FeminizamLjudinajnovije

Marijana Bijelić: „Prostitucija nije bajka prikazana u filmu Pretty Woman, nego ozbiljna trauma koja uključuje maloljetne žrtve!“

Marijana Bijelić je docentica  na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnosti  Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Ružica Ljubičić

Dugogodišnja je članica  više feminističkih i sekularističkih udruga i predavačica  zagrebačkog Centra za ženske studije Marijana je profesionalna prevoditeljica  književnosti i poezije s bugarskog jezika na hrvatski.

Redovita je komentatorica u  popularnoj emisiji Peti dan na Hrvatskoj televiziji. Nedavno osnovala Hrvatski radikalnofeministički pokret. Za Lola magazin je podijelila svoje stavove o prostituciji, trgovini ljudima, patrijarhatu i ženskim pravima u Hrvatskoj.

„Osnivanje Hrvatskog radikalnofeminističkog pokreta je rezultat mog dugogodišnjeg neformalnog feminističkog djelovanja i činjenice da sam shvatila potrebu za formalizacijom tog djelovanja, jer postojanje udruge pruža mogućnosti koje pojedinci bez formalne organizacije ne mogu iskoristiti.“- govori Marijana i dodaje da je  za  osnivanju pokreta zaslužan pravnik Vanja Zlatović

Naime, Zlatović ima mnogo  iskustva u radu s udrugama i raznim oblicima pružanja pravne pomoći zlostavljanim ženama, ženama u drugim nepovoljnim situacijama, kao i u borbi protiv podvođenja i prostitucije.

Zlatović  je  na raspolaganje stavio i vlastiti popularni portal Odjek koji prati djelovanje Hrvatskog radikalnofeminističkog pokreta.

Bijelić naglašava da je svrha radikalnog feminizma borba protiv sistema muškog supremacionizma koji uključuje  kolektivno podčinjavanje žena. Radikalni feminizam želi spriječiti posljedice borbe za dominacijom i supremacijom među samim muškarcima što generira veći dio   nasilja i nasilnih odnosa.

Jedan od najvažnijih ciljeva ovog pokreta je ukinuti seksualno iskorištavanje žena koje se manifestira u prostituciji i trgovini ljudima.

Aktivistica Bijelić smatra da plaćeni seks nije dobrovoljni seks, nego vrsta komercijalnog silovanja, jer je svaki neželjeni spolni kontakt oblik seksualnog nasilja Marijana dodaje da potreba za plaćanjem jasno ukazuje da prostituirane osobe ne žele takav seksualni kontakt.

Jedini željeni i slobodan oblik spolnog odnosa je onaj koji jednako odgovara na želje i potrebe svih uključenih i koji je uzajaman.

Stav Hrvatskog radikalnofemističkog pokreta jest da je prostitucija seksualni odnos u kojem prostituirana žena trpi, u kojem nema izbora partnera ni vrste seksualne aktivnosti, u kojem nema uzajamnosti. 

U takvom toksičnom odnosu  žena je ta koja mora suspregnuti svoju odbojnost i gađenje. Žena mora pristati i na trpljenje boli i nelagode pa i tjelesnih ozljeda, dok kupci, ohrabreni sve jačom propagandom svodničkog lobija i dostupnošću prostitucije (pogotovo tamo gdje je legalizirana) postavljaju sve brutalnije i više degradirajuće zahtjeve pred prostituirane žene.

Bijelić upozorava da prostitucija nije bajka prikazana u filmu Pretty Woman, nego je to trauma  sa  maloljetnim žrtvama iz doma za maloljetnike koje nemaju nekog suvislog izbora ili žrtve trgovine ljudima.

Žene u Hrvatskoj se nalaze pod dvostrukim pritiskom (neo)konzervativnih i neoliberalnih pritisaka i to je jedan od glavnih razloga zašto ovaj pokret nema potporu vodećih političkih struja u Hrvatskoj. Žena su iskorištene kao objekt na kojem kapitalistička industrija želi profitirati.

„Od žena se traži da budu požrtvovne majke i supruge koje će obavljati veći dio neplaćenog kućanskog rada, koje će preuzeti veći dio skrbi za djecu, dok će djeca i one nositi muževljevo prezime, koje će nasljeđivati manje od svoje braće i obavljati veći dio skrbi oko starih i nemoćnih roditelja i roditelja vlastitih supruga pa će i biti ekonomski ovisne o supruzima i njima podređene.“- upozorava Bijelić na posljedice tradicionalnog patrijarhalnog odgoja

Sve veći pritisak medija i društvenih mreža nameću ženama trendove da budu poželjne i seksi. Ženska tijela i seksualnost se na sve načine eksploatiraju u popularnoj kulturi i industriji seksa Bijelić ističe da se sama seksualnost  dominantno definira u odnosu na muške želje i prohtjeve koje u velikoj mjeri oblikuje nasilna i mizogina porno industrija.

„Mlade žene se nalaze u shizofrenoj situaciji između dva mizogina modela koja im se nameću kroz vjeronauk s jedne strane i pornificiranu s druge strane “- zaključuje  docentica Bijelić.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije