DogađajiMedicinaMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Sada možete dobiti brzu dostavu pilule za dan poslije na vaša vrata

Po prvi put u Australiji, služba za zdravstvenu zaštitu žena radi na tome da vam dostavi hitnu kontracepciju u samo dva sata . – koju bi donijeli zdravstveni radnici.

Prevela: Maja Dropić Redakcija

Women's Health

Foto: Unsplash

Za one koji su ikada morali da kupe pilulu za dan poslije, anksioznost i osude koje prate to iskustvo su se vjerovatno pobrinuli da to više nikada ne uradite ponovo.

Uprkos svim stvarima koje mogu da pođu naopako kada je u pitanju sex, te činjenica da kupovina hitne kontracepcije ide na recept, društveni tabui vezani za seksualni život žena još uvijek preovladavaju, tako da jednostavan odlazak u apoteku po pilulu za dan poslije nije tako lak kao što zvuči. Može biti zastrašujući, te u zavisnosti od reakcije radnika čak i izazvati sram.

Naravno, to ne bi trebao biti slučaj i sada Vam služba za dostavu u Australiji prva nudi da donese pilulu diskretno tog istog dana.  

Zahvaljujući Youly – dobavljaču službe za zdravstvenu zaštitu žena, sada možete dobiti dostavu pilule za dan poslije istog dana u metropolitskim dijelovima Australije. Štaviše, čak se i te regije šire svake sedmice. U nekim dijelovima, pilula može biti dostavljena čak i u dva sata.  

Kako doktorica opšte prakse Ketrin Henks objašnjava, „Ova usluga uklanja mnoge barijere tako što obezbjeđuje diskretan, siguran i pogodan način brige za zdravstvene potrebe, pogotovo za mlade žene koje mogu biti nervozne ili se stide da pričaju o svom seksualnom zdravlju sa liječnicima i doktorima i kao rezultat toga mogu propustiti važnu zdravstvenu  njegu.“ 

Sistem funkcioniše tako što kupci popune onlajn upitnik kako bi se osiguralo da je usluga pogodna za datu situaciju. Ovo će pregledati kvalifikovani australijski liječnici koji mogu tražiti konsultacije putem tekstualnih poruka ukoliko im je potrebno više informacija. Kako doktorica Henks kaže, „ Povećani pristup zdravstvu je fantastičan za sve žene, ali naročito za žene u područjima gdje nije lako brzo zakazati termin kod doktora. “ 

Youly, međutim, ne nudi samo pilulu za dan poslije. Služba za zdravstvenu zaštitu žena Vam takođe omogućava pretplatu na kontracepcijske pilule na mjesečnoj bazi, tretman liječenja vaginalnih gljivica i lijekove za herpes (genitalni HSV-2 i oralni HSV – 1).  

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije