DogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

#MeToo pokret: Evo šta bi žene radile kada bi muškarci imali policijski čas od 9 sati uveče

Neko za trčanje u ponoć, a da pri tom stavimo obje slušalice?

Ne idi kući sama kada padne mrak, izbjegavaj slabo osvjetljene ulice, nosi ključeve u ruci, ne otvaraj vrata strancima…

Prevela: Maja Dropić Redakcija

bbc.co.uk

Ovo su pravila kojih se mnoge žene, širom svijeta, pridržavaju iz straha šta će se desiti ako to ne urade.

Časopis New York Times je 5. Oktobra 2017. godine objavio članak o detaljima seksualnih uznemiravanja i napada u filmskoj industriji. Te napade je, navodno, počinio režiser Harvi Vajnstin.

Taj članak je prebacio pokret #MeToo u petu brzinu. Kampanja, koju je pokrenula aktivistkinja pokreta za građanska prava Afroamerikanaca Tarana Burk 2006. godine, se odjednom našla u svjetskom centru pažnje. Ljudi širom svijeta su počeli dijeliti na društvenim mrežama priče o njihovom napadu i o tome kako su isti preživjeli.

Prvi su počeli glumci i drugi zaposleni u filmskoj industriji, a onda su se priključile žene i muškarci širom svijeta – uključujući i migrante koji su rizikovali svoju sigurnost pričajući o zlostavljanju koje su preživjeli.

Aktivistkinja iz SAD-a, Danijel Moskato, osvrnula se na pokret #MeToo postavljajući hipotetičko pitanje ženama na Tviteru: „Šta biste radile kada bi muškarci imali policijski čas od 9 sati uveče?”

Ovo su neki od odgovora.

Neke žene su rekle da bi uradile nešto opasno, kao što je, recimo, odlazak u večernju šetnju.

Emily L. Hauser: O Bože. Mozak mi je stao. Išla bih plesati? Prošetala bih? Otvorila bih vrata bez straha?

Sonja Yoerg: Šetala bih gradom bez straha.

Neke bi iskoristile to vrijeme za vježbanje.

Katie Riley: Trčala bih noću. Mnogo bih trčala.

Ili bi posmatrale odsjaj mjeseca u moru.

gigantiKILEY: Sjedila bih na plaži noću.

A neke bi čak išle u šumu kada padne mrak.

Karma Brown: Trčala bih sa obje slušalice, NOĆU. Ne bih prelazila na drugu stranu ulice. Ne bih se brinula da mi telefon stalno bude u ruci i da zaključam vrata čim uđem u auto. Šetala bih šumom, jer je ona prelijepa po noći.

Međutim, neke žene se nisu složile i rekle su da ovo pitanje zvuči kao da su svi muškarci napadači.

Michele Ari: Pitanje bi bilo bolje kada bi zamijenili riječ muškarci sa kriminalci. Ovako se predlaže i naglašava da su svi muškarci prijetnja, što zaista nije tačno. Svijet bez kriminalnih aktivnosti bi bio bolji nego svijet bez muškaraca.

Neki su brzo odgovorili da nisu svi muškarci krivi, ali da je ponekad teško razlikovati loše i dobre momke.

Vintagecat: Kako, zaboga, da mi znamo ko su dobri momci? Odlično prepoznajem loše ljude, ali su me ipak neki neprijatno iznenadili. Ono o čemu pričamo je mogućnost da izađemo vani, a da ne moramo neprestano biti na oprezu i zauzimati odbrambeni stav.

Vintagecat: Udata sam za prilično velikog muškarca. Od nas dvoje, ja sam na oprezu jer je on veoma lakovjeran. Mislim da je to stvarno lijepo. On ima privilegiju da bezbrišno radi stvari bilo kada i bilo gdje jer je muškarac.

Svi ovi odgovori su prilično oštri zbog toga koliko bi ove stvari trebale biti jednostavne. Stvarno, žene bi trebale da mogu trčati noću bez da osjećaju da stalno moraju biti na oprezu.

Zbog toga je ova tema bila šok za neke muškarce koji su pročitali ovu prepisku i odgovorili na nju, a neki su priznali da svoju slobodu uzimaju zdravo za gotovo.

Houston Wolf : Osjećam se ušasno sada. Nikada nisam mislio da je ovo problem. Ja idem na trčanje, radim šta hoću, kad hoću. Kako to da žene nisu stalno bijesne zbog ovoga?

Nadamo se da će žene moći u potpunosti bezbrižno šetati ulicom jednog dana – bez potrebe za policjskim časom, naravno – jer šetnja šumom noću zvuči zaista divno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije