Ljudski odnosinajnovijeŽivot

Mnogi od nas štete sebi na načine koje društvo podržava

Mnoge stvari koje su društveno hvaljene su zapravo načini nanošenja štete samom sebi.

Mi ih često ne doživljavamo tako jer nam donose društveni status ili odobrenje od roditelja/prijatelja.

Prevela: Maja Dropić

instagram/the.holistic.psychologist

Od djetinjstva smo „programirani” uvjerenjima o tome šta je to uspjeh. O tome šta znači biti dobra osoba. O tome koje osobine/osjećanja trebamo pokazivati, a koje trebamo u potpunosti iskorijeniti ili potisnuti.

To je razlog zašto se ja oduvijek borim sa „kliničkom depresijom” ili “„kliničkom anksioznošću”. Ovo je tako česta stvar, a mi se rijetko pitamo zašto je to tako.

Dijagnostikujemo i liječimo ta stanja bez da gledamo obrazce i uvjerenja koji su nas kolektivno napravili depresivnima, rastrojenima, uznemirenima i tako izgubljenima.

Nanošenje štete samom sebi na načine koje društvo pohvaljuje izgleda ovako:

1) raditi previše/previše toga postizati/ biti konstantno u pokretu: Vizije i ambicije nam omogućuju da sebi dajemo nove izazove i stvaramo ono što želimo. Ali kada imate ambiciju koju niste svjesno izabrali ili se izvlačite na to da ste „radoholičar”, to je često način bijega koji vodi do osjećaja teške tuge i nezadovoljstva.

2) Samopožrtvovanost kao vid ljubavi: Često hvalimo ili smatramo dobrim ljude koji „stavljaju sve druge ispred sebe”. Ovo ponašanje vodi do ogorčenosti i do otuđenosti od ljudi koje volimo, jer izgubimo sebe u ovom procesu. Ne možemo se istinski brinuti za druge dok se ne pobrinemo za sebe.

3) Pretjerano trošenje novca kako bismo „stigli” druge: ovo vodi do hronične depresije i stresa.

4) Biti uvijek dostupan (na telefonu): posebno pohvaljivano na poslu i u porodici. Vodi do manjka granica/ogorčenosti.

5) Sadržaj na društvenim mrežama koji nas vrijeđa: ovo je štetno kada mi upijamo sadržaj o kojem smo emotivno zavisni. Te platforme u nama proizvode dopamin i kortizol i tako nam stvaraju ovisnost. Zbog njih se možemo osjećati bespomoćno i imati nerealnu sliku o stvarnom svijetu.

6) Ostajati u nekoj situaciji (nikad ne odustati/prestati): Divno je kada nešto privedemo kraju. Imamo pogrešno uvjerenje da je odustajanje od nečega loše ili da smo mi promašaj ako to uradimo. Odustajanje/prestanak stvari koje nam ne gode i isprobavanje novih stvari je pravi put ka sreći.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije