DogađajiMjestanajnovijePojave

Dizač tegova Hubard spremna je da postane prvi transrodni olimpijac

Novozelandska dizačica tegova Loren Hubard na putu je da postane prva transrodna žena koja će se takmičiti na Olimpijskim igrama, nakon što je ispunila modifikovane uslove kvalifikovanja za igre u Tokiju.

Prevela: Maja Dropić

reuters.com

Foto: reuters.com

Novozelandski olimpijski komitet (NZOK) izjavio je da je Međunarodna federacija dizača tegova (MFDT) revidirala svoje kvalifikacije zbog uticaja KOVID-19, uključujući Hubard u izborni krug za Tokio.

„NOZK može potvrditi da će revidirani sistem kvalifikacija Međunarodne federacije (MF) vrlo vjerovatno uključiti brojne novozelandske dizače tegova, uključujući transrodnu atletičarku Loren Hubard, koja je ispunila kvote za Tokio 2020“, navodi se u saopštenju NZOK-a.

„Prijašnji uslov za prisustvovanje 6 takmičarskih događaja, smanjen je na 4 zbog uticaja KOVID-19.“

Hubard (43) takmičila se u dizanju tegova u muškoj kategoriji prije tranzicije 2013. godine.

Ona je ostvarila pravo da se takmiči na Olimpijskim igrama 2015. godine, kada je Međunarodni olimpijski komitet izdao smjernice kojima dozvoljava bilo kom transrodnom sportisti da se takmiči kao žena pod uslovom da je nivo testosterona ispod 10 nanomola po litru, najmanje šest mjeseci prije njihovog prvog takmičenja.

Neki naučnici su kritikovali ove smjernice, rekavši da one vrlo malo doprinose ublažavanju bioloških prednosti onih koji su pubertet prošli kao muškarci, aludirajući na gustinu kostiju i mišića.

„Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je posvećen postizanju iknluzije u Olimpijskom pokretu i prepoznaje da bi svi sportisti, bez obzira na njihov polni identitet i polne karakteristike, trebalo da se uključe u sigurno i pošteno takmičenje“, navodi se u saopštenju.

Nove smjernice

„Prepoznajući da postoji tenzija između pravičnosti/sigurnosti i uljučivanja/nediskriminacije… MOK je u oktobru 2019. godine odlučio da radi na novom sveobuhvatnom pristupu koji poštuje prava tansrodnih osoba kako bi se nosio sa složenošću ovog problema.“

„Trenutno, MOK razvija nove smjernice kako bi osigurao da sportisti, bez obzira na njihov rodni identitet i/ili polne karakteristike, mogu da se uključe u sigurno i pošteno takmičenje.“

Zagovornici transrodne ikluzije tvrde da proces tranzicije znatno smanjuje urođenu prednost i da fizičke razlike među sportistima znače da u sportu nikada ne postoje istinski jednaki uslovi.

NOZK je izjavio da ne očekuje da će se nominacija i njihov izbor tima dizača tegova desiti do juna, kada će imati konačnu listu kvalifikovanih sportista iz MFDT.

„Prije toga, svi sportisti moraju da pokažu sposobnost, završivši među 16 najboljih na Igrama, sa potencijalom da ostvare mjesto u 8 najboljih“, dodao je NOZK.

„Dizači tegova Novog Zelanda“ nacionalni odbor za ovaj sport, nije do sada komentarisao situaciju, ali je odlučni zagovornik da Hubard ima pravo da se bavi ženskim takmičenjima.

Dizanje tegova bilo je u središtu rasprave o pravima transrodnih sportista koji se takmiče u ženskim disciplinama, a prisustvo Hubard u Tokiju moglo bi da izazove podjele.

Njena zlatna medalja na Pacifičkim igrama u Samoi, 2019. godine, izazvala je negodovanje ove ostrvske države.

Australijska federacija za dizanje tegova pokušala je da spriječi Hubard da se takmiči na Igrama Komonvelta 2018. godine na Zlatnoj obali, ali su organizatori odbili ovaj prijedlog.

Žalbe su prvenstveno dolazile od strane rivala, a Hubard se povukla sa turnira nakon što se povrijedila, dozvolivši time Stovers da uzme zlato u diviziji težih od 90 kilograma.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije