AktivizamFeminizamHrabra LolaKulturanajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Ovo su knjige koje mora pročitati baš svaka žena!

Pročitajte dok je još dopušteno, utisnuto je na koricama ‘Sluškinjine priče’ književnog hita iz 80-ih koji je uobličila Margaret Atwood, a koji i danas svojom pronicavošću izaziva gotovo jezu i strah.

Prenosimo: Redakcija

Fashion.hr

Opisan kao distopijski roman u kojem izmišljenom zemljom Gilead vladaju muškarci, scene stvarnosti mučki nam se vrte pred očima… S obzirom na događaje koji se ovih dana događaju u svijetu i našoj zemlji teško je pobjeći od činjenice i zaključka da su ideje Margaret Atwood ukoričene u distopijski roman 80-ih dočekale i u stvarnom životu. Možda se ne zove Republika Gilead, no nismo tako daleko od nje!

Poljska je živući primjer zemlje u kojoj je na snagu stupio zakon koji brani pobačaje izuzev izvanmaternične trudnoće i ugroze ženina zdravlja silovanja i incesta. Kako su hrvatski suverenisti počeli ovih dana prikupljati potpise zastupnika za pokretanje prijedloga Zakona o zaštiti života koji definira da ljudski život počinje u trenutku začeća, poljska situacija nam se ozbiljno približava.

Iako u trenutku pisanja romana Margaret Atwood nije znala da će njezina knjiga ‘Sluškinjina priča’ postati prvotno hit serijal čija se četvrta sezona s nestrpljenjem očekuje, ni mi kao suvremenici ovog djela danas ne vjerujemo što se događa. Zamišljen kao distopijski roman, djelo ‘Sluškinjina priča’ bi bez mnogo razmišljanja moglo postati moderni realistički roman i tako za života autorice u potpunosti promijeniti žanr. Zašto je važno pročitati ‘Sluškinjinu priču’ i neslužbeni nastavak ‘Svjedočanstva’? Zato što prvo djelo naviješta mlađim generacijama žena što bi se moglo dogoditi ako ne puste svoj glas. ‘Svjedočanstva’, djelo nastalo 2019. godine koje su Amazon i Goodreads Choice Awards proglasili najboljim romanom iste godine, a People, Guardian i NY Times nagradili fantastičnom kritikom, otkrivaju budućnost izmišljene zemlje Gilead i poretka nakon pada teokratskog režima.

Sa strahopoštovanjem se guta djelo Margaret Atwood ‘Sluškinjina priča’, u kojoj se kroz reminiscenciju glavne junakinje Fredove miješaju prošlost i sadašnjost. Vremena prije Republike Gilead, nekadašnjih Sjedinjenih Američkih država, vremena koje je June provodila sa svojim djetetom i partnerom Lukeom i novog vremena u kojem je žena bez vlastitog imena. Sada je ona Fredova (jer pripada Fredu) u društvu koje je noćna mora za feministice. Žene su pod strogim nadzorom, nije im dopušteno imati posao ili novac, već su podijeljene u svojevrsne kaste pa tako postoje kreposne Supruge bez djece, kućanice Marthe i Sluškinje koje rađaju i koje svoju novorođenčad moraju predati »moralno ispravnim« Suprugama.

Fredova/ June prvotno tihim buntom, a pred kraj romana i borbenim aktima osvještava društvo oko sebe u kojem stasaju nove generacije žena, između ostalog i njezina otuđena kći Nicole. June je proglašena prijetnjom, njezino ponašanje izaziva ozbiljnu zabrinutost budne straže te na kraju ona biva odvedena u nepoznato. Gubi joj se svaki trag, a čitateljima ostaje pitanje: “Gdje je odvedena June, što joj se dogodilo i hoće li se režim Gileada napokon prekinuti?” Događaje 15 godina nakon što odvode June djelomično odaje nastavak ‘Svjedočanstva’.

Fredovu je Republika Gilead proglasila teroristicom i državnom neprijateljicom, a njezinu kći Nicole svojim vlasništvom za kojim neumorno traga. No, ‘Svjedočanstva’ nisu priča o June, ‘Svjedočanstva’ su ispričana kroz riječi i misli tri nove junakinje. Prva je nemilosrdna tiranica Tetka Lydia, druga je Agnes, djevojka koja je odrala u Gileadu te je od djetinjstva odgajana za Suprugu Zapovjednika, a treća je Daisy, tinejdžerica koja živi u Kanadi. Teokratski režim Republike Gilead i dalje drži vlast u svojim rukama, no naziru se znaci njegova propadanja – izjeda ga korupcija i nadmetanja među elitnim Zapovjednicima. Kako se isprepleću emocije glavnih junakinja s propadanjem jednog teokratskog režima, svaka od junakinja se mora suočiti sama sa sobom i pritom spoznati koliko je spremna žrtvovati se za ono u što vjeruje.

Komplet ‘Sluškinjina priča’ i ‘Svjedočanstva’ ubrajamo u must read djela popularne kulture koja nam daju jedan jaki uvid u svijet koji vode muškarci opčinjeni mržnjom prema ženama. Svaka žena, djevojka, majka, prijateljica…u Atwoodičinim romanima prepoznaje djelić realnost s kojom se svakodnevno suočava bez obzira kakav koja je politička struja na vlasti. Svaka žena mora poznavati svoja prava i slobode, odnos prema drugim ženama i muškarcima, odnos prema vlastitom tijelu i duhu. Ako žene same ne budu promjena, ne mogu očekivati da će muškarci prepoznati njihovu potrebu za mijenom postojećeg stanja u, nazovi, liberalnom poretku.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije