KulturaMjestanajnovijePojaveZabavna Lola

Dvije nominacije za „Kosti” na Sarajevo Film Festivalu

„Srca Sarajeva za TV serije“ je nova kategorija nagrada ustanovljena na ovogodišnjem, 27. Sarajevo Film Festivalu (SFF), a među nominovanim su i „Kosti“, kao i Jovo Maksić, glavni glumac u tom ostvarenju.

Redakcija

Tokom festivala koji će trajati od 13. do 20. avgusta, priznanja će biti dodijeljena i u kategorijama „Najbolja komedija“, „Najbolji kreator/i serije“, „Najbolja glumica“ i „Zvijezda u usponu“, a o dobitnicima će odlučivati žiri od više stotina filmskih i televizijskih profesionalaca sa područja bivše Jugoslavije.

U kategoriji za najbolju dramsku seriju našlo se sedam regionalnih ostvarenja, među kojima su i „Grupa“,  „Porodica“, „Klan“ i „Tajkun“ iz Srbije, serija „Jezero“ iz Slovenije i „Novine“ (3. sezona) iz Hrvatske.

„Naći se među ostvarenjima koja su se u prethodnom periodu izdvojila na regionalnom planu, i to na jednoj značajnoj smotri kao što je SFF, još jedan je pokazatelj da se ne samo naš rad rad i trud isplatio, već i da Banjaluka, pa i Bosna i Hercegovina imaju šta da kažu i pokažu kada je filmska umjetnosti u pitanju“, istakli su ovim povodom iz „Bosonoga produkcije“.

„Kosti“, koje su premijerno prikazane upravo na prošlogodišnjem SFF-u, doživjele su ogroman regionalni uspjeh propraćen milionskim auditorijumom, a predstavljaju drugi dio trilogije o Banjaluci, koju, kao i seriju „Meso“, zajednički potpisuju „Bosonoga produkcija“ i RTS.

U režiji Saše Hajdukovića, seriju, nastalu po scenariju Nikole Kolje Pejakovića, a čiji producent je Brankica Janković, kritika i publika su ocijenile kao jednu od najboljih u triler žanru za 2020. godinu. Upravo to je prepoznala i struka, te je jedina serija iz Bosne i Hercegovine koja je nominovana za „Srce Sarajeva“ u glavnoj kategoriji „Najbolja dramska serija“.

Ovo nije jedina nominacija za „Kosti“, jer je i Jovo Maksić, koji u seriji tumači lik Koste Govoruše, takođe nominovan u kategoriji za najboljeg glumca.

Odličan performans smjestio ga je rame uz rame sa  ostalim nominovanim vrhunskim protagonistima kao što su Boris Isaković, Dragan Bjelogrlić, Feđa Štukan, Filip Đurić, Goran Bogdan, Sebastian Cavazza i Zdenko Jeličić.

Samozatajan, opterećen i zarobljen u prošlosti – takav je Kosta Govoruša. Životne, ali i stvarne Oluje potpuno su ga otuđile od razorenog i korumpiranog društva kojim je okružen. U takvim okolnostima Kosta dolazi do „tačke pucanja“, a sve kako bi zaštitio čast svoje sestre Kristine.

„Od prve epizode sam shvatio da je to drugačija serija, brutalna u svojoj istinitosti, bez kompromisa i dodvoravanja širokom auditorijumu. Dijalozi fenomenalni, apsurdno istiniti i prirodni. Režija, kamera, montaža i glumci u neverovatnom skladu. Sve da poželite da budete deo nastavka trilogije.

Nije uopšte upitno da li su „Kosti“ ispunile moja očekivanja, već se iskreno nadam da sam ja dao najbolji deo sebe u toj sjajnoj seriji i opravdao dato poverenje“, izjavio je Maksić u jednom ranijem intervjuu o seriji „Kosti“ i svojoj ulozi u njoj, a ova nominacija je očita potvrda da je dato povjerenje itekako opravdao.

Maksić je televizijski, filmski i pozorišni glumac. Rođen u Bosanskom Grahovu, odrastao u Kninu, Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Predraga Bajčetića.

U karijeri je bio član pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda, pozorišta „Sterija Popović“ iz Vršca, a od 2016. godine je stalni član Beogradskog dramskog pozorišta.  Pored serije „Kosti“, odigrao je brojne uloge u regionalnim filmskim i serijskim ostvarenjima, poput „S. O. S. – Spasiite naše duše“, „Klip“, „Život i smrt porno bande“, „Isceljenje“, „Zaspanka za vojnike“, „Kralj Petar Prvi“, „Grupa“, „Južni vetar“, „Otac“ i mnogi drugi.

Inače, okosnicu serije „Kositi“ čine dva lika s istim imenom – Kosta, koji se na različite načine i svaki u svom svijetu bore za opstanak u sistemu u kojem su potpuno razorene porodične, društvene i kulturne vrijednosti.

Dok Kosta Govoruša, izbjeglica iz Krajine, pokušava da sa sestrom Kristinom nekako preživi baveći se krečenjem, Kosta Gajić mirno gradi karijeru u lijepom društvu svoje žene Zorice, inače direktorke marketinške agencije. Da „sve ima tačku pucanja“ dokazuju dvojica junaka koji svaki na svoj način i svaki u svoje vrijeme imaju ličnu osvetu.

Osim Maksića, iznjedrila je vrhunske glumačke bravure Ljubiše Savanovića, Dragana Mićanovića, Aleksandra Đurice, Borisa Isakovića, Milice Janevski, Nikole Kolje Pejakovića, Nikole Rakočevića, Dejana Aćimovića, Lee Sekulić i Nikoline Friganović.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije