MedicinanajnovijePraktična Lola

10 razloga zbog kojih žene trebaju dizati tegove

ŽENE su dugo vremena bile zastrašene mišlju o dizanju tegova.

Redakcija

index.hr

Međutim, takav oblik vježbanja ima puno više blagodati od kardija. To ne znači da kardio nije koristan dio fitness rutine, ali sam po sebi neće izgraditi oblikovano i zategnuto tijelo kakvo većina žena želi.

Postoji 10 odličnih razloga zbog kojih u teretani žene ne bi trebale izbjegavati dio sa tegovima.

1. U kombinaciji s kardijom ubrzava gubitak masnoća

Pametno je raditi kardio vježbe niskog intenziteta i dizati tegove. Nedavno objavljena studija u Journal of Applied Physiology pokazala je da kombinacija dizanja tegova i izvođenja vježbi izdržljivosti uveliko pojačava metaboličke učinke treninga.

2. Povećava trošenje kalorija

Energični trening s tegovims ubrzava metabolizam tokom dana, što povećava učinkovitosti sagorijevanja masnoća i kad ne vježbate.

3. Oblikuje obline

Većina žena smatra da je potrebno izvoditi sate i sate radeći kardio vježbe. No gradnjom snage i mišića zapravo se grade i obline. Izvođenje isključivo kardio vježbi podstiče gubitak mišićne mase i dovodi do smanjenja tjelesne težine, a povećanja postotka tjelesne masti.

4. Osigurava više energije tokom dana

Trening s tegovima pojačava osjećaj vitalnosti. Nerijetko ćete biti iscrpljeni nakon trčanja po traci, a dizanje tegova pojačava nivo spojeva zbog kojih se osjećate dobro. Zapravo, studije pokazuju da se čini da treninzi s teškim tegovima uveliko povećavaju koncentraciju beta-endorfina u plazmi, što zauzvrat pokreće pozitivno raspoloženje.

5. Ima ćete zdravije srce

Srce je mišić koji se može trenirati slično poput skeletnih mišića. Većina žena pretpostavlja da je aerobno vježbanje najbolji način treniranja srca, ali kombinacija aerobnih vježbi i dizanja tegova još je bolji izbor.

Uz to, trening s tegovima jedan je od najučinkovitijih načina za povećanje osjetljivosti na inzulin. To u osnovi znači da vaše tijelo učinkovitije koristi ugljenohidrate za energiju i pomaže u izgradnji mišića, za razliku od njihovog skladištenja i pretvaranja u masno tkivo.

Foto: Canva

6. Poboljšava mentalno zdravlje

Mnoge žene u teretanu dolaze depresivne zbog svog izgleda i trude se kardio vježbama riješiti taj problem. Umjesto toga, bolje bi bilo da zgrabetegove. Mnoge studije pokazale su da dizanje tegova uveliko smanjuje simptome depresije i anksioznosti te podstiče samopoštovanje.

7. Poboljšava zdravlje kostiju

Osteoporoza je sve češća pojava kod žena, što se može pripisati tjelesnoj neaktivnosti i izbjegavanju vježbi snage. Niska koštana masa glavni je čimbenik rizika za prijelome, a jedan od najučinkovitijih načina za prevenciju degeneracije kostiju je dosljedan trening s tegovima. Studije sugerišu da je i djelotvorniji od aerobnih vježbi.

8. Poboljšava libido

Estrogen je primarni spolni hormon koji proizvode žene. No, proizvode i male količine testosterona (primarno muškog spolnog hormona), a povišenje njegovog nivoa kod žena poboljšava polni nagon. Trening s tegovima jedan je od najučinkovitijih načina za prirodno povišenje novoa testosterona i kod muškaraca i kod žena. Blago povišenje nivoa testosterona koje se može postići treningom s tegovima posluži će za poboljšanje vašeg seksualnog života i održavanje pozitivnog raspoloženja.

9. Popravlja kvalitetu sna

Ženama treba 6 do 8 sati noćnog sna, a zbog stresa i lošeg raspoloženja često spavaju manje od toga. Brojne studije pokazale su da režim vježbanja koji uključuje energičan trening s tegovima može uveliko poboljšati kvalitetu spavanja i trajanje epizoda dubokog sna.

Zapravo, trening s tegovima pruža učinkovitu prirodnu alternativu farmaceutskim intervencijama koje se koriste kod pacijenata s nesanicom.

10. Neće vas učiniti muškobanjastima, nego snažnima

Jedan od najdosadnijih mitova je da će dizanje tegova žene učiniti jako mišićavima i muškobanjastima. Stvarnost pokazuje da to nije istina, štoviše – dizanje utega osnažuje žene.

Preuzeto sa: index.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije