plaina-brda-oblaci
Lole iz komšilukaMjestanajnovijeO životuRadoznala Lola

Leto u Srbiji – 4 sjajne destinacije za odmor

Ako planirate da letnji odmor provedete u okruženju, ljubitelj ste planina, dugih šetnji i opuštajućih spa tretmana, razmislite o tome da posetite Srbiju.

Priredila: Srbijanka Stanković

Foto: Pixabay.com

Umesto dalekih egzotičnih destinacija, otkrijte magičnu lepotu netaknute prirode, divna jezera za osvežavajuće letnje kupanje i moderne banje.

Za sve koji žele da upoznaju živopisni kolaž tradicije, istorije i neprocenjivih spomenika kulture predstavljamo nekoliko sjajnih lokacija. Izaberite onu koja vam se najviša dopada i započnite idealan odmor u Srbiji.

Zlatibor – sjajno mesto za odmor sa decom

Zlatibor je već nekoliko decenija najposećenija tačka na turističkoj karti Srbije. Svoj uspeh opravdava velikim brojem interesantnih sadržaja za decu i odrasle. Kako ovaj planinski centar važi za prijemčivu destinaciju i tokom zimske i tokom letnje sezone, apartmani Zlatibor veoma su raznovrsni i dostupni tokom cele godine. 

Zimi je ova planina po pravilu uvek obgrljena belim pokrivačem. Garantovano prisustvo snega učinilo je Zlatibor mestom koje svake godine privlači veliki broj porodica sa decom, kao i ljubitelja zimskih sportova. Središte svih dešavanja tokom studenih meseci postaje ski-centar Tornik. 

Skijalište se sastoji od pet staza ukupne dužine oko deset kilometara. Tu je i pokretna staza idealna za početnike i mališane koji tek uče da stanu na skije, čime je Zlatibor još jednom opravdao titulu sjajne porodične destinacije. 

Ako niste ljubitelj ovog sporta, tu su i žičare koje obećavaju nezaboravnu vožnju nad osneženim padinama planine koje izgledaju kao da su izronile iz neke bajke. Uz tradicionalnu žičaru, najveća zlatiborska zvezda u usponu je ogromna Gold gondola. Njena trasa dugačka je čak devet kilometara, što je čini najdužom panoramskom žičarom na celom svetu.

zlatibor-polja

Foto: Wikipedia

Zbog lepote svojih šuma i velikog broja nešto manje poznatih dragulja prirode, Zlatibor je odlična turistička destinacija i za vreme trajanja letnjih meseci. Uputite se u istraživanje nekih od najlepših darova prirode, ušuškanih u planinskom zelenilu. U blizini centra nalazi se neodoljiva Stopića pećina, ukrašena impozantnim kamenim nakitom i raznobojnim svetlima, koja čitav prizor čine još upečatljivijim, a boravak u prirodi neprocenljivom privilegijom. Beg od vreline naći ćete i u raskošnom zelenilu kraj vodopada Gostilje, čiji žubor donosi svežinu.

Ukoliko sinonimom za letovanje smatrate plivanje i ne želite da se odreknete ove osvežavajuće aktivnosti, na Zlatiboru postoji rešenje i za to. U pitanju su Apartmani Zlatibor sa bazenom, pa uživanje na planini ne mora da vas košta odricanja od plivanja. Ako se odlučite za neki njih, možete odabrati najbolje od oba sveta.

Perućac – egzotična lepota prirode

Želite da uživate u zabavi na vodi, ali je more isuviše daleko? Nećete pogrešiti ako odaberete neko od jezera u Srbiji. Atmosferu najpribližniju primorskoj donosi Perućac, veliko veštačko jezero na krajnjem zapadu zemlje. Njegova čudesna tirkizna boja gotovo će učiniti da se, bar na kratko, osetite kao da ste otputovali u tropske predele. 

Čista voda Perućca pruža sve uobičajene letnje zanimacije: plivanje, sunčanje i skakanje u vodu. Na ovome mestu takođe se možete oprobati i u sportu koji na ovim prostorima ima neočekivano dugu tradiciju. U pitanju je splavarenje. Nezaboravna atrakcija na ovim prostorima je i krstarenje Drinom, na koje se možete uključiti baš na ovoj tački. Put će vas povesti kroz strme litice kanjona reke, pa sve do dalekog, legendarnog Višegrada.

perućac

Foto: Wikipedia.com

Perućac je okružen krajolicima koji bezmalo važe za neke od najlepših u Srbijih. Tačka gde se susreću dve lepotice Srbije, Tara i Drina, nudi prizore koji malo koga ostavljaju ravnodušnim. Zato ćete u ovoj regiji uvek lako naći nešto čime možete popuniti vreme. U blizini se nalazi čuvena atrakcija Kućica na Drini, drevna kolekcija misterioznih stećaka, verovatno najposećeniji vidikovac u čitavoj zemlji i mnogo šta drugo.

Vrnjačka Banja – šarmantno mesto za uživanje

Jedna od najstarijih i najposećenijih banjskih destinacija Srbije nastala je primarno kao lečilište. Danas je mnogo više od obične banje i znatno je prevazišla svoje početne okvire. Vrnjačka banja nudi mnoštvo atrakcija i pogodnosti, zbog čega već dugi niz godina nosi titulu omiljene destinacije kako domaćih, tako i stranih turista. Otkrijte šta je izdvaja od svih drugih banja u zemlji.

Sam centar banje i istovremeno njen najprepoznatljiviji simbol jeste veliki Vrnjački park. Posebno božanstven izgled pridobija tokom prolećnih i letnjih meseci, kada njegova bogata vegetacija olistava i procvetava. On je savršena tačka za dečiju igru, romantične šetnje, kao i odmor u prijatnom miru. 

Poseban šarm već lepom parku pridodaje Vrnjačka rečica, koja protiče celim njegovim tokom. Njen tok preskaču simpatični drveni mostići, od kojih je najpoznatiji još jedan od simbola Vrnjačke Banje: Most ljubavi. Legenda kaže da možete ojačati svoju ljubav stavljanjem katanca sa vašim i imenom drage osobe. 

Vrnjačka Banja nije poznata samo po svojoj prirodi, već i po velikom broju kulturnih i zabavnih sadržaja. Vredni spomenici kulture, poput Zamka generala Jovana Belimarkovića, nezaobilazan su deo obilaska banje. Što se zabavnih sadržaja tiče, Vrnjačka Banja sportsko je središte čitave regije i nudi veliki broj terena i bazena. Vredi spomenuti i veliki broj već internacionalno popularnih manifestacija koje se ovde tradicionalno odvijaju, kao što su Lovefest i Vrnjački karneval.    

Sokobanja – Zeleno srce Srbije

Ako je vaš izbor aktivan odmor u prirodi i uživanje u zelenilu, onda sasvim izvesno treba da otkrijete zašto Sokobanja nosi epitet “zeleno srce Srbije”. Ovo banjsko lečilište je, uz Vrnjačku Banju jedno od popularnijih destinacija za vikend izlete, ali i duži odmor u Srbiji. Živopisna lepota prirode, divna rečica Moravica i njene plaže samo su deo zanimljive i bogate turističke ponude ovog mesta. Od mesta koje vredi posetiti izdvajamo izletište Lepteriju, tvrđava Sokograd, vodopad Ripaljka, kao i obližnje Bovansko jezero i selo Vrmdža.

sokograd-sokobanja

Foto: Wikipedia

U samom centru grada postoji mermerno šetalište, gde se nalaze brojni restorani, kafići, polastičare i suvenirnice. Ako na odmor idete sa decom, obradovaće vas da znate da se uz šetalište nalazi i park sa dečjim igralištem.

Jedna od popularnijih sokobanjskih atrakcija je sasvim izvesno tursko kupatilo. Ovo autentično zdanje podignuto je na temeljima rimske terme, i ima  pažnju turista koja ne jenjava. Pored obilska spomenika kulture i prirode, u Sokobanji ćete se sjajno provesti pre svega zbog hrane, ali i brojnih drugih aktivnosti poput planinarenja, paraglajdinga, lova i ribolova i slično.

Odabrali smo samo nekoliko predloga iz čitavog mora mogućnosti i ideja u Srbiji. Ukoliko želite da otključate tajne istorije, tu su nebrojana arheološka nalazišta, tvrđave, manastiri i muzeji. Turistima koji žele da naprave kratak predah u prirodi i postanu zdraviji, na raspolaganju stoje izletišta, rezervati i jezera. Koji god tip putovanja voleli, odmor u Srbiji može biti sjajno rešenje.     

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije