najnovijeSimpatičnoZabavna Lola

Serija Mad Men je bila inspiracija za uređenje kafića „Out of Office” u gradu Guangzhou

Serija Mad Men je inspirisala retro uređenje ovog kafića koji se nalazi u gradu Guangzhou u Kini.

Dizajnerka Vinki Li je uredila ovaj kafić koristeći drvene panele na zidovima, mermerne podove i starinski namještaj.

Prevela: Maja Dropić

dezeen.com

Foto: dezeen.com

Vinki Li, koja živi u Hong Kongu, je dobila zadatak da napravi enterijer koji neće sličiti ni jednom drugom kafiću u Guangzhou, pa je ona inspiraciju potražila u stranim filmovima i serijama.

Njena glavna inspiracija bila je serija Mad Men koja prati život Dona Drejpera, kreativnog direktora marketinške agencije na Aveniji Madison u Njujorku 60-ih godina.

U kafić se ulazi kroz predsoblje koje izgleda kao kancelarija sekretara.

Li nije samo obožavateljka ove serije, već se njoj i dopalo to što će zbog 60-ih godina u kojima je radnja serije smještena, ona imati priliku da opremi kafić „Out of Office” starinskim namještajem.

„Oduvijek sam mnogo voljela srednjovjekovnu arhitekturu i uređenje. Smatram da su stvari iz tog perioda bezvremenske, dobro osmišljene… i danas izgledaju kao nove,” rekla je.

Pisaća mašina i starinski telefon krase sto u predsoblju.

Li je nazvala kafić po trinaestoj epizodi prve sezone, gdje glavni lik Drejper uveče odlazi iz kancelarije, a ostali radnici odluče da naprave zabavu i da proslave uz alkohol doček rezultata predsjedničkih izbora.

„Željela sam da stvorim sličnu atmosferu kada gosti dođu da se opuste nakon radnog dana. Atmosferu koja govori da šef nije tu”, dodala je Li.

U glavnom dijelu se nalaze zidovi sa drvenim panelima i mermerni podovi.

Gosti ulaze u kafić kroz predsoblje sa sivim pločicama i roletnama na prozoru koje podsjeća na kancelariju sekretara.

U središnjem dijelu predsoblja, nalazi se radni sto sa staklenom površinom na kojem je razbacana radna oprema kakva se koristila 60-ih godina, odnosno pisaća mašina i starinski telefon sa tipkama na okretanje.

Sto se naslanja na visoku policu sa ukrasima, knjigama uvezanim u kožu i globusom. U uglu predvorja se nalazi i stalak za kapute na kojem su okačeni sako, kravata i šešir.

Na zidovima su okačene slike sa starinskim reklamama.

Vrata u predsoblju vode do centralnog dijela i glavnog šanka gdje je Li koristila paletu bogatih, tamnih materijala koji podsjećaju na „mačizam izvršnih upravnih odbora”.

Dok se na podu nalazi mješavina mutno-zelenog mermera Kesariyaji i bijelog mermera Statuario, zidovi su obloženi drvetom trešnje.

Starinske reklame su okačene kao ukras.

Šank je napravljen od čelika visokog sjaja i somota.

Osnova šanka je napravljena od čelika visokog sjaja, a obložena je uzdužnim linijama somota u boji karamele. Ispred njega je niz visećih stolica koje su presvučene kožom boje čokolade.

Osim ovoga, gosti mogu sjesti i na neku od velikih starinskih stolica sa naslonjačem koje se nalaze u središnjem dijelu kafića.

Prostor za sjedenje je uređen u kancelarijskom stilu.

Dodatni dio prostora za sjedenje se proteže duž jedne strane sobe i sakriven je pregradama od orahovog drveta i mesinga – baš onako kako su radni stolovi 60-ih godina prikazani na tvu.

Samo rijetki mogu da uživaju u VIP sobi ovog kafića. U njoj se nalaze tamno crvene fotelje i osvijetljene police sa rijetkim i posebnim viskijima.

Out of Office ima i VIP sobu za odabrane goste.

Svijet filma i televizije u velikoj mjeri inspiriše dizajnere i arhitekte.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije