DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

Pozdravljamo kreatora klasičnog stila i dostojanstvenog oblačenja

Ostavština Huberta de Givenchija.

Prevela: Maja Dropić

veranda.com

Foto: veranda.com

Hubert de Givenchy je još kada je bio dječak znao da mu je suđeno da se bavi dizajniranjem ženske mode, a to je kasnije i radio: oblačio je zvijezde kao što su Betina Graciani, Loren Bakal, Elizabet Tejlor, Dida Bler, Greta Garbo i Rejčel Lambert Melon (on je dizajnirao njene večernje haljine i vrtnu odjeću, dok je ona uredila njegove vrtove), i naravno – ono što je najpoznatije – je njegova dugogodišnja saradnja sa Odri Hepbern.

Givenchy se pojavio na francuskoj modnoj sceni kada je imao 24. godine, oduševljavajući novinare i prodavače svojim istančanim ukusom i elegantnim stavom prema raznim odjevnim predmetima, te je nastavio da privlači pažnju sve do svoje posljednje revije 1995. godine.

Rođen je 1927. u Beauvaisu u Francuskoj, od Beatrice Badin i Lucien Taffin de Givenchy (markiza Givenchija). On je kao dijete izgubio oca koji je preminuo usljed posljedica gripe i odgojili su ga majka i njeni roditelji (proizvođači tapiserija zbog kojih je Givenchy razvio svoju ljubav prema tekstilu).

Givenchy je u djetinjstvu bio izložen umjetnosti i kao ključni trenutak na svojoj  kreativnoj putanji, naveo je posjetu pariškom sajmu gdje su bili izloženi dizajni Else Schiaparelli i kuće Chanel. On je tada imao 10. godina.

Hubert de Givenchy u svojoj dizajnerskoj kući u području Plaine Monceau u Parizu.

Nakon završetka studija u crtanju u pariškoj školi Paris’s École des Beaux-Arts , Givenchy je, od 17. godine, stažirao kod nekoliko dizajnera uključujući Roberta Pigueta (takođe poznatog po svojoj predanosti elegantnim ženskim haljinama), Jacques Fath, Lucien Lelong i konačno i kod Else Schiaparelli.

To je sve bilo prije nego što je otvorio svoj studio 1952. godine u ulici Rue Alfred de Vigny u Parizu. Uprkos tome što je dizajniranje u posljeratnoj Francuskoj predstavljalo izazov jer do luksuznih tkanina nije bilo moguće doći, a moda je bila izuzetno stroga s obzirom na okolnosti, Givenchy je neometano radio i dizajnirao.

Njegova debitantska kolekcija se pamti kao jedna od kolekcija koja se najbrže proslavila u čitavoj istoriji dizajna odjeće. Kolekcija je bila zasnovana na ideji odvojenih odjevnih predmeta (po tome je i dobila ime) – bluze, majice i suknje koje su se mogle miješati i kombinovati na različite načine kako bismo dobili više izgleda.

Kolekcija je izazvala veliko oduševljenje, obilježila je njegov rad i doprinjela njegovoj prepoznatljivosti u narednim decenijama.

Dizajner Hubert de Givenchy i njegova dugogodišnja muza Odri Hepbern.

Iako je Givenchy vladao modnim pistama, kinematografija je, takođe, imala ključnu ulogu za njegovu ostavštinu. Francuski dizajner nam je dao jedan od najmodernijih kinematografskih momenata.

Breakfast at Tiffany’s, roman Trumana Kapota o članici visokog društva koja je zarobljena svojim načinom života, i po kojem je snimljen film režisera Blejka Edvardsa sa Odri Hepbern u ulozi Holi Golajtli. Hepbern, koju je Givenchy već oblačio za film Sabrina 1954. godine, pojavljuje se u uvodnoj sceni kako šeta Petom avenijom jednog maglovitog jutra i zaustavlja se ispred izloga Tiffany & Co. kako bi pojela svoje pecivo.

Ona nosi naizgled jednostavnu crnu haljinu bez rukava koja prati liniju tijela i večernje rukavice. To je bilo oličenje Njujorka i nesumnjivo je inspirisalo mnoge da se upravo tu presele. Iako su američki dizajneri bili prvobitni izbor, Hepbern je insistirala da ju oblači Givenchy i time je stvorila bezvremenski momenat koji i danas ima veliki uticaj na modu.

Francuski dizajner Hubert de Givenchy pravi posljednje prepravke na modelu prije predstavljanja svilene haljine iz kolekcije 1968. godine.

Iako su se oni slučajno upoznali – Givenchy je mislio da će se sastati sa Ketrin Hepbern i oklijevao je da oblači, tada, relativno nepoznatu Odri – njihov odnos se razvio u ne samo odnos dizajnera i njegove muze, već i u jedno od najvećih prijateljstava dizajnera i modela ikad.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije