Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

VANILICA U CIRKUSU : …Bu!

 “ Ne znam koliko imam godina, to se stalno mijenja “ mi je omiljena dječija mudrost. Dođe mi kao ljekovita anti ejdž misao jer starenje je izazovno.

Piše: Nataša Lajšić Grbić Natasa Lajšić Grbić

Vi se opustite slobodno, ne nudim nikakva rješenja vječne mladosti, nemam ih.

Sve je počelo tako što sam godinama mislila da su dvije pjevačice lakih turbo nota u stvari jedna osoba. Da su zaista više osoba shvatila sam u jednom novogodišnjem programu gdje su stale jedna pored druge i zapjevale zajedno.

Da ste mi samo vidjeli facu?!

Zinula od čuđenja, pomislila da sam negdje usput zaradila neurološki poremećaj zvani prosopagnosia, nemogućnost prepoznavanja lica! I smijeh kada sam ukapirala da su obe bile kod istog hirurga, nema drugog objašnjenja. Ne-ma.

Oduševljavala sam se sama pred TV ekranom sretna što sam ipak dobro.

Čitam neki dan intervju sa čuvenim britanskim dermatologom, znate li šta kaže ?

Da nas lijepim čini ono po čemu se razlikujemo jedni od drugih, ali da ironično, zbog trenda ‘kloniranog lica’ nestaje i te različitosti i same ljepote.

I šta još?

Da godinama prati fenomen masovnih kopiranja lica Kejt Mos, trend “ isforsiranih fejsliftinga” previše zategnutih lica da žene izgledaju kao da su velikom brzinom prošle kroz tunel,  Andželinine usne, visoko uzdignute obrve Kajli Minog, prestravljenog izgleda kao u stalnom stanju šoka, ludilo za “jastučastim licem “ natečenim kao u hrčka…

I da problem nije u tim intervencijama nego u pretjerivanju i nesvjesnosti koliko smiješno izgledamo.

Recimo, meni su omiljeni Diznijevi likovi koji kažu da ništa nisu radili, “ Ma nisam, čini ti se, odakle ti to ? “ Oh, really!?

E sad da vam kažem, to je najbolje objasnio moj vodoinstalater kada sam htjela nešto sitno intervenisati u svom djevojačkom kupatilu.

Nemoj ko boga te molim, to ti je kao da si zamijenila jednu jedinu pločicu. Kao prvo, vidi se, ta nova pločica se uvijek vidi iz aviona.

A onda počneš da mijenjaš pločice u blizini te nove, pa dalje i dalje i reći ćeš onda, polupaj cijelo kupatilo!

Ili ništa ne diraj, samo izglancaj ili lupaj sve pa šta ispadne!

E tako! Glancajte lica i duh i sve će biti bolje, sve! Preporučio moj vodoinstalater!

Da se razumijemo, stvarno nemam ništa protiv svega što nas čini sretnima, ali nakon svih tih intervencija znam samo neke izuzetke koji su sretni, većina koje ja poznajem uopšte nisu sretniji nakon igala, a BogaMi ni ljepši. Jer su otišli daleko, predaleko.

O naduvavanju usana ne želim ni da pričam, što se mene tiče, to prevazilazi najmračnije SF filmove koje sam vidjela, a gledala sam ih baš puno.

Uvijek me zanimalo kada se pogledaju u ogledalo šta vide, neke nove lijepe sebe ili portret kao u Dorijanu Greju koji krije sve njihove mane i tajne i njihovu istoriju. Ali tu tajnu neće niko da mi oda!

Auu, postaje mi previše ozbiljno sve ovo! Sada malo moda, muzika, film, estrada!

Šok terapija, evo me poredim Donatelu Versaće i Tanju Bošković. Mo-ram!

Zašto? Jer se tako najjasnije vide krajnje tačke horizonta koje možete dosegnuti, biti Donatela koja sada izgleda nemjerljivo gore nego prije svih hirurških intervencija ili Tanja koja je na pitanje da li će se hirurški podmladiti rekla  ” Znate li koliko je života u ovom mom licu? Ponosna sam, ove bore koje imam, sve sam zaradila najvećom radošću! ”

Istovremeno, lijene da osvježe duh, klonirane žene hodaju kao lilihipovi našim ulicama, od filera im se šire i rastežu lica, a one sve mršavije, ko slamčice. Znate kako izgleda lilihip? E tako! Premršave sa velikim glavama i naduvanim licima koja se sjaje.

Dobro, karikiram, ali sve vam je jasno!

Estrada? U pamćenju mi je ostalo kada je davno pop pjevačica sklona skandalima i visokom C, izjavila da nije operisala grudi nego da su joj porasle od masiranja, pa je u jednoj emisiji čuvena Isidora B. u to ime promovisala svoju knjigu kao masažer protiv celulita, otvorenom knjigom, masirate noge na ključnim mjestima i celulit nestaje garantovano.

E pa zapamtila sam to jer zaista mislim da otvorena knjiga može da izbriše mnoge nedostatke čak i ukoliko, u stvari ni ne postoje.

Jer postoje ljudi koji vas vole zbog razloga koje na sebi nikada niste primijetili.

Zbog onoga, nikad ne reci nikad, pa te to nikad zaskoči kad se najmanje nadaš, objasnila sam Žmu ako mi padne na um neko prepravljanje sebe da me spriječi, ali budimo realni, kada je on mogao mene i u čemu spriječiti. Ali da me spriječi, ipak!

Volim kad u Dr. Strejndžu, besmrtna čarobnica Tilda Svinton zvana Drevna kaže “Ne možemo pobijediti rijeku, ali možemo joj se prepustiti koristeći njenu snagu kao svoju “ .

Zaista želim da ostanem Vanilica, a ne da se pretvorim u onaj veliki Linzer Keks iz izloga slastičarni koji isto izgleda kao vanilica, ali naduvana hijarulonom .

Umjesto prah šećera na kraju da zasladi pomalo gorku temu, još jedna dječija mudrost, baš važna!

Na pitanje zašto je zaljubljen u Maju (5) , a ne u Anju kada su njih dvije blizankinje i potpuno su iste, Nikola (5) je odgovorio “ Maji sijaju oči “ .

Zato, okružene Donatelama Versaće, budite Tanja Bošković!

I ne zaboravite sjaj u oku!

Lav ju

Chic Vanilica

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije