DogađajiLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Staša Koprivica: O da, radila je nešto na licu

Vi nikada ne biste otišli kod dvadesettrogodišnjeg masera da vas operiše pod totalnom anestezijom, je l’ da? Niste ludi, a niste ni glupi.

Piše: Staša Koprivica Redakcija

A ipak, lažni estetski hirurg, odvažni Dr Sauvage (policiji poznat i kao maser Sava Knežević iz Batajnice) razvio je uspešan biznis sa svojom neregistrovanom ordinacijom u strogom centru Beograda.

Držao je predavanja i radionice za druge lažne hirurge – još od svoje devetnaeste godine. Povremeno je za tabloide komentarisao izgled javnih ličnosti i davao stručnu procenu šta su radile na sebi i koliko su to platile. Potpuna budalaština.

Okej, znači, utvrdili smo da vi nikada ne biste naseli na ovakvu prevaru.  

Hajde, igre radi, da zamislimo situaciju u kojoj mnogo vremena provodite uz svoj Instagram nalog, a posebno u onom “explore” delu. Algoritam je brzo skopčao šta vas zanima i izlistao vam kompletnu antologiju crvenih tepiha i selebriti selfija.

Hej, nema osude, i mene, o sramote, uvek zanima da vidim kako je neka pevačica izgledala 2015., a kako izgleda danas. Naročito ako se gospođa upadljivo prolepšala. “Svaka čast!” – mrmljate. “To sigurno mnogo košta, samo slavni imaju para za to!” – mislite.

Vraćate se na svoj feed, u svoje gnezdo. Tu se smenjuju uglavnom vaši prijatelji i poznanici, obični ljudi, tu vam je toplo i udobno. Zadesi se i poneka domaća influenserka, ali to su sve probrane ličnosti, drage i dobre duše, osobe od poverenja.

I onda, krajičkom svog navežbanog oka, primećujete da je jedna od njih nešto promenila na sebi. Nešto malo. Skoro i da se ne vidi. Možda je do šminke? Filtera? Verovatno je samo svetlo drugačije.

Eh, ali vi znate za jadac, videli ste ga toliko puta danas dok ste skrolovali kroz holivudski glamur. Filerčić? One niti što te naprave na mačku? Botoks? Implanti? Ko bi ga znao više sa svim tim novim čudima. Odskrolujete dalje.

Foto: Canva

Međutim, ona je izbacila i četrdeset insta-storija, a u najavi obećava da će biti iskrena, pre svega. Kakav zgoditak za vašu iscrpljenu dušu! Niko danas više nije iskren! Svi se nešto prenemažu! Ona je tako normalna, a opet tako jedinstvena. I prelepa.

Frenetično listate storije. O da, radila je nešto na licu. Radila je k’o bela lala. Super joj je ispalo, prava mera. Okej, nisu bili samo špricevi, svašta se tu strugalo, ali krajnji rezultat je vrlo elegantan. Možda bi i vama dobro stajalo, da imate novca. Koliko to uopšte košta? Hoće li biti iskrena i oko toga?

Cena se nigde ne spominje. Tu je samo srdačna preporuka za kliniku.

Sutradan ujutru, dok se umivate i prebirate po svojim raskošnim podočnjacima, masirate asimetričnu grbicu na nosu i energično zaglađujete podbradak ne bi li volšebno nestao, strastveno maštate o mejkoveru.

Guglate kliniku koju je lepotica preporučila i listate ponuđene pakete usluga. Nije astronomski… Ali, nije baš ni džabe. Tražite druge ordinacije i njihove ponude, sada kada znate kako se ta konkretna procedura zove – nebo je granica. Naći ćete vi jeftinije, a bolje. Uvek može jeftinije, a bolje. Samo treba biti uporan.

Prolaze dani i nedelje. Možda i meseci. Zaboravili ste na čitavu stvar jer imate prečih problema u životu, da ne kažem troškova. Iskače vam na Instagramu fotka bivše devojke najboljeg druga vašeg dečka, divne jedne osobe, mnogo vam je bilo žao kad su raskinuli, bila je toliko dobra prema njemu i zaista vam nije jasno zašto je on…

Ma, je l’ ona ovo radila jagodice? Čekaj, pa ona nije bogata, nije poznata, nije uticajna, nije neko od koga biste očekivali da će da ulaže u novu facu. E, pa, to je to, sad morate i vi.

Srećom, čini se da je ovaj Dr Sauvage koji vam konstantno iskače u plaćenim oglasima na svim mrežama (jer ste onoliko guglali to što ste guglali, dođavola) baš pristupačan. Simpatični debeljuca. On sigurno ne dere sa cenama. On će vas razumeti, jer izgleda kao prosečna osoba. Neće vas osuđivati – jer nije bolji od vas.

I sad mi vi kažete – “Meni se to nikad ne bi desilo.”

Verovatno ne bi.

Znate kome bi se, možda, to desilo? Veoma mladoj devojci ili momku, tinejdžerima sa bolno krhkim samopouzdanjem, lako podložnim pritiscima sredine i medija. Mladoj mami koja se teško izvlači iz postpartne depresije i ne može da se navikne na svoje novo telo.

Muškarcu koji je prvi put primetio sede vlasi na svojim grudima i podsvest mu govori da je to znak da mu je smrt bliža nego što je mislio. Razvedenoj gospođi kojoj su oba deteta prošle godine otišla u inostranstvo na dalje školovanje i ona je ostala sama sa svojim odrazom u ogledalu koji više ne prepoznaje.

I svi oni prate po nekoliko influensera u čiji sud i preporuke bespogovorno veruju. Stvarnost u kojoj oni žive deluje toliko lepršavo i lagano, da nema razloga da im se ne veruje.

E, zato ne bi bilo loše da se uz svo to poverenje uzgoji i makar malo lične odgovornosti. Nikada ne znaš koga tvoja plaćena preporuka može da odvede kod prevaranta pod totalnu anesteziju, a možda ga na kraju košta i života.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije