najnovijePraktična LolaŽivot

5 znakova da trebamo prestati jesti hljeb

Ako počnemo primjećivati da se broj na vagi počeo povećavati, mnogi će reći kako je vrijeme da smanjimo unos ugljikohidrata.

Redakcija

zena.rtl.hr

Od jaja i hljeba za doručak do kiflica uz večeru, hjeb  je važan dio obroka u našim obrocima. U mnogim slučajevima hjeb može biti i zdravi dio naše prehrane – određene vrste hljeba od cijelih žitarica mogu pomoći kod mršavljenja i smanjenja krvnog  pritiska, pokazale su studije.

Ali, postoje neki ozbiljni pokazatelji koji ukazuju da hjeb više nije dobar u našoj prehrani i da škodi našom zdravlju. Ako sumnjaš da hjeb više nije toliko dobar za zdravlje onda u nastavku pročitaj koji znakovi pokazuju da je tijelo zasićeno ovom namirnicom.

Foto: Canva

Višak kilograma

Ako počnemo primjećivati da se broj na vagi počeo povećavati, možda je vrijeme da počnemo smanjivati unos hjeba. Pogotovo ako je bijeli hjeb vrlo visoko na našem popisu omiljenih namirnica. Prema studiji iz 2014. objavljenoj u BMC Public Health, konzumiranje dva ili više komada bijelog hjeba dnevno značajno povezano s rizikom od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti. Stoga ako želimo smanjiti težinu, vrlo je važno izbjegavati bijeli hljeb.

Povećanje krvnog pritiska

Bez obzira borimo li se s hipertenzijom godinama ili smo možda nedavno utvrdili da nam je krvni pritisak povišen, izbacivanje hjeba iz prehrane možda je najlakši način da te brojeve vratimo na bolji put.

Studija iz 2018. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da je konzumacija samo jednog ili više komada hjeba sedmično povezana s povišenim krvnim pritiskom.

Grčevi u želucu

Ako počnemo primjećivati da želudac vrlo loše reaguje na sendvič ili neki drugi oblik tijesta, to je takođe jedan od znakova da je vrijeme da ga počnemo izbjegavati. Takođe može biti jedan od znakova celijakije, a drugi simptomi ove bolesti su jaka nadutost, bol, proljev i zatvor nakon što se konzumira hrana koja sadrži gluten, piše Eat This, Not That.

Foto: Canva

Visok nivo šećera u krvi

Ako neko ima dijagnostifikovan dijabetes ili predijabetes, za početak bi trebao procijeniti koliko konzumira ovu namirnicu. Mnoge vrste hjeba i drugih proizvoda od tijesta u sebi sadrže rafinirani šećer što može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik za osobe koje imaju ovaj problem. Takođe je važno naglasiti da se bijeli hljeb može zamijeniti s proizvodima od cjelih žitarica.

Pojava osipa

Pojava osipa nije uvijek bezazlena, to bi mogao biti znak da moramo izbaciti hljeb iz prehrane. Osip se pojavljuje na leđima, stražnjici, laktovima, koljenima , a može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Takođe kod 10% oboljelih od celijakije osip se pojavljuje kao simptom.

Preuzeto sa: zena.rtl.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije