DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

Najavljen program Festivala “Sloboda narodu”

Festival dovodi najistaknutije slobodnomisleće ljude Balkana od 17. do 19. juna u Sarajevu.

Redakcija

Sarajevo, 10.06.2021. – Festival “Sloboda narodu” će u Sarajevu od 17. do 19. juna okupiti predstavnike javne scene, borce, aktiviste i zagovarače slobode govora i medijskih sloboda koji svoju borbu za slobodu vode kroz različite stvaralačke forme – potvrđeno je tokom konferencije za medije u Sarajevu.

Kompletan program Festivala dešavaće se na dvije lokacije u Domu mladih Centra Skenderija – “Dancing” dvorani i Amfiteatru Doma mladih, a zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetilaca, svi zainteresovani Festival će moći pratiti uživo putem livestreama na YouTube i Facebook nalozima Festivala.

Festival počinje u četvrtak, 17. juna predavanjem Marka Somborca o političkoj karikaturi, te izložbom njegovih političkih karikatura koju će moći posjetiti svi  zainteresovani istog dana od 13 satu u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Program prvog dana se nastavlja u Amfiteatru Doma mladih gdje se u 17 sati održava promocija knjige “Život sa Idijotima” Nenada Marjanovića, poznatijeg i kao dr. Fric.

Drugog dana Festivala u Amfiteatru Doma mladih biće održane panel diskusije: “Suočavanje sa prošlošću – da li su kosturi u ormaru ili pod tepihom?”, “Sloboda (na)rodu” i “Zašto je RnR postao bezopasan?”, dok su za “Dancing” dvoranu planirane diskusije: “Kako preživjeti pričanje uz vjetar – iskustva Soroševaca”, “Manji od makova zrna – kako je biti manjina?” i “Autošovinizam i kako živjeti sa tim”.

Takođe, tokom drugog dana Festivala biće uručena Nagrada za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja, a užem izboru našli su se Jadranka Miličević, Vehid Šehić, Miodrag Živanović, Slavo Kukić i Esad Bajtal.

Posljednji dan Festivala (subota), obilježiće teme religije, obrazovanja, fašizma, kulture, šunda, pravosuđa i humora. Amfiteatar Doma mladih je lokacija za panel diskusije: “Da li Bog voli kukavice?”, “Šta je danas fašizam?”, “Obrazovanje u službi vlasti” i ” Kako preživjeti propast medija – upustvo za novinare”.

U “Dancing” dvorani će se voditi panel diskusije: “Da li pravosuđe prati medije -istraživačko novinarstvo, dan poslije?”, “Kultura ili šund – šta spaja Balkan?”, “Zašto se bojimo Jugoslavije?” i “Kome je do smijeha – humor državni neprijatelj broj 1”.

Kompletan program sa svim učesnicima nalazi se na zvaničnoj web stranici Festivala u dijelu Program Festivala “Sloboda narodu”.

”Nizozemska pridaje veliki značaj zaštiti i promociji ljudskih prava, kako kod kuće, tako i svugdje u svijetu. Sloboda izražavanja je temeljni i nedjeljivi dio ljudskih prava kom smo predani a naša politika ljudskih prava ima za cilj jačanje otpora nepravdi i represiji.

Kontinuirano vodimo kampanju za poboljšanje, jačanje i raznolikost medijskog krajolika u zemljama u kojima je medijska pluralnost i dalje u izazovima.

Sloboda Narodu promoviše dijalog među novinarima, intelektualcima i građanstvom i pomaže u podsticanju slobode izražavanja i stoga sam vrlo ponosan što je ovaj projekt podržan putem programa MATRA ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH,” rekao je u svom obraćanju Nj.E. Reinout Vos.

Festival će se održati uz strogu primjenu i poštovanje svih aktuelnih epidemioloških mjera i protokola. Osim YouTube i Facebook naloga Festivala na kojima će biti emitovan livestream, informacije o Festivalu su dostupne i na stranici https://slobodanarodu.ba/ te na Twitter nalogu @narodu_sloboda.

Festival „Sloboda narodu“ realizuje se u okviru projekta „Free mind“, kojeg je podržala Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH putem MATRA programa.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije