MjestanajnovijePojaveSimpatično

11 modernih radnih prostora koji se odlično uklapaju u enterijer kuće

Radni prostori u kući ne moraju izgledati kao kancelarije na poslu.

Pronašli smo 11 radnih prostora u kućama kojima ne manjka stila.

Prevela: Maja Dropić Redakcija

dezeen.com

Foto: dezeen.com

Naša kolekcija slika uključuje kompaktne radne prostore iz kuća i hotela, kao i veće kućne kancelarije dizajnirane za poslovne potrebe.

Penthaus u Londonu koji je dizajnirala Roksanda Ilinčić

Modna dizajnerka Roksanda Ilinčić uredila je enterijer ovog stana u centralnom dijelu Londona (King’s Cross) koristeći jake boje i geometrijke oblike.

Mirni radni prostor u ćošku ima sivi ovalni sto, crne cjevaste stolice u čeličnom okviru i drvenu stolicu koja služi kao mali pomoćni stočić. Jarka crvena zavjesa, stolna lampa i dekorativni apstraktni ukrasi doprinose prijateljskoj atmosferi kojom soba odiše.

Hotel Strandhotel Zoomers, Holandija, dizajnirao studio The Other Season

Ova spavaća soba u hotelu Strandhotel Zoomers dizajnirana je u prirodnoj, pješčanoj paleti boja koja nas podsjeća na dine na plaži u blizini hotela.

Ispred prozora koji gleda na okean nalazi se plitki drveni sto, a upotpunjuje ga tanka stolica u čeličnom okviru sa ukrasnim pletenim sjedištem. Na ovaj način stvoren je mali, ali praktični radni prostor.

Casa Ventura, Meksiko, dizajnirala Tatiana Bilbao

Ova panoramska kancelarija nalazi se u betonskoj kući na šumskom brežuljku u Meksiku i ona ima elegantni, čvrsti drveni sto i police, kao i ormariće od svjetlijeg drveta.

Mirni kutak za čitanje u ovoj minimalističkoj kancelariji upotpunjen je stilskom ležaljkom Eames koja se nalazi pored prozora koji se proteže od poda do plafona i kupolastom metalnom podnom lampom.

stan u Televizijskom centru, Ujedinjeno Kraljevstvo, dizajnirali Waldo Works

Živopisni enterijer ovog penthausa u londonskom Televizijskom centru sadrži i luksuzni kancelarijski prostor u kojem je metalni sto sa čeličnim nogama. Njegova zlatna boja stvara topli kontrast sa upečatljivim tirkiznim zidom na kojem su okačene šarene slike.

Na asimetričnim policama za knjige od prirodnog dreveta nalaze se magazini, kutije i ukrasne vaze, dok nas tepih sa žutim detaljima jednostavno poziva da uđemo u ovu sobu.

soba u hotelu Autor Rooms, Poljska, dizajnirao Mamastudio

U hotelu Autor Rooms u Varšavi, nalaze se komadi lokalnih dizajnera kao što je ovaj mali, simpatični sto od drveta i čelika.

Pojednostavljeni, minimalistički dizajn i stola i stolice savršen je za diskretni radni prostor, dok veliko ogledalo koje se nalazi ispred čini da prostorija izgleda veće. Jedina dva ukrasa u ovom kancelarijskom uglu su metalna lampa i biljka u pletenoj korpi.

2LG studio apartman i radni prostor, Ujedinjeno Kraljevstvo, dizajnirao 2LG Studio

Ovo pametno, kompaktno rješenje firme 2LG Studio donosi nam visoke bijele ormare koji skrivaju ugrađeni računarski sto. Svijetli, Klein-plavi enterijer ormarića pomaže da ovo izgleda kao odvojen radni prostor.

Plitka polica za sto je taman dovoljno velika da na nju mogu stati ekran računara i tastatura, dok ladice ispod nje pružaju dodatni prostor. Na polici iznad stola, nalaze se praktični fascikli, staklene vaze i keramički ukrasi.

Mirna soba, Belgija, dizajnirao studio Corkinho

Monaški enterijer ove zgrade iz 19. vijeka, smještene u Antverpenu, uključuje drveni radni sto koji je okrenut prema prozoru lučnog oblika i time stvara pogodan prostor za promišljanje i kreativnost.

Sto ima odgovarajuću drvenu stolicu pored koje se nalazi dodatna kožna stolica. Kolekcija knjiga o tihoj meditaciji, koja se nalazi ispod stola, pruža materijal pogodan za čitanje u ovoj svetoj arhitekturi.

Kuća u Knightsbridge-u, Ujedinjeno Kraljevstvo, dizajnirala firma Echlin

Firma Echlin dizajnirala je po mjeri ovaj ugrađeni radni prostor u jednoj kući u Londonu.

Koristili su tamno drvo za sto i njegove diskretne ladice, a ono se nastavlja i iznad stola i prelazi u prostrane police i drveni dio koji uokviruje ovu kompaktnu kućnu kancelariju. Mesingani detalji doprinose luksuznom izgledu i daju lijep kontrast sa drvetom.

Kuća u Štokholmu, Švedska, dizajnirao Forstberg Ling

Ponekad su jednostavna rješenja najbolja, kao u ovom malom radnom kutku kuće u Švedskoj, koja je nekada bila kovačka radionica. Dodatni sto je ugrađen u ćošak kako bi se prostor u potpunosti iskoristio.

Odgovarajuća drvena stolica stvara praktičan prostor za rad ili učenje, koji je ukrašen kamenom skulpturom  i držačima knjiga.

hotel The Audo, Danska, dizajnirale firme Menu i Norm

Arhitekti iz firme Norm i dizajneri iz firme Menu ukrasili su enterijer hotela The Audo u Kopenhagenu drvetom, slamom, kamenom i drugim prirodnim materijalima.

Skup materijala u ovom radnom prostoru stvara elegantan, smirujući osjećaj. Drveni radni sto može služiti ili kao sto za pisanje ili kao izložbeni prostor za brojne ukrasne predmete koji se tu nalaze. Skladišni prostor je skriven u ormariću sa vratima od ratana.

kuća od drveta Agate Pass, SAD, dizajnirala firma Olson Kundig

Kada je direktor firme „Olson Kundig Architects “Alan Maskin renovirao kabinu na plaži iz 1938. godine kako bi je pretvorio u svoju kuću, dodao je radni prostor na nekadašnjem trijemu.

Ovdje se nastavlja opuštena bohemijska atmosfera kuće. Radni sto i ormari izrađeni od drveta glulama odlično se slažu sa drvenim gredama na plafonu, dok stolica grubog dizajna daje starinsku notu ovoj svijetloj sobu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije