DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

“Imaš 30 godina? A gde su ti deca? Slatka si, ali smršaj malo”! Trenutak kada RUSKINJA skida nošnju sa sebe ZAPALIO JE EVROVIZIJU, a krije MOĆNU poruku za sve žene

Prije dvije večeri smo pratili  program prve polufinalne večeri Evrovizije, a uprkos tome što naše predstavnice – grupa Hurricane nastupaju večeras, odnosno u drugoj polufinalnoj večeri, sa pažnjom smo pratili nastupe ostalih evropskih zemalja.

Redakcija

zena.blic.rs

Posebnu pažnju svojim nastupom u Roterdamu privukla je predstavnica Rusije Maniža sa pesmom “Russian Woman” koja nosi snažnu poruku upućenu svim devojčicama, devojkama i ženama širom sveta.

Ova brineta se na bini pojavila u ogromnoj, šarenoj haljini koja verno podseća na sarafan – rusku nacionalnu nošnju, no samo trenutak kasnije doslovce je izašla iz nje, počevši da skakuće po sceni u radničkom crvenom kombinezonu.

Trenutak u kom iz haljine izlazi obučena u kombinezon je već zapalio društvene mreže, prkatično je već postao mim, a pored toga što izgleda neverovatno zabavno i čini se kao odličan scenski potez, on ima i daleko dublje značenje.

Naime, publika je oduševljena suštinom ove pesme koja kritikuje narativ konzervativnog društva i zahteva od žena da “rode i udaju se pre 30. godine”, a izlazak iz sarafana simbolizuje izlazak iz ralja društva u kome vladaju predrasude i arhaične predstave o tome kako žena treba da živi i ponaša se.

Maniža je izvela pesmu sa snažnom porukom ženama širom sveta
Maniža je izvela pesmu sa snažnom porukom ženama širom sveta Foto:Profimedia

“Imaš 30 godina? A gde su ti deca? Slatka si, ali trebalo bi da smršaš”, samo su neke od reči ove feminstički obojene pesme koja poziva žene da prkose patrijarhalnim pogledima na ljubav, rađanje i žensku lepotu.

“Svaka ruska žena je dovoljna, dovoljno snažna da sruši granice. Ne boj se, ne boj se, ne boj se”, je jedini stih koji Maniža izgovora na engleskom, dok je ostatak pesme na ruskom.

“Da li ste spremni za promenu? Jer mi jesmo”, uzviknula je ona na kraju.

Inače, ova pesma podigla je veliku prašinu u Rusiji, a čak se i preispitivao Manižin odlazak na Evroviziju. Naime, ruska Unija pravoslavnih žena tvrdila je da pesma podstiče mržnju prema muškarcima i tražili su da se zabrani i pesma i spot.

Preuzeto sa: zena.blic.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije