mnogo.

Zato zgrabite slušalice i slušajte kosmički šum Ingenuity helikoptera koji se uputio južno u istraživanje nove zone Crvene planete.

Zvuči veoma etheral što bi rekla Grimes, i sigurni smo da će se pre ili kasnije ovaj zvuk naći u nekoj njenoj novoj pesmi.

Zvuk poslušajte na ovom linku!

 

Izvor: Buro.247

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije