Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

VANILICA U CIRKUSU: Vazduh miriše na ludilo!

Ajde da gatamo!

Srknite kafu, prevrnite šoljicu, ubodite želju.

Piše: Nataša Lajšić Grbić Natasa Lajšić Grbić

Ljubavnu! Kod mene su želje uvijek ljubavne, jebeš pos’o.

Da se pogledamo preko vrha šoljice i nasmiješimo jedno drugom. Život i ja. To mi treba.

I da sam u ljubavi sa životom. A počesto nismo. Ni vi, ni ja.

Doživjela sam hakerski napad na moju ludu glavu. Od sudbine, svemira, matriksa…

Kao da zivim u Tvin Piksu, ali ne samo zato što svi likovi koji se kreću kroz moje stvarnosti neprekidno piju kafu. Ovo je Dejvid Linč smislio? Nema ko drugi!

Odmah da kažem, ukoliko neko polaže autorska prava na naslovnu rečenicu, voljna sam ih platiti, trebaće mi još….

Miris svježe kafe se raširio po stanu, miris koji razdvaja noć od dana, što bi rek’o Murakami.

Žmu voli BezRazgovorne jutarnje kafe,..

Evo sad šutim i gledam s njim jutarnji program…

Počinje da me gleda…

Zagleda me opet….( pravim se da ne primjećujem)

Fiksira me pogledom…

“Ovo je stvarno nečuveno! Oduvijek volim prvu kafu sa tišinom, ali evo sad kad ti ćutiš umjesto da uživam u toj tišini, nedostaje mi ta tvoja buka…

Nepovratno si nas oštetila, mene i moju jutarnju kafu… ”

Čuj to. Da li ste ikada čuli da je neko oštetio jutarnju kafu? Eto, ja sam.

Ali nakon svega što se dogodilo u prošloj kolumni, Žmu je dodao ” Oštećen nam je i egregor ! ”

Mooolim? Sad ja ne mogu piti kafu!

Guglam Egregor, polje duhovno i energetski udruženih ljudi, zajednica, naroda, HoćeReći polje emocija i misli oko nas dvoje. Kolektivna svijest, ono k’o Borg u Star Treku.

Da ga nisam i ja oštetila iznutra? Ne samo sva ova ludila izvana. Čime?

Pretjeranim razmišljanjem, overthinking Rođaci, neviđenih razmjera.

Ja sam Vanilica. Ja sam Overthinker.

( aplauz podrške, molim )

Slažem misli po nijansama. Onako kako zebrine pruge zbunjuju muve, tako moje misli odvlače pažnju stvarnosti.

Život je 10% onoga što vam se dogodi i 90 % kako vi reagujete na njega, a ja baš reagujem, mislim REAGUJEM. Ali “kada je učenik spreman, učitelj se pojavi”, tačno sam znala da će mi ova rečenica iz filma Zoro Osvetnik jednom zatrebati.

I desilo se, zove me moja draga Anamarija, ushićeno “ Pronašla sam nas, pronašla sam šta je sa nama dvema..”

I? Ko smo mi?

Mi smo vam tzv. “ iznimnomisleći”, postavljamo suviše pitanja, po glavama nam se previše toga kovitla, sanjamo da povremeno pritisnemo tipku za pauzu i isključimo mozak, osjećamo se nekad kao sa druge planete.

Naši bližnji misle da smo preosjetljivi, prekomplikovani, pretjerano emotivni, a mi samo mislimo više desnom polovinom mozga nego lijevom. Eto, to sam nam riješila.

Francuska psihoterapeutkinja Kristel Petitkolin je i knjigu napisala o nama “Kako manje misliti “ i opustite se, nije to dijagnoza nego neurološka posebnost. Kristel kaže da nam je mozak pravi dragulj, njegova suptilnost, složenost i brzina kojom djeluje su zadivljujući, a po snazi se može porediti s motorom Formule 1.

A-ha, nismo mi Overthinkeri ni sitna boranija ni mačiji kašalj! Dosta ste se sprdali sa nama.

Kod većine ljudi se misao kreće linearno kao po pruzi od stanice do stanice, a kod Overthinkera po 3D paukovoj mreži, grana se na sve strane i onda se još razgrana i sve je povezano sa svime i … treba sve te grančice pohvatati!!! Nije ni čudo što mi je mozak stalno na rezervi.

Žlijezda zvana amigdala upravlja stresom i našim reakcijama na opasnost, odlučuje bježimo li ili se pravimo mrtvi kad smo u stresnoj situaciji, ali kod nas “ pretjeranih” reaguje brže, snažnije i duže i sva zapažanja su izoštrenija, sve je hiper, hiper, HIPER….

Šta kažu, koliko nas je? 12-15% i u Francuskoj imamo društvo za zaštitu kao i sve rijetke zvjerke.

Nisam to ja, to je moja amigdala, JebiGa !

Nego, da vidimo šta bi sa željom iz taloga kafe? Ne želim da me sad još plaše i čudovišta iz šoljice.

Uvijek vidim sunce, ptice, zvijezde, mostove i pokojeg labuda, sve što donosi ljepotu. Zagledajte se i vi, da vidite medvjeda, to je velika sreća.

Gatati znači razriješiti sumnje duha ili misterije svemira, piše u najstarijoj knjizi ikada napisanoj,  kineskoj knjizi promjena Ji Đing.

Znamo li kako postupiti u nadolazećim događajima, a koje okolnosti će se dogoditi na koje ne možemo uticati zbog neminovnosti svemira? Ja, ne baš. Mada kažu da sudbina postoji pod uslovom da se događa, nikako prije toga.

Spakujmo svoje kofere ljubavi i idemo u budućnost, uključimo amigdale na najjače i jurićemo našim mislima k’o Formulama 1!

A o tome kako mi je jednom Ciganka pogledala u “zvijezdu na čelu” i pogodila sve trčeći za mnom, vičući “ Staniiii da ti kažem, staniiii…” jer sam bježala sa dlanovima na ušima i nisam htjela iz strahopoštovanja prema takvim stvarima ništa da čujem o tome, nekom drugom prilikom.

Važno je da me je stigla, rekla “Ne brini se ništa, bićeš sretnija od babe tvoje babe”, nije ništa željela da joj dam, samo se okrenula i otišla.

I bila je u pravu.

I još nešto važno, znate da Žan Klod Van Dam sve probleme rješava lako i očas posla, tako je i sve ovo objasnio jasno i efektno “Kad si glup, ne znaš da si glup. A kad nisi glup, znaš da ponekad jesi.”

YOU ARE RARE.

Lav ju

Chic Vanilica

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije