LjudinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Kako da stvorite jutarnju rutinu za odličan seksualni život

Energični i ambiciozni direktor može imati jutarnju rutinu da meditira, piše u dnevnik ili da sjedi u miru dok pije kafu, ali kada želite da imate uspješan dan to se ne odnosi isključivo na poslovni uspjeh.   

Prevela: Maja Dropić

elephantjournal.com

Kada uspostavite jutarnju rutinu za seksualnu i emocionalnu povezanost, produžićete trajanje i sreću vaše veze – a to sigurno zaslužuje par dodatnih minuta ujutro.

Šta su jutarnje rutine?

Svi imaju neku rutinu, bilo da to time smatramo ili ne. Ukoliko provjeravate telefon čim se probudite – to je rutina. Ukoliko idete u toalet dok čekate da voda proključa – to je rutina. Ukoliko uvijek zagrlite partnera jako prije nego što ustanete iz kreveta – to je, takođe, rutina.

Jutarnje i večernje rutine (ponekad ih nazivamo i ritualima) su postale trend u knjigama o ličnom razvoju proteklih godina. Važno je napomenuti da ove rutine nisu isto što i stvari koje radimo bez razmišljanja; one se svode na vaše namjere i na razloge zbog kojih to radite.

Ove jutarnje rutine i rituali trebaju da vas pripreme za predstojeći dan. One vam mogu pomoći da donesete dobre odluke, te da se izborite sa izazovima u toku dana.

Kako vam rutine mogu pomoći

Neki ljudi žive i dišu svoje rutine kako bi dostigli uspjeh i u poslu, a i u životu uopšteno – a te rutine su, naravno, obično poprilično sebične. Biti sebičan i nije nešto čemu većina nas teži. U stvari, na to se obično gleda negativno.

Ali to ne mora biti tako.

Kada se fokusirate na vas, vaše potrebe, želje i vaše izazove, to može biti od koristi i onima oko vas.

Ukoliko ste u potpunosti nesvjesni onoga što se dešava u vama, postoji velika šansa da ćete se istresati na drugim ljudima i da ćete kriviti svijet za sve što vam se dešava umjesto da preuzmete odgovornost.

Uvođenje rutine ili rituala na početku dana vam može pomoći da postanete svjesniji vaših misli i emocija, što vam, zauzvrat, može pomoći da popravite odnose u životu.

Zašto trebate uvesti jutarnju rutinu za seksualni život i vezu

Pa u kojoj mjeri je to jutarnja rutina povezana sa seksualnom i emocionalnom povezanošću?

Sudeći po svemu, veoma.

Ako pretpostavimo da vas par jednostavnih koraka svako jutro može pripremiti za uspjeh i na poslu i u životu uopšteno – ista teorija se onda može primijeniti i na vašu vezu i seksualni život.

Ros iz „Prijatelja” je 90-ih rekao da „veze nisu uvijek smijeh, sreća, slatkiši i ispijanje kafe u Centralnom Parku!”

Iako nismo više u 90-im, ovo je i dalje istina. Veze i aktivan seksualni život obično zahtijevaju rad i posvećenost ako želimo da to uspije i napreduje.

Kao seksualni terapeut, mnogo pričam o ovome sa klijentima. Romantični filmovi su nas ubijedili da pravom romantikom smatramo gestove koji obaraju sa nogu i snažne riječi i izjave. Iako sve ovo ne škodi, male stvari su one koje su bitne i koje prave razliku. Nemamo mnogo vremena i lakše je raditi na vašoj vezi kroz male rutine nego da rezervišete mjesta u elitnim restoranima svaki drugi mjesec.

Ove navike vam mogu pomoći da se vaša veza promijeni od mlake u uzbuđujuću.

Kako? Vašom jutarnjom rutinom.

Kako da stvorite jutarnju rutinu za seksualnu i emocionalnu povezanost

Vi možete oživjeti vašu vezu uvodeći brz i jednostavan ritual koji je fokusiran na seksualnu i emocionalnu povezanost.

Najbitniji cilj vaše jutarnje rutine, u ovom slučaju, treba biti rad na popravljanju vaše veze i priprema za seks. Znamo da seks često nije spontan u dugim vezama, tako da vi trebate pronaći najjednostavniji način da aktivirate vaš seksualni život.

Jedna bitna stavka je da se psihički pripremite.

Jutarnja rutina može uključivati razne stvari i ona ne mora uključivati seks svako jutro (osim, naravno, ako vi želite da to bude svako jutro!) niti 50 minuta dubokoumnog razgovora (uostalom, ko želi da priča čim se probudi?)

Evo par primjera kako da se osjećate bliže vašem partneru (čak i ako nemate mnogo vremena) i da pripremite vaš dan tako da se seks kasnije lakše desi.

Foto: Canva

Rutine za povezivanje sa vašim partnerom i vašom vezom mogu izgledati ovako:

Povezivanje sa dragom uspomenom koju vas dvoje dijelite. Možete ovo raditi i sami. Neki vole da pišu o ovome, ali djeluje i kada se samo osvrnete na to u trajanju od nekoliko minuta.

Fokusiranje na vrline vašeg partnera. Ove vrline mogu biti fizičke ili psihičke – kako god, trebate se fokusirati na stvari koje oni rade ili na to kakvi su oni zapravo, na stvari koje vas oraspolože i zbog kojih se osjećate povezano sa vašim partnerom.

Otplovite mislima u mjesto i vrijeme gdje se možete povezati sa partnerom i uživati u romansi. Ova stavka se fokusira na budućnost. Odvojite vrijeme da maštate o stvarima koje biste voljeli raditi sa vašim partnerom – bilo da je to nešto sasvim posebno ili nešto u potpunosti jednostavno, ovo vam može pomoći da se osjećate bliže vašem partneru.

Rutine koje vas pripremaju za seks mogu izgledati ovako:

Razmišljajte o nekoj od vaših omiljenih seksualnih uspomena sa vašim partnerom. Kada razmišljate o tim stvarima, vi aktivno mislite o seksu, što je bitno za mnoge ljude kako bi pokrenuli seksualne nagone.

Razmišljajte o nekome ili nečemu što smatrate privlačnim. Pripremanje za seks sa vašim partnerom može uključivati i maštanje o drugim ljudima ili stvarima zbog kojih se osjećate seksi, recimo odjeća u kojoj se osjećate puni samopouzdanja ili barmen koji vam pravi jutarnju kafu. Šta god da vam paše!

Sjetite se prvog puta kada ste osjetili leptiriće u stomaku ili privlačnost prema vašem partneru. Zaronite u to kako ste se osjećali fizički i psihički. Da li ste osjećali leptiriće u stomaku ili vam je srce preskočilo? Da li su vam koljena bukvalno klecala zbog vašeg partnera?

Kada jednom uspostavite rutinu, možete primijetiti trenutke u kojima više razgovarate, tople zagrljaje, požudu u pogledu. Kada se pripremite za nešto ujutru, veća je vjerovatnoća da ćete se upustiti u to kasnije jer se veselite toj povezanosti. Na primjer, kafa koju popijete zajedno ili taj pogled vašeg partnera kada izađete iz kupatila umotani samo u peškir.

Jutarnja rutina vam može pomoći da njegujete vašu vezu i seksualni život i to u samo nekoliko minuta svakog dana.

Stavite vašu vezu i vaš seksualni život na prvo mjesto

Jutarnje rutine mogu biti dobar način da započnete dan pozitivno. Ukoliko želite da usvojite neku rutinu, uzmite sve u obzir.

Vi zaista možete imati jutarnje rutine koje su fokusirane na vaš posao ili lične ciljeve, ali pokušajte stvoriti i neke za vašu seksualnu i emocionalnu povezanost. To vam pomaže da pripremite vaš život, kao i život vašeg partnera, za uspjeh.

Trajanje i sreća veze vrijede par minuta vašeg vremena, i svi imamo tih par minuta.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije