Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Sasvim otvoreno: Šta ako moje dijete voli osobe istog pola?

Još uvijek premalo tinejdžera i njihovih roditelja dolazi po pomoć u vezi s homoseksualnom orijentacijom.

Redakcija

zadovoljna.dnevnik.hr

To nije zbog toga što se s time odlično nose, nego zato što su mnogi tinejdžeri prestravljeni pred mogućnošću da njihovi roditelji i drugi odrasli oko njih saznaju takvu informaciju o njima, pa je vrlo pažljivo taje.

Zabrinjavajuće je što mnogi roditelji kod kuće negativno komentarišu homoseksualnost i ne pomišljajući da se možda upravo njihovo dijete nalazi u toj grupi koju blate, često žestokim negativnim komentarima.

Najgore je kada roditelji pitaju mogu li izliječiti homoseksualnost kod svoga tinejdžera. A kada im objasnim da se homoseksualnost ne liječi, za razliku od homofobije, više se nikada ne jave.

TOLERANCIJA PREMA RAZLIČITOSTI
S obzirom na to da je seksualnost uopšteno svojevrsna tabu-tema u odnosu roditelja i djece, kako je tek s razgovorima o homoseksualnosti?! Preporučila bih svim roditeljima da, ako ne znaju sami, svakako potraže stručnu pomoć i nauče kako razgovarati o seksualnosti.

Homoseksualnost se, za razliku od homofobije, ne liječi

Što se tiče razgovora o homoseksualnosti s djecom, sržni dio tog razgovora je onaj o toleranciji prema različitosti. Svi mi odrasli moramo poraditi na toleranciji sami sa sobom kako bismo taj stav mogli prenijeti na buduće generacije.

Trebamo se jako truditi promovisati toleranciju prema različitosti jer društvo u kojem se ne tolerišu homoseksualci društvo je u kojem se ne tolerišu ni oni koji su manjina po bilo kojem drugom kriteriju.

Dokazano je da u takvom društvu ni, primjerice, stari ljudi ne prolaze dobro, a starost je ono što nas sve čeka. Moramo prestati vjerovati u mit da je moguće tako jednostavno podijeliti ljude na osnovi samo jedne karakteristike i po toj ih jednoj karakteristici procijeniti.

ŠTO AKO JE VRŠNJAK ”DRUGAČIJI”?
Vjerovatno je da će tinejdžer kroz odrastanje upoznati osobe drugih seksualnih orijentacija i biti u društvu u kojem će se rugati nekoj različitosti (vjerskoj, nacionalnoj, polnoj…). Kod djece je nužno podsticati razvoj empatije jer što je veća razina suosjećanja, bolje je psihološko zdravlje djeteta.

Moramo se truditi promovisati toleranciju prema različitosti jer društvo u kojem se ne tolerišu homoseksualci je društvo u kojem se ne toleršu ni oni koji su manjina po bilo kojem drugom kriteriju

Razvojem empatije razvijaju se i barem dvije važne stvari: suosjećanje prema onima koji su u manjini i suočeni su s odbacivanjima i raznim oblicima zlostavljanja, kao i sposobnost procjene kada je u nekom društvu bolje šutjeti nego izlagati sebe nasilju.

Ako postoji mogućnost da dijete bude izloženo nasilju zbog izražavanja vlastitog mišljenja, bolje je da se ne izjašnjava glasno o svojim stavovima, kao i da se ne druži s ljudima koji su nasilni.

ALI ONA NIJE TIPIČNO ŽENSKO! JE LI MOŽDA… GEJ?

U pubertetu se seksualnost tek budi i formira, stoga nije neobično da se tada doživljavaju i heteroseksualne i homoseksualne privlačnosti. Dok se gradi identitet, često se eksperimentira s raznim ulogama, baš kao u nekoj trgovini šešira.

Tinejdžer će isprobati razne šešire prije nego što odabere onaj koji mu najbolje pristaje, a roditelji se ne trebaju previše obazirati na te transformacije. Neka kroz odjeću i frizuru gledaju u srce svog djeteta jer su tamo prave informacije koje im trebaju.

KLJUČNA RIJEČ – STRPLJENJE

Tinejdžerske godine su godine traženja vlastitog identiteta i vlastitih granica, i dok se identitet ne izgradi, nije moguće sa sigurnošću reći koja će biti njegova završna forma.

Tada je ključna riječ strpljenje, a jedna je od ključnih pogrešaka napadanje i zabranjivanje nečega što nikada ne bi imalo takvu važnost za tinejdžera da roditelj to nije proglasio nepoželjnim.

U tinejdžerskom mozgu događa se proces u kojem kada roditelj za nešto kaže ”NE”, tinejdžer odmah promisli ”TO JE ZA MENE”. Zato roditelj treba pažljivo birati šta će zabraniti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije