MedicinanajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Poznata nadriliječnica predstavlja se kao doktorica i nikome ništa

Poznata hrvatska pseudoznanstvenica i antivakserica Helena Begenišić Schlachter u svojem je reklamiranju nadriliječničkog biznisa posljednjih dana napravila pravi kvantni skok – proglasila se magistrom i doktoricom prirodne medicine.

Prenosimo: Redakcija

Jutarnji.hr

Naime, Begenišić Schlachter je 9. travnja otvorila Facebook grupu Effatha koja je do sada okupila oko 16.400 članova, a na njezinoj naslovnici piše da grupa pripada prirodnoj medicini te da ju vodi dr. mag. prirod. med. Helena Begenišić Schlachter.

Magisterij i doktorat dobila od udruge

U toj grupi naša nadriliječnica, koja promovira sredstvo slično industrijskom izbjeljivaču (koje se ne može naći u prirodi i na koje naša medicinska agencija HALMED upozorava kao na opasno) za sve moguće i nemoguće bolesti od autizma, preko covida-19 do raka, hvali se diplomama koje bi trebale dokazati da je magistra i doktorica prirodne medicine (dolje). Certifikate je dobila od Udruženja prirodne medicine (HUPM).

Ona pritom priznaje da njezini certifikati ne vrijede ništa u službenoj medicini. To potvrđuje statusom u kojem se odriče odgovornosti (skrinšot dolje), međutim, istovremeno pokušava relativizirati svoju poziciju dr. mag. prirod. med. tvrdnjom da se i službeni liječnici odriču odgovornosti. Drugim riječima – mi smo jednaki, a na vama je da sami, na vlastitu odgovornost izaberete između moje prirodne medicine i njihove konvencionalne, neprirodne.

No, u stvarnosti ni jedna ni druga tvrdnja nemaju veze sa stvarnošću i hrvatskim zakonodavstvom – i ona i pravi liječnici snose odgovornost za rezultate svojeg liječenja i mogu biti kažnjeni ako svojim postupcima ugroze zdravlje pacijenata.

Štoviše, Begenišić Schlachter bi mogla biti kažnjena zbog toga što se predstavlja titulom koju joj ne bi smjela izdavati neka udruga građana koja se bavi nepriznatim tretmanima. Naime, ona na taj način stječe poziciju medicinskog autoriteta za koju nema nikakve ozbiljne kvalifikacije.

Ovdje, nažalost, ključni problem nije samo Begenišić Schlachter, već sustav koji nije dovoljno uređen da stvari budu svima jasne, a nema ni mehanizme da u djelo provede ono što jest uređeno zakonima.

Nadriliječništvo i lažne diplome su zabranjeni zakonima

Krenimo redom kroz šumu zakona.

U hrvatskom zakonodavstvu neki oblici lažnog liječenja i lažnog predstavljanja su regulirani i kažnjivi.

Primjerice, prema Zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju čl. 4., akademski naziv magistar stječe se završetkom preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija ili integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija u trajanju od najmanje 5 godina, čijim se završetkom stječe najmanje 300 ECTS bodova.

Prema članku 11. istog zakona, popis stručnih naziva i njihovih kratica zajednički utvrđuju Rektorski zbor i Vijeće veleučilišta i visokih škola.

U članku 12 piše pak da se akademski i stručni nazivi i akademski stupanj unose u potvrdu, svjedodžbu i diplomu o završenom studiju te u dopunsku ispravu o studiju.

Begenišić Schlachter nema ništa od navedenog. Eventualno je završila neki tečajčić u udruzi građana osnovanoj 2019. koja nije ovlaštena ni za što u službenoj medicini, a osobito ne za izdavanje magistarskih ili doktorskih diploma. Štoviše, titula dr. mag. prirodne medicine uopće ne postoji na popisu službenih titula koje se priznaju u obrazovnom i medicinskom sustavu. Sličnu udrugu mogu osnovati svi građani neovisno o znanstvenim kompetencijama. Kada bi ljudi medicinsko obrazovanje mogli stjecati po raznoraznim udrugama i kada bi medicinske studije mogli voditi razni terapeuti s titulama stečenim po raznim udrugama, onda bi visokoškolski sustav bio suvišan. Studenti bi, poput Begenišić Schlachter mogli završavati razne tečajeve u trajanju od po nekoliko mjeseci, a ne bi morali trošiti godine i desetljeća na školovanje i usavršavanje na vrlo zahtjevnim sveučilišnim studijima koji su ovlašteni za izdavanje titula mag. i dr.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije