Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

Brak bez seksa? Evo šta se zapravo dešava

Nikada se nisam osjećala tako bezvrijedno kao u začaranom krugu dugotrajne veze bez seksa.

Prevela: Maja Dropić

elephantjournal.com

Društo me naučilo da nije u redu pričati o ovome. Ipak, dugo mi se javljala ova teorija i ne mogu da vjerujem da se o ovome ne uči u školama.

U mnogim iskrenim razgovorima s klijentima u toku terapije, i ne baš iskrenim prijateljima, shvatila sa da nisam sama. Zapravo, previše drugih ljudi se nalazilo u istoj situaciji.

En je bila shrvana kada je prvi put došla na savjetovanje. Brak joj je bio na ivici raspada nakon 25 godina, a sve je izašlo na vidjelo na njihovoj proslavi godišnjice braka. Otkrila je da njen suprug Brian koristi aplikaciju za seksualno ćaskanje i da se dopisuje sa drugim ženama.

Podigla je njegov telefon u momentu kada mu je stigla poruka, a sadržaj je bio šokantan. Osjećala se izdano i poniženo, ali najviše od svega bila je zbunjena.

En je mislila da bi svaka druga žena sa samopoštovanjem okončala brak, ali nije bila sigurna da to želi. Osjećala se oštećeno, ali i krivom.

„Zašto?“ pitao sam. „Zato što mi u stvari nemamo puno seksa“, odgovorila je. „A to je moja krivica“.

Džon mi je došao po preporuci prijatelja. Nedavno se rastao od supruge i nedostajala mu je ćerkica. Osjećao se povrijeđeno i šokirano jer su svi njegovi prijatelji i porodica stali na stranu njegove bivše žene, a sa njim niko nije razgovarao.

Prema njihovim riječima, Džon je kriv za raskol, jer je on taj koji je imao aferu.

Džon je u tajnosti živio sa ženom sa kojom je imao aferu. Osjećao se kao da je ona jedina koja ga razumije. Rekao je da voli svoju ženu, ali ona je nedavno postala posesivna. Stalno ga je zvala dok je bio na poslu, a nisu imali seks. Izgleda da ga više nije željela.

Holi je imala samo 26 godina kada je prvi put došla kod mene. Bila je poslovna žena koja je voljela svoj posao, ali je bila zabrinuta za svoju budućnost. Sa 23 godine udala se za čovjeka svojih snova, ali činilo joj se da je magija nestala.

Njen suprug je rekao da želi da ona ponovo bude ona stara Holi, a ona je željela da on mari za njenu karijeru, snove i interese. Bila je pod velikim pritiskom da odgovori na njegove stalne zahtjeve da pokrene seks, a ona ga nije željela jer se osjećala da njene potrebe nisu zadovoljene.

Njihove porodice počele su da vrše pritisak na nju da osnuje svoju porodicu, a njen suprug nije prestajao da priča o djeci. Ona nije bila sigurna da može vidjeti budućnost sa njim, a kamoli da se posveti porodici. Plakala je svaki put kada su imali seks.

Šta se desilo ovim, nekada srećnim, parovima?

Postoji nešto zajedničko u svim ovim pričama: izostanak seksa. U privatnim razgovorima i prema mom ličnom iskustvu, žene bi rekle da jednostavno više ne žele seks, a muškarci da više nema seksa i da oni ne razumiju zašto. Žene su se osjećale pod pritiskom, a muškarci odbačenim.

Posvećeni parovi puni ljubavi našli su se u ovom začaranom krugu bez seksa.

Shvatila sam da se zapravo ne radi o seksu, barem kada su u pitanju žene i poneki muškarci. Muškarci su biološki programirani da trebaju više seksa i da više razmišljaju o njemu, to je dio onog što ih čini onim što jesu.

Žene zapravo imaju veću sklonost ka uživanju u seksu, ali su im potrebne druge stvari da bi uopšte mogle poželjeti seks. Čujem mnoštvo muškaraca koji ponavljaju „Ali, šta žene žele?“. Shvatam da svaka žena ima različite želje, tako da svaki muškarac treba da otkrije šta njegova žena želi.

Po mom mišljenju, postoji zajednički osnovni faktor.

Holi je željela da razgovara o svom danu, da je njen suprug zaista sluša i da mu je stalo do toga kako je prošao njen dan. Željela je da ga može zagrliti i maziti se na kauču, a da to svaki put ne završi seksom.

En je željela ponovo da šeta sa Brajanom kao nekada, to je bilo vrijeme koje su provodili zajedno. Kada je on prestao da šeta sa njom, osjećala se kao da je jedino vrijeme koje provode zajedno bilo ono kada su imali seks. Nikada nisu samo ćaskali.

Džon je rekao da je supruga od njega uvijek tražila da ide na priredbe njihove ćerke kada je znala da on nema vremena. „Znam da je ovo bilo važno. Provođenje vremena zajedno sa djecom. Izlet, bioskop, samo da radimo stvari van kuće, bilo sa djecom ili bez njih. Odlazak u šetnju, piknik i da, neka pomoć oko poslova u kući.“

Pa, šta je onda zajednički faktor svim tim naizgled različitim stvarima koje žene žele?

Odgovor je emocionalna povezanost. Žene zaista moraju osjećati emocionalnu povezanost sa svojim partnerom kako bi željele seks. Upoznala sam toliko žena koje su mi rekle da vjeruju da su aseksualne, jer jednostavno više ne žele seks.

Srela sam i neprijatno veliki broj onih koje kažu da imaju seks kako bi udovoljile svojim partnerima, ali nakon toga plaču. Kada počnem da govorim o osjećaju povezanosti, raspadaju se. One klimaju glavom i pitaju se kako to da ih neko tako dobro razumije.

Ništa od ovog ne znači da muškarcima nije potrebna emocionalna veza. Treba im, ali oni tu vezu mogu pronaći u seksu. Prema Ester Perel, psihoterapeutkinji iz Njujorka, „seks je njihov jezik intimnosti“. To je prostor u kome oni izražavaju svoju nježnu stranu i ljubav.

Muškarci će često misliti: „Pa, oboje smo trebali seks, imali smo ga i naše potrebe su zadovoljene.“ To je obično pogrešno. Žene su slične muškarcima u početku veze, ali kako veza napreduje, treba im nešto drugo.  Eduard O. Lauman, profesor sociologije na Univerzitetu u Čikagu, kaže: „Seksualna želja kod žena izuzetno je osjetljiva na životnu sredinu i kontekst“.

Da li je prekasno za parove u dugotrajnim vezama da preokrenu obrasce?

Ja kažem da nije, ali je neophodno da oba partnera dovoljno žele da rade na vezi.

Gospodo, jednostavno obratite pažnju na ono što vaša partnerka kaže da želi. Pitajte je kako joj je prošao dan kada se vrati s posla, operite posuđe, izađite sa djecom bez nje na kratko, zagrlite je s leđa kada to najmanje očekuje, poljubite je u vrat i mazite- ali je nemojte zgrabiti kako to inače radite. Pustite da osjeti vašu toplotu, a da vaš gest ne djeluje kao sredstvo za postizanje vašeg cilja- seksa.

Dame, ne sumnjajte u sebe. Niste aseksualne, samo žudite za povezanošću. Preuzmite odgovornost i zapitajte se šta vam treba kako bi ostvarile tu povezanost. Prenesite ovo svom partneru na lijep način. On povezanost ostvaruje kroz seks, pa mu je teško da shvati da je vama potrebno nešto drugo. On ne može da čita vaše misli.

Neki muškarci neće obraćati pažnju, a nekim ženama će biti teško da kažu šta žele, ali ako zajedno prevladate ovu prepreku, možete izaći iz začaranog kruga.

Srećno!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije