MedicinanajnovijeNaslovna vijest

5 stvari koje smo otkrili o KOVIDU-19 u aprilu 2021.

Koje su najnovije informacije o rizicima korona virusa u trudnoći?

Evo šta smo otkrili:

Prevela: Maja Dropić Redakcija

huffpost.com

Čini se kao da se informacije o KOVIDU-19 mijenjaju iz minute u minutu.

S obzirom na masivne razmjere pandemije to je i razumljivo. Trenutno, više od 150 miliona slučajeva je potvrđeno širom svijeta. Čak i nakon godinu dana od početka pandemije, virus i načini borbe sa njim ostaju relativno nepoznati medicini i imamo mnogo da učimo.

Količina dostupnih informacija može se činiti zastrašujućom. Teško je pratiti šta je poznato, šta je netačno i kojih se mjera trebamo pridržavati. Iz tih razloga smo sastavili listu stvari koje smo saznali o KOVIDU-19 u aprilu:

  • Pojava trombova je povezana sa Džonson i Džonson vakcinom – iako je veoma rijetka

Džonson i Džonson vakcina, koja zahtijeva samo jednu dozu, našla se na naslovnim stranama u aprilu kada su centri za prevenciju i kontrolu bolesti pozvali na privremenu obustavu distribucije ovih vakcina.

Ove grupe su izjavile kako „zbog najvećeg opreza“ istražuju nekolicinu slučajeva u kojima su primaoci (isključivo žene, uglavnom mlađe od 50 godina) razvile rijedak poremećaj koji uključuje krvne ugruške i nizak nivo trombocita u krvi, unutar dvije sedmice od vakcinacije.

CDC i FDA su objavili da je poznato 15 slučajeva žena koje su razvile ekstremno rijetke nuspojave u pomenutom vremenskom periodu. To znači da bi se ove nuspojave pojavile kod 1,9 osoba na svaki milion vakcinisanih.

Uzimajući u obzir koliko su ove nuspojave rijetke, kao i zbog rizika od samog korona virusa, odlučeno je da se vakcina ponovo odobri, iako se ukazuje na mogućnost pojave ove nuspojave.

„Prednosti vakcinacije nastavljaju da nadmašuju rizike i mi sada uključujemo napomene koje ukazuju na ove rizike,“ izjavio je Emer Kok, direktor EMA. „Uvjereni smo da vakcina može biti puštena u upotrebu.“

  • Mogla bi postojati poveznica između vakcinacije i menstrualnog ciklusa

U aprilu, na društvenoj mreži Tviter su se počele pojavljivati priče o ženama koje su primjetile promjene u menstrualnom ciklusu nakon vakcinisanja. Preciznije, žalile su se na pojačano krvarenje i kašnjenje menstrualnih ciklusa.

Stručnjaci tenutno nemaju konkretnih informacija o mogućoj vezi između vakcinacije i menstrualnog ciklusa, dijelom zbog toga što ovi simptomi nisu praćeni tokom kliničkih studija, a dijelom zbog toga što je menstruaciju teško izučavati.

„Menstrualni ciklus je kompleksan proces na koji može uticati mnogo faktora, kao što su promjene u okruženju, stres, promjene sna i pojedini ljekovi,“ prethodno je izjavila Daniele Džons, ginekolog iz Teksasa.

Dok su ove promijene nešto na šta stručnjaci za zdravlje žena obraćaju više pažnje i nešto čega žene trebaju biti svjesne, trenutno ne postoji zabrinutost da su ove promjene trajne.

Žene koje iskuse obilnije menstrualne cikluse nakon vakcinisanja trebale bi se pridržavati utvrđenih načina nošenja sa obilnijim ciklusima, kao što su uzimanje protivupalnih lijekova ili primjenjivanjem toplote na bolno mjesto.

Konačno, svi koji su iskusili intenzivne nuspojave nakon vakcinisanja trebaju podnijeti izvještaj preko Sistema za prijavljivanje nuspojava (VAERS).

  • Trudnice mogu biti izložene većem riziku od nuspojava nego što smo prvobitno mislili

Kako upozorava studija sprovedena u aprilu, trudnice i njihove bebe su možda izložene većem riziku nego što smo prvobitno mislili.

„Žene zaražene Korona virusom u trudnoći imale su 50% veću šansu da iskuse poteškoće (prerani porod, preeklampsija, spontani pobačaj) u poređenju sa trudnicama koje nisu bile zaražene,“ Izjavio je dr Aris Papadžordžu, profesor fetalne medicine na Oksford univerzitetu.

Novorođenčad majki koje su bile zaražene imali su 3 puta veću šansu razvijanja ozbiljnih komplikacija, od kojih je većina povezana s preranim rođenjem. Važno je napomenuti da se ove komplikacije češće javljaju kod zaraženih majki.

„Dobra vijest je da se rizici kod zaraženih žena koje su asimptomatične i nezaraženih žena čine veoma sličnima“ dodao je Papadžordžu.

Eksperti naglašavaju da su vakcine protiv KOVIDA-19 sigurne i efikasne za trudnice.

  • Mlađa djeca su zaista manje podložna zarazi

Nažalost, do sada je većina informacija o djeci i korona virusu dolazila sa društvenih mreža i iz mjera zaštite.

Foto: Canva

Novo istraživanje objavljeno u aprilu obrađivalo je podatke prikupljene u Izraelu, gdje su škole otvarane i zatvarane više puta u toku pandemije. Rezultati su pokazali da učenici do 9 godina imaju vrlo male šanse da pojačaju širenje virusa.

„Naša studija je pokazala da su stope zaraze bile vrlo niske kod djece između 0 i 9 godina u periodu kada su škole bile otvorene, samim tim možemo zaključiti da djeca nisu značajno uticala na širenje virusa,“ kažu istraživači.

Ne postoje dokazi da isto vrijedi za adolescente, te predlažu „da je vjerovatno sigurnije da se nastava za mlade između 10 i 19 godina starosti nastavi tek nakon što se sprovedu mjere koje bi zaustavile širenje epidemije.“

  • Vakcine protiv korona virusa ne uzrokuju paralizu lica

U početnim ispitivanjima Pfizer i Moderna vakcina, nekolicina učesnika iskusila je Bellovu paralizu- bolest koja izaziva naglu paralizu polovine lica, najčešće kako rezultat virusne infekcije.

Iz ovog razloga FDA je pratila nuspojave ljudi koji su primili vakcinu, sve vrijeme naglašavajući kako Bellovu paralizu ne smatraju nuspojavom vakcinacije.

Novo istraživanje objavljeno u aprilu potvrdilo je ove tvrdnje, nalazeći da nema dokaza da vakcine protiv Korona virusa uzrokuju paralizu lica ili povezana stanja (kao što je titranje mišića lica). Istraživači su analizirali više od 133 000 slučajeva prijavljenih nuspojava nakon vakcinisanja i pronašli da je manje od 1% bilo povezano s paralizom lica.

Oni napominju da je ovo u skladu sa podacima o ostalnim virusnim vakcinama, kao i vakcinama protiv gripe.

„Rizik,“ kažu istraživači za Jama medicinski časopis, „je veoma nizak, jednak onom pri vakcinisanju protiv drugih virusa.“

Stručnjaci kažu da i dalje uče o korona virusu. Informacije u ovom članku su sastavljene od informacija dostupnih za objavljivanje, ali preporuke se mogu promijeniti kako saznajemo nove informacije. Za najnovije preporuke i informacije obratite se Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije